Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A tápegység gyártók már nagyon kihegyezik a kapcsolóüzemű tápokban
a szürő kondenzátorok feszültségét is.
Felfele vitt feszültséggel a kondenzátorok élettartama
drasztikusan csökken.
József

ANTAL GÁBOR

Egyelőre elengedtem . A tirisztor környékén valóban van egy zener ( annak a feliratát  el tudtam olvasni ) és egy másik dióda , ami akár lehet diac is . Annak a felirata nem olvasható .  Ha lenne korrekt rajzom akkor folytatnám ..

ajpwg6jrn

Gábor, ha a kimeneti ElKÓ bírja amit szeretnél, és elküldöd nekem foxpost automatába, akkor ránézek neked.

TBS-TEAM

Milyen csoda dologhoz kell 33V?
József

ANTAL GÁBOR

32V volt a cél két picodrive léptető drivert akartam maghajtani .  Marad a 29 V  nem ér annyit az egész ...

TBS-TEAM

József

svejk

Aj-jaj... nem kell ezeknél a határokat feszegetni.

Ha ennyire éles a helyzet használj komolyabb motor/meghajtót.  [#ejnye1]

svejk

Eddig a normál SMD-khez elég volt nekem egy RMA7 nevű folyasztószer, ami méz állagú.
Elenyésző számban van szükségem sűrű lábkiosztású IC-k cseréjére így ezeket inkább megcsináltattam egy barátommal neki minden felszerelése meg volt, de sajnos Ő az év végén eltávozott.

Most kellene pár darab 0,5 mm-es osztású TSOP tokot ki-be forrasztani.
A videókat elnézve sokszor átlátszó, szint víz sűrűségű anyagot használnak a profik.
Ti milyen fluxot ajánlotok ezekhez a tokokhoz?

svejk

szint = szinte

MoparMan

én csak "kocaforrasztó" vagyok, ilyenem van. működik.
https://muszeroazis.hu/folyaszto-gel-10-ml-1287

svejk

Ja, kb. ilyen állagú az enyém is.
De félek, hogy a nagy sűrűsége miatt a felelüti feszültség, meg miegymás szerepet játszahat a 0,5 mm-es lábkiosztás esetén.

MoparMan

a tubusban gél állagú. fogkrémnél sűrűbb kb. ha egyszer felolvadt a pákától (akkor viszkózus de vízszerű állapotú) majd visszahűlt gél állagú marad, letörölhető.

TBS-TEAM

Mi ezeket használjuk.
Első átlátszó mint a víz úgy folyik nincs maradvány.
A második általános használat+BGA
A harmadik pasta.

József

svejk

Na, ilyen vízszerűt láttam több videóban.

Közben néztem mit is jelent az enyémnél az RMA: gyanta alapu enyhe aktivátorokkal
No de hogy a szám mit jelenthet? [#nemtudom]

onagy

A folyasztószereknek külön tudománya van. Általánosságban elmondható, hogy folyasztószer nélkül forrasztási kötés, néhány kivételtől eltekintve jól nem jöhet össze.
A hígfolyékony folyasztószerek jellemzően hullámforrasztásnál használatosak, szórással vagy régebben habként vitték fel a forrasztandó felületre, vizes vagy alkoholos oldatai szerves savaknak és némi gyantatartalmuk is van. Egyik fő jellemzőjük a savszám-ként is ismert aktívanyag tartalom. Tartalmaznak felületi feszültség csökkentő, felületaktív adalékokat a jobb kúszóképesség érdekében, ennek hatása a furatszerelt alkatrészeknél fontos, a megfelelő furatkitöltés érdekében. Kézi forrasztáshoz, javításhoz nem igazán javasolt, mert kúszóképessége miatt alkatrészek alatt megmarad, a későbbiekben elektromigrációt okoz nedves környezetben (első kép).  
A gél állagú, szobahőmérsékleten kevésbé viszkózus  folyasztószerek nagyobb arányú gyantatartalommal rendelkeznek, a szerves savak (adipinsav, maleinsav, stb.) észterkötésben vannak jelen, ebből a kötésből csak az aktiválási hőmérsékleten lépnek ki, kifejtve redukáló, oxidmentesítő hatásukat. Ezt követően a fémoxidok fémszappanokká alakulnak, a folyamatban el nem használódott savmaradványok a lehűlés során újra észterifikálódnak, így a folyasztószermaradványok vegyileg inaktívakká vállnak. Ezek a no clean folyasztószerek, utólagos mosást, eltávolítást nem igényelnek. Fontos, hogy a gyártó által megadott maximális hőmérsékletet a forrasztási folyamatban ne lépjük túl, mert az degradálódnak azok az adalékok, amelyek az észtekötések újra létrejöttéért felelősek, a savmaradványok aktívak maradnak és a panelünk idővel "kivirágzik".
Az RMA jelölés a javításnál használatos gél állagú folyasztószereknél a "rosin, mildly activated" megnevezésből ered, gyantabázisú, gyengén aktívat jelent, alacsonyabb savszámot.
Külön kategória a forrasztópasztához adagolt folyasztószer, ahova a nyomtathatóság érdekében tixotróp adalékokat is adnak.
Használj nyugodtan "zselés fluxot", sokkal alkalmasabb kézi forrasztáshoz, mint a folyékonyak. A youtube videókon látványos nyakonöntés folyékonnyal vicces, idővel a meghibásodás garantált, de legalább jól mutat.
O.