Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

onagy

Transmatic vagy Monti Antonio kalenderes hőprés ez?

afjybsise

Transmatic, de van egy Montink is, azzal is ez a helyzet.

afjybsise

Köszi, ilyesmire gondoltam. Ha a tengelyre is átmenne, akkor egyszerűbb lenne a helyzet, elegánsabb megoldásokkal.

A.Andras

Sziasztok!

Fanuc vezérlőhőz valaki ért a fórumon, vagy esetleg ismer valakit, aki ért hozzá?

Egy Hitachi Seiki VM40 géphez kellene segítség. 1998-as a gép.
Yasnac J300 a vezérlés pontosan.

Köszi,
András

ANTAL GÁBOR

Az esélytelenek nyugalmával kérdezem : nincs valakinek ( akár a munkahelyén ) egy olyan DRO ja ami  magnetostrikciós útmérőt kezel le .  Van egy Gefran lécem ( gray kódos ,SSI kommunikációs protokollú,25 bites )amihez épült egy elektronika , de linearitási hibát és nullhibát detektálok . Jó lenne egy gyári egységgel letesztelni a lécet ( mert gyanús hogy az téved)

Csuhás

Talán ide illik leginkább. Fejlesztek egy programot. A kérdéses részben egy szenzor AD konvertált jelét kell feldolgoznom, megjelenítenem. A jel kb 0..200Hz közötti, de a domináns része 50Hz alatti, ezt  1kHz-es mintavétellel digitalizálom. Sajnos minden hw birizgálás ellenére sok 50Hz zavar ül a jelen. Hosszas kutakodás után sem találtam valami egyszerű 50Hz lyukszűrő algoritmust amit a jelre ráeresztve kevésbé szőrős görbét kapnék. Nem tud valaki egy ilyen szűrő program részlettel kisegíteni?

dtb

Ilyenre gondoltál?
...vagy van ilyen is.
Ha ezek nem jók, akkor magadnak kell szűrni úgy, hogy átalakítod binárissá, a szűrni kívánt mintát szintén binárissá alakítod, és logikai "AND" vagy OR kapcsolattal kiszűröd a nem szükséges értéket.  Igazából a bináris konvertálás nem szükséges, de ha debuggolsz, akkor jobban látszanak az értékrk, mint hexa-ban, vagy decimálisban.

Csuhás

Nem teljesen. Az első megoldással az a bajom hogy nem hiszem el hogy különböző fázistolású szűrők jeleit simán ki lehetne egymásból vonni, hiszen ha egy frekvencián ellentétes 90 fok körüli fázistolás van akkor máris összeadod a két jelet a tervezett kivonás helyett.

A második úgy látom sima mozgó átlagról beszél ami aluláteresztő karakterisztikát ad.

Időközben találtam egy oldalt ahol egy másodfokú szűrőt számolnak ki, ez kipróbálom, lehet hogy ennyi szűrés is elég lesz.

https://tttapa.github.io/Pages/Mathematics/Systems-and-Control-Theory/Digital-filters/FIR-Notch.html

Jozs

Sziasztok !

Szeretném megmérni egy antenna kisugárzott teljesítményét olyan szempontból, hogy mennyire lehet káros az emberi szervezetre. Hogy pontosan hol és milyen antenna azt nem szívesen írnám lenne, a funkciója az mint az áruházak kijáratánál a lopás figyelő. Mivel csak néhány mérésről lenne szó nem költenék rá túl sokat, legjobb lenne kölcsönbe (anyagi ellenszolgáltatás fejében természetesen), bár asszem a mérőműszer nem az a kategória amit szívesen kölcsön ad az ember.
Néztem Alin, már 10eFt körül kaphatók, pl. ez, csak nemtom megbízhatóan mérnek-e ( persze nem szükséges nagy pontosság ), vagy kidobott pénz lenne, ezért örülnék ha valakinek volna idevágó tapasztalata-ötlete és leírná. Köszi.

Szalai György

Biztonságtechnikai analfabétaként mondom.
Ami káros az emberi szervezetre az a munka. (Aki sokat dolgozik, jól tudja ezt.)
Vagyis a kapu által 58 kHz frekvencián 1,6 msec időhosszúságban sugárzott megszólító jelsorozat elektromágneses mezőjének az emberi szervezetben végzett munkája.
Erre egy ilyen műszer megközelítő értéket sem ad.
A tartózkodási helyeden mérhető térerősség hatására a szervezetedben elnyelődött energia mennyiségét kéne ismerni, az elnyelődés hatásfoka viszont ismeretlen.
Azután a szervezetedben elnyelődött energia fizikai, kémiai, idegi hatásait kéne vizsgálni, ami megint szinte lehetetlen.
Egy biztos, ha téged ez a dolog nyugtalanít, akkor máris van nem elhanyagolható idegi hatása.
Szerintem. [#nemtudom]

Jozs

Kicsit úgy érzem a feje tetejére állítottad a dolgot. Ilyen elven semmilyen megállapított/elfogadott káros határérték nem létezhetne, a radioaktív sugárzástól a víz arzén tartalmáig, merthiszen mindegyik hatás egyénről egyénre változik.

Szalai György

Kezdett érdekelni a téma.
Ezt találta a barátom.
Számomra érdekes adatokkal szolgált. Lehet, hogy egysze veszek egy ilyen műszert én is.
(Mikor megvettem a fénymérőmet, hetekig mindent megmértem vele és utána olvastam a szabványi előírásoknak is. Jó játék volt.)

Szalai György

dtb

Én is teljesen laikus vagyok a témában, de többször is találkoztam már olyan fotóval, beírással, ahol két azonos növényt mutattak, az egyik közvetlenül a wifi router mellett volt, a másik távolabb. Igen, a wifi router melletti mindig satnyább, tehát mégis csak van benne valami, pedig ezek teljesítménye még EU szabványban le is van korlátozva.

PSoft

IdézKezdett érdekelni a téma.

No, itt követted el a hibát! [#kacsint]