Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

Javítás: *100A-es verzió.

svejk

Köszi!
Abban a 100 Amperesben milyen kapcsoló elem van?

TBS-TEAM

József

ajpwg6jrn

Triaknak nézem.
De ha mindenképp építeni akarsz, akkor én IGBT-vel csinálnám. Azt ott kapcsolod be és ki, ahol csak akarod.
Ez ugyebár a triakokra és tirisztorokra nem igaz. Azoknál nullának vagy negatív irányúnak kell lennie az áramnak hogy megszűnjön a vezetési állapot.
Gondolom az olcsóság a cél a ponthegesztőknél, pedig egy normális IGBT jó meghajtással szinte biztosan jobb hegesztési eredményeket tudna hozni.
Mekkora trafót akarsz kapcsolgatni?

TBS-TEAM

Táp trafó
Kell az NY-D06 vezérlőhöz egy táp trafó 230/380--8V/18V.
József

svejk

Vezérlés nem kell azt PLC intézi.

5-6 éve megy egy gép amiben egy kocka alaku 75A-es CELDUC SSR van (nullátmenetes) 17A a primer áram hegesztés közben. A trafója egyedi gyártású.

Most egy gyári tarfót hajtottam meg egy szintén 75 A-es CELDUC -al -de ez már sokkal újabb típus, keskeny hosszúkás-, úgy a kétszázadik kapcsolás után az egyik irányú thirisztor bezárlatosodott benne. Ennél a trafónál 23 A a primer áram.

(Elitélendő módon az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik szerkezetnél sincs Snubber tag)

svejk

Én is gondolkoztam már rajta régebben van is sok komoly alkatrészem ebből a fajtából.
Diódahíd átlójába rakni 1 db IGBT-t?

Egyébként úgy 50-150 ms-os időzitések kellenek.

Régebben kérdeztem már itt, hogy nem-e kellene a szimmetriára figyelni, nehogy felmágneseződjön a trafó egy irányba, de ugye a régi gép is megy már natúrba jó pár éve.

svejk

Pár hónapja sokat méregettem gyári SSR-es áramkört, -oszcilloszkóp, logikai analizátor, stb.- és elég gyalázatos eredmények jöttek ki, még szinkronozott meghajtás esetén is sokszor előfordul, hogy 1 félhullámmal később kapcsol ki.

Vagy valamit nagyon nem jól csináltam. [#nemtudom]

svejk

Ezt az áramkört ismered is, vagy csak most "találtad"?

Az impulzustrafót látva valószíná impulzussorozattal gyújtja a thirisztorokat.

TBS-TEAM

Egy 50 éves gyári 400V-os ponthegyesztőt kelett javítani.
Ezzel lett kiváltva a vezérlése  kb 5 éve.
József

ajpwg6jrn

Ilyen időtartományban szerintem nem fog felmágneseződni.
Az inkább akkor lenne jellemző, ha 0-10msec között lenne mindig ugyanabban a félperiódusban bekapcsolva.
Ha már van egy működő meghajtás, akkor tegyél rá még egy snubbert és hadd szóljon.
Ha meg cserélni kell, akkor én még mindig tartom hogy IGBT kellene oda a tirisztorokat és triakokat elfelejteném.
Egyébként elég hosszú az a hegesztési idő, amit írtál. Mit hegesztenek ilyen időkkel?
Mert akkucelláknál msec-es impulzusok vannak. És ráadásul dupla impulzus egymás után, ezt ugye meg se lehet oldani normálisan tirisztorral és triakkal. Elsőnek egy nagyon rövid idejű kicsi impulzus, és utána egy nagyobb, ami a végső hegesztést adja.

Én saját célra szuperkapokból és 21700-as cellákból épített tápot kapcsolok 10db párhuzamosan működő alacsony RDSon FET-tel. Ha folyamatosan dolgozok vele órákig, akkor egy töltőt fixen ráakasztok, ami menetközben tölti.
Ez nagyon jól működik. (Bár pár óra használat után minden IS tűzforró. :D)
Nekem a MOT, UPS trafó és társai hálózatról nem váltak be.
Sok ideig kellett bekapcsolni és nem tudtak kellően nagy burst áramot.

2f428kduf

Én mindíg 20 millsec. többszörösét használom. Így egész számú hullámot kap a trafó. A kinai kapcsolók is így müködnek, lehet választani hány periódust akarsz.

svejk

Igen ez az igazi!
Csak az ember egy másik jól működő cucc láttán hajlamos engedni az elveiből.

svejk

Szétszedtem projekt.

Hmm... füstnyomot nem látok és kis feszültséggel mérve minden jónak tűnik benne, de 400 V nál az egyik vezet.

No és az látszik, hogy nincs új a nap alatt.
A vezérlőkörben valami egyszerű áramgenerátor ami meghajtja a a két TLP3063 sorbakapcsolt diódáit.

A TLP-k kimenetei szintén sorbakapcsolva és egy 47 Ohmos áramkorlátozón keresztül összeköti a két Gate-et.

Kb. ezt csináltam meg anyáron saját eszemtől is, amikor sokat méregettem.

Később majd kirajzolom pontosan az egészet.

svejk

Azért ennél bonyolultabb meghajtásra gondoltam volna.