Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Én nem félnék :  az izzó biztos lekorlátozza az áramot.  Régen volt az un gyújtószikra menetes elektronika . Ott is levitték a teljesítményt ( általában egy zener diódával )  egy bizonyos szint alá és kész   ( Robbanásveszélyes helyen is lehetett használni .  Energia is kell az inicializáláshoz , ha nincs meg akkor nem történik semmi
  Egyébként nagyon érdekes dolog a benzin .  Úgy 1982 ben építettem egy Trabant motoros hidraulikus tápegységet.  Én is de a kollégáim rendszeresen ráöntötték ( tankoláskor ) a benzint a forró kipuffogóra.  Egyszer sem robbant de még csak nem is égett egy fehér füst ( gőz ) szállt fel és kész

PSoft

"fölrobbant a motoros lába közt a benzintank"

Lehet olvasni, szinte nap mint nap a szenzációhajhász médiákban.
Vagy csak...rémeket látok??? [#nemtudom]

Csuhás

Manapság szinte minden autónak a benzintankban van az ac pumpája, legtöbbször kommutátoros dc motor hajtja és a motoron átfolyó benzin hűti. És nem szokott felrobbanni...

kaqkk007

Idézde nagy áramnál szikrát okozhat
meg is válaszotad a kérdésedet , mekkora áram fut  a visszajelző izzón  5-10 mA ?

kaqkk007

Idézcsak benzin gőzben van a termisztor,
Ez is korlátozza a robbanás lehetőségét , nincs benne levegő mert a benzingőz nehezebb és kiszorítja ...

wxxsicbe2

Sziasztok!Ezt tanultuk , az égés három feltétele:
1. gyulladási hőmérséklet
2. éghető anyag
3. oxigén
Bármelyik hiányzik,nincs égés.....

ajpwg6jrn

Mondjuk egy motortankban adott a benzin és a levegő. Szóval ott már csak egy kellő energiájú szikra kell.

jani300

Keverési arány
• Mennyiségi szabályozás!
• Sztöchiometrikus keverési arány λ=1
• L0 értéke 16 tömeg % hidrogént, és 84 tömegszázalék szenet
tartalmazó hajtóanyagnál 15,3 kg/kg.
• λ< 0,7 a keverék túl dús, nem képes gyulladásra
• λ<1 levegőhiány miatt dús keverék, nagy teljesítmény.
• λ=1 elméleti keverési arány, (tökéletes égés).
• λ>1 szegény keverék, gazdaságos üzem, kedvező károsanyag
kibocsátás.
• λ >1,25 A keverék nem képes gyulladásra

Nem gyullad minden keverési arányban !

kaqkk007

A levegő hiányzik , a benzingőz kiszorítja a tankból.

ajpwg6jrn

Ebben azért nem vagyok annyira biztos.
Gyakorlati tapasztalatom hogy a napon kint hagyott motorból a tank szuszogóján keresztül jön kifelé a benzingőz.
Este ahogy hűl a levegő a benzingőz is lecsapódik a tankon belül. Ekkor pedig  visszaszívja a levegőt. A helyzet hasonló a kipufogóval is. Ezért van az hogy a reggeli indításoknál vagy 10-20sec.-ig okádja a vízpárát.
Szóval szerintem van olyan állapot amikor a tankban van elég levegő a  benzinpára mellett.

svejk

Eh, már ez sem a régi.
A tűzvizsgákon ma már megkövetelik a 4. mondatot is, hogy mindez egy időben egy helyen legyen. [#wow3]

ebalint

Ezt régen is megkövetelték.
Még azt is illett tudni, hogy létezik olyan fogalom, hogy alsó és felső robbanási határkoncentráció.

Jozs

Én is ezért nem merem piszkálni a Polo -nk elromlott benzinszint mérőjét. Pedig biztos csak valami vicik-vacak baja lehet, de ha kiemelem a tankból és úgy próbálgatom ott már oxigén is akad azért [#wilting]

mex

Tegnap cseréltük a yaris benzinpumpát, a tank félig volt üzemanyaggal... Problémamentesnek nem mondhatnám, elég sok mindent kellett hozzá bontani, célszerszámot készíteni a nagyméretű műanyag hollander lecsavarozásához, maga a kiemelés sem túl egyszerű, vigyázni kell a szintjelző kar épségére.. Elővigyázatosságból az akkut ha lekötöd, nem lesz gond a benzingőzzel sem.

KoLa

Ezen a gépen lehet-e irányt váltani?
Néha amikor köszörülök vele jó lenne ha nem a szemembe szórná a szikrát...van rajtam szemüveg:)