Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Karácsony Sándor

Egyszerű ármkörrel kipróbálható ami szénkefés motorszabályzónak is jó.

g89ketty

Mezitláb kéziműszerrel ne méregess![#pias]

ANTAL GÁBOR

fejből is írhatnám de egyszerűbb volt kimásolni a barátom ( Skornyák Gábor  aliasz Skori  weboldaláról :

Tirisztor / triak:
1, ohm mérõ: anód (vagy A2) a két másik elektródához mérve szakadás. Ha ilyenkor vezet valamennyire ->kuka.
2, kell egy elem vagy táp 5..10V, és egy izzó. Katód (A1)minuszra, anód (A2) izzón keresztül a plusszra (6....12V / 300mA). Az izzó sötét.
3, utána G-t és A-t egy pillanatra rövidre kell zárni. Az izzó felizzik és égve marad. Ha a tápfeszt egy pillanatra megszakítjuk akkor az izzó kialszik. Ha igy van akkor valószinüleg ok. ha nem akkor kuka....

ANTAL GÁBOR

Annyit kiegészítésképpen hozzátennék hogy amikor a gate ra adjuk a bekapcsolójelet akkor én alkalmazok egy ellenállást ( korlátozom a gate áramot pl 50 mA ben)

Jozs

Kipróbálom, köszi. Már csak azt nem értem, hogy a mérő ketyerém mindezt miért nem tudja. Nem hinném hogy elromlott mert más alkatrészeket jól mér. Talán a triac -ok paraméterei változtak ( javultak ) ahhoz képest mint amihez kifejlesztették (?)

morvfer7

Ez egy LCR-T4 mérő egy általános célú LCR (induktivitás, kapacitás, ellenállás) mérő eszköz, amely általában alacsony frekvenciájú (1 kHz körüli) jelekkel dolgozik. Ez a mérő általában nem alkalmas triacok (háromrétegű szilárdtest elektronikus kapcsolók) mérésére.

ANTAL GÁBOR

Nekem is van olyan műszerem Nem tudja megmérni mert nem másra fejlesztettek Nem hibás

ANTAL GÁBOR

Telefonról írom és önkényesen belejavit

Jozs

Kipróbáltam, ezzel a módszerrel jól működik. Mivel kétirányú eszköz megpróbáltam fordított polaritással is, úgy is ment. Szóval a mérő lehet a bűnös.

Jozs

Azért megtévesztő a dolog, mert a leírása szerint tudja, és vannak is olyan triac -ok amiket korrekten mutat. Ezért is feltételeztem egyből amikor a triac -ot egy 68 ohmos ellenállásnak mutatta hogy hibás ( mármint a triac ). Úgy látszik fenntartással kell kezelni amit mutat [#rolleyes]

7ng7ui4ik

Segítsetek kicsit kiigazodni az elektromos motorok világában.

Van egy gyalugépem amin nem a gyári motorja van, azt sem tudom hogy gyárilag ilyen fordulatú volt-e.
Ami biztos (legalábbis ez a sejtésem), hogy gyárilag dahlander motor lehetett rajta, mert a mechanikus váltón kétféle érték van minden álláshoz írva, és az egyik duplája a másiknak.

Kérdések a fejemben és mostmár leírva is:
-a dahlander motor egyes és kettes fokozata között a fordulatszám különbség kétszeres?
-Milyen fordulatszám párokkal készítettek ilyen motorokat 40-50-60-70 évvel ezelőtt?

Köszi!

Szalai György

Dahlander motor két fordulatszámának aránya 1:2.
Nem minden kétsebességes motor Dahlander motor, van amelyik kéttekercsű, annál nem csak 1:2 lehet az arány, hanem 1:1,5  1:2,5  1:3   1:4   1:5 is.

7ng7ui4ik

Köszi! Úgy tűnik hogy nem nagyon van elérhető dahlander motor ami megfelelne, így egyelőre maradok a rajta lévőnél.

Csuhás

Terveztem egy mérő panelt. Usb táplálású galvanikusan leválasztott. Analóg részek miatt +-5V dcdc konverterrel kezdődik. Egy traco THM-3-0521 állítja ezt elő. Sajnos nagyon úgy néz ki hogy ez a táp a kapcsolási frekijével mindent megszór a panelon, ami nagyon bosszantó mert van ahol uV a jelszint. Várhatóan úgy is át kell terveznem a panelt hamarosan ezért tehetek be szűrést. Mit javasoltok, a klasszikus CLC pi tagon kívül? Mellékelek egy szkóp képet, ez a panelen fél arasznyi távolságban a gnd-n mért jel. A zavar kb 250mVpp és 155kHz kis pamacsok sora. pont olyan mint amit a meredek élű kapcsoló jel szokott okozni. A pamacs egy kb 20MHz lecsengő burst. A második képen egy panel feletti hurokban mért jel spektruma látszik. A harmadik ugyanez 100Mhz-ig. Nagyobb frekiken 3GHz-ig nincs semmi érdekes

kaqkk007

Miért nem jó a 7805-7905 analóg szabályzó páros ?