Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

pbalazs

A kép alján látod az egységeket: CH2: 1V/div, CH4: 200A/div.
A színek rosszabbak, mint élőben, ez igaz...

i4hh37hcw

Sziasztok!

Lehet, hogy nem ide való. Rádió elektronikai segítség kellene fizetés ellenében. Nem írnám le ismét, itt olvasható:
[#t193p9979#]

OlyFlyer

Szerintem nem könnyű dolog, mert sok hiba lehet. Én bele sem kezdenék kapcsolási rajzok nélkül. Talán a tápegységet meg lehetne nézni rajz nélkül, na meg ha valami láthatóan le van égve, de sokat nem lehet találgatni. Ott van a főerősítőn öt biztosíték, azokat gondolom már ellenőrizted, diódákat és kondenzátorokat is lehet rajz nélkül ellenőrizni, és cserélni ha kell, na meg az ellenállásokat, tranzisztorokat is, de sok türelembe és időbe telik.

Az ajánlatom az hogy ha nem tudod megjavítani akkor inkább vegyél "újat" ami működik, mert a javítás többe is kerülhet, legalább is ha nincs szerencséd valami ingyen dolgozót találni.

kgl

Javaslom, hogy keresd meg a youtuben vagy facebookon ecopityú műhelyét. Ő mindenféle erősítő rádió javításával foglalkozik. Rengeteg videója van fent a youtuben. Nála sem lesz gyors a javítás mert nagyon be van táblázva.
Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

kgl

Viberen is elérhető vagyok : 06-20-976-6330

3yspjrk77

Sziasztok, Boldog Karácsonyt! :)
Segítséget szeretnék kérni a nemrég beszerzett CNC-m vezérlésével kapcsolatban (3040). Az eladó sajnos nem értett hozzá és mivel nála nem ment 1mm-t sem, így kipróbálni sem tudtuk, de alapvetően szép állapotban van a gép mechanikailag is szinte új nem nagyon használták. Mivel ez az első gépem és semmilyen útbaigazítást nem kaptam mellé, próbálom kitapogatni, hogy merre induljak (3d nyomtatás/gépépítés nem idegen a számomra de CNC-vel nincsenek még tapasztalataim).
Szóval próbáltam utánaolvasni sajnos kevesebb sikerrel. Képekett mellékelek. Tippre adott egy kínai (talán mach3 lap 3 motorvezérlővel - endstoppot nem találtam, nem hinném, hogy motoráramból oldja meg a vezérlő de TMC-nél láttam már olyat is) illetve egy USB CNC "illesztő" ami talán valamilyen planetcnc klón (mk2) lehet? és itt akadtam el, hogyan tovább?
Kezdeti próbálkozásaim a PLanetCNC software-el nem vezettek sikerre. Áramot kap mindkét board, motorokig is eljut, ledek világítanak :)
Mindenféle segítséget nagyon szívesen vennék és köszönöm előre is!!!

TBS-TEAM

Szinte biztos, hogy Mach3 kell hozzá.
József

3yspjrk77

Köszönöm, igen, azóta annyira sikerült jutnom, PIC alapján (18f4550) ez mégiscsak egy PlanetCNC MK1 illesztő lesz, az ahhoz tartozó sw-el igaz csak demo verzióban, de sikerült jog-ra bírni, már mozog. Persze ez az mk1 nem egy mai csirke, de kipróbálni talán elég lesz, a végálláskapcsolók hiánya még mindig elég furcsa számomra...

sarktibsi

Felmerült az ötlet , hogy csinálnom kellene egy kijelzőt (útmérőt) 7-szegmenses kijelzőkkel 999.99 mm. Amit kinéztem az  egy 74LS192 plusz CD4511BE , az encoder A-csatornát rákötném az UP-lábára , nem tudom ez így működne-e? Vagy kell még valamilyen más alkatrész is.

A 74LS192 az pont jó lenne mert tud le-fel számolni, plusz van BCD bemenete is , így bármilyen számot ki tudok íratni vele egy PLC segítségével. Vagy egy BCD kódkapcsolóval.

Hátránya: Sok kimenetet elhasználnék az output modulból (20)

Valami ötlet esetleg? Ki hogyan oldaná meg? (az arduino nem játszik)

ANTAL GÁBOR

Az útmérésnél nagyon fontos hogy ha visszamozdul a tárgy akkor csökkenjen a kijelzett érték . Vagyis lefelé is kell tudni számolni . Ehhez szükséges egy Quadratúra dekóder ami az irányjelet szolgáltatja . ( up/down   vagy step/dir )  Ilyenkor az encoder "B" jelét is be kell vinni a rendszerbe .

Régen Magi Pista és Svejk   csináltak egy DRO t ami egy dsPIC kel oldotta meg a feladatot ( a táramban találsz infót )

sarktibsi

Rendben, köszönöm ránézek.

Ennek az IC-nek van UP-DOWN bemenete is. De ha csak simán rákötöm az encoder jeleit nem tudom hogyan is fog reagálni. Ilyen típusú bekötést sehol sem találtam a neten.

A másik kérdés , ha a 16x5-ös golyósorsó 2000 1/minnel forog 500-as encodert használva az említett IC-ék alkalmasak-e ilyen gyors számlálásra?

Révész Richárd

Ha PLC van a rendszerben akkor minek kell bármilyen IC?
Gyorsszámlálóval megcsinálod PLC-ben és egy olcsó HMI-re kiírod
Ez lehet egy egyszerű szöveges kijelző is, nem kell érintős

sarktibsi

Na ez is egy járható út. Köszi. HMI-t még nem használtam pedig van.

Révész Richárd

Milyen PLC-t hasznász?

sarktibsi

Omron CJ1M-CJ2M-CJ2H-CP1L ezek mind vannak ethernetesbe is. NS8-NT31 hmi.

Nincs elektronikai végzettségem , de érdekel a téma , hobbi szinten PLC-ét frekiváltót szervót programozok.