Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A műgyanta azért kell hogy kigyulladjon? mert
akkor mindenképp kell hozzá. [#eplus2]
József

onagy

Hasznos gondolat elmenő ágban védeni túlfeszültség ellen, pl ACTI9 iQUICK-el, vagy akár betétessel. Ahol nullhibát láttam eddig,
ott járt előtte napelemszakértő invertert bekötni..
O.

svejk

Ja...majd csak a combjáig öntöm ki. :)

Egyébként a kapcsi tápokban is mindig van a varisztorokra egy zsugorcső  melegítve.
Igazából gondolom az ezért van hogy ne tudjon szétdurranni és tüzet okozni az ív.

TBS-TEAM

Visszajelzés kialakítása Ezzel a típussal 275V~ 10KA

József

PSoft

Láttam én már olyan varisztort, amelyik...levetette a rá húzott kabátot. [#vigyor2]
De olyat is, amelyik...krátert robbantott a ráöntött műgyantába. :(

svejk

Egy ilyen 14D391K elé milyen túláramvédelem kellhet?
Az adatlap nem tér ki erre.
Üvegcsöves biztos jó, de egy C10A-es kismegszakítóval párban mi történne?

svejk

Ha nem hasad akkor meg mint a besült tüzijáték úgy szokott kipöffenni, alul-felül, nem kevés kormot hagyva maga után. :)

svejk

Jut eszembe, ha boncolós túlfeszlevezetőt nézem, akkor az ha elműködik megszakad, tehát ha visszakapcsolnak rá akkor már nincs is védelem.

Villámra pillanatnyi túlfeszre oké de az én említett  "nullszakadásomkor" jobb ha zárlatban maradna, hogy ne tudjanak visszakapcsolni.
Lehet a "D" típusúak nem is szakadnak meg?

TBS-TEAM

Ott van az adattáblán max 4,5KA tud levezetni.
Kevés a 250V~ mert megszólal.
275V~ kell minden mai  korszerű készülékbe amibe van 275V~.
431K.
József

ANTAL GÁBOR

Panelfúráshoz nézegetek egy a modellezésben használatos szenzormentes BLDC motort .   Korábbról van egy driverem és egy Hobbywing programozóm .   Remélem van itt modellező ( is )
 Szeretnék néhány dolgot megkérdezni a használattal kapcsolatban, mert nincs doksim   Konkrétan : szükségem van a programozóra ?  Nem adhatok be én egy általam előállított négyszögjelet a driverba ?  Ha igen akkor mekkora az amplitúdó, mekkora a freki ? ( gondolom a PWM fogja meghatározni a fordulatot )  Gondolom rámpásan kell indulni ...

ANTAL GÁBOR

Vacsorakor eszembe jutott két kolléga ( az egyik a volt fórumgazda) miskolci és a telefonját is tudom . A másikat  Berettyóújfalun lakik , no mindjárt meg is kérdem tőle ...

ajpwg6jrn

Pár mondatban a lényeg:

Vannak HALL szenzoros és szenzormentes motorok és hajtásuk.
Ha sima BLDC motorvezérlő, akkor annak általában 0-5V-os jel bemenet kell, amivel arányosan forgatja a motort. (plusz Enable, illetve forgásirány)
Ha modellekhez használatos "ESC" (Electronic speed controller), akkor annak egy 3 pines csatin keresztül kell egy 1-2msec közötti kitöltéstényezőjű jelet adni, ami ha jól emlékszem 50Hz-cel frissül, vagyis 20msec a periódusideje.
Ezt az 1-2 msec közötti kitöltéstényezőjű jelet állítják elő a modellezős "vevők", amik RF-en kommunikálnak a távirányítóval. Ezek az alap infók.
Kérdezz nyugodtan, segítek, amiben tudok. :)

ajpwg6jrn

Ha modellezős ESC-vel akarod hajtani a motort, akkor a legegyszerűbb beszerezni egy szervotesztert, ez egy poti állásával arányosan előállítja azt a jelet, ami kell az ESC-nek.

ajpwg6jrn

dezsoe

Egy másik cikket találtam, ugyanezekkel a képekkel. :) A lényeg, hogy a legalapabb Arduinoval is meg lehet hajtani, az Arduinot pedig remekül hozzá lehet kapcsolni pl. az UCCNC-hez, amit Gábor is használ. (Sebesség állítás, ki-/bekapcsolás.)