Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RJancsi

A legelterjedtebb fogászati fúrók 1,6 mm-es (FG) és 2,35 mm-es (H, W) szárral készülnek.

LakEl

Szerintem gyémánt élü marót csak min. 4mm-es befogással találsz, amit belinkeltél az sima keményfém maró gyémánt élkialakítással. Amerikában van 1/8-os gyémánt film bevonatos de horror a kiszállítás, az Alin van többféle gyémátélü de a legvékonyabb befogás 4mm

mex

Sima keményfém maró nem alkalmas a leforgácsolására?

Szedlay Pál

Ez valamilyen fenol gyanta, pl. melaninfenol.
Hasonló a mulázs fogak anyaga.
Én kipróbálnám egyszerű keményfém maróval, vinni fogja szépen.
Nyilván ha több száz vagy ezer darabról van szó akkor érdemes célszerszámozni.

ANTAL GÁBOR

Mindenkinek köszönöm a tanácsát a kapcsolóüzemi táp kimeneti feszültségének növelése ügyében . Momentán feladtam ... Van benne valami túlfesz védelem ami életbe lép.  
 Az áramkör hasonlít  linkelt cseh(?) kapcsolási rajzhoz  de nem ugyanaz. Megpróbáltam a visszacsatolást állítani sőt meg ideiglenesen a komparátor referenciáját is átállítottam .

A végén már csak nagyon kicsit akartam a kimenőfeszültséget emelni . Nem megy .29.4V a maximum. Utána életbe lép egy szekunder védelem . Van benne egy tirisztor,( ?) azt hiszem az gyújt be ilyenkor .   Egy korrektebb rajz kellene ..

svejk

Jaa..[#heureka]
Gyanúsan olcsónak is tűnt az ára, de hát már este volt.

svejk

Nem a kiöntőgyantával lehet a gond, hanem maga a BGA tokozás kerámiaszerű anyagával.
Az egész IC-t le kell gyalulni a fóliáig, hogy újra lehessen forrasztani az újat.

svejk

Nem tudom, még nincs nálam.
Ha nem igazi kerámia a tok akkor valószínű viszi.

mex

IdézNem megy .29.4V a maximum. Utána életbe lép egy szekunder védelem . Van benne egy tirisztor,( ?) azt hiszem az gyújt be ilyenkor .
Lehet, hogy a tirisztoros védelmet egy egyszerű diac indítja.
Célszerűen sorbakapcsolt diódával,(diódákkal)csökkenteni kellene a diacra jutó feszültséget, ha csak egy kicsit kell még növelni a kimeneti feszen.
Elég amatőr, de működik.

g89ketty

A diak 32v-on indít. Lehet ott PUT is, amit lehet egy osztóval szabályozni.

g89ketty

Egy osztó is indíthatja a tirisztort.

mex

Természetesen lehet osztó, de PUT is.
Megmég zener és ellenálláskombó...
A diak csak egyféle lehetséges változat.

ajpwg6jrn

Gábor. Én ezt elengedném.
A 24V-ra méretezett tápnak a trafója is aköré van belőve.
Nem egészséges azt 30V felé húzni. Inkább egy 48V-os tápnak kellene csökkeneteni a kimenetét. Az sokkal stabilabb eredményt fog adni.

svejk

Ha nincs kiterhelve akkor felfelé jobb vinni, mert ha a nagyobbat húzod le akkor előfordul hogy instabil lesz, de legalábbis kell egy jelentős alapterhelés, hogy ne kapcsolgasson ki-be.
Épp az említett trafó áttételi arányok miatt.

Ugye alapból már cirka 100 V körül elindulnak ekkor van a PWM a max. kitöltés közelében.

ajpwg6jrn

Én nem ezt tapasztaltam a 48V-os és 53V-os tápokkal.
Azokat pont kb. 20-24V-ig le lehet vinni stabilan.
Hiszen a legtöbbnek a kimeneti feszültségosztója mindegyiknek kb. 1,25V-ra szabályoz.
Én a mai napig használok elég sok ilyen átvariált tápot és mindegyik szépen indul, tudják a névleges áramot.... Szóval stabilak.