Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ennél a fúrógépnél történt az, hogy...
Elemelt a kefe, cserélni kellett.
Katalógusból kinéztem a belevaló keféket, megrendeltem, meg is jött pár nap múlva.
Akkor ért meglepetés, mikor a kefecseréhez szétvettem a gépet.
A műanyag házban jobbról is, balról is...
A direkt e célra kialakított kis fészkekben, ott vigyorgott a gyárilag mellékelt két tartalék kefe.

fisrcxuk3

A  Skil is gyártott ilyet .

fisrcxuk3

És a Kress kis sarok csiszolóinál mért jó a kefe mozgatás ?

jani300

Hát mindent még én sem láthattam :)
Ha mozog a kefehíd  az áram hozzávezetést hogyan oldják meg ?
Ha huzal mozog az el is törhet , kíváncsi lettem :)

fy9k4amuy

Ez a kefehíd mozgatás az lenne, mint ami a Bosch fúrókalapácsokon is van?

Rabb Ferenc

Igen, ez az. Csak nektek, csak most, csak szétszedtem és lefényképeztam egy BOSCH PSB 650 RE kézi fúró mozgó kefehídját.

Viszonylag keveset billen, talán +-20°-ot.

[#2430@jani300] ne aggódj! A billenő kefehíd egy eléggé zárt szűk helyen csúszó sárgaréz érintkezőkön kapja a táplálást, tehát a vezetéktörés kizárt, mivel az nem mozog.

Rabb Ferenc

Nem biztos, hogy jó ötlet az irányváltás. Ha a motor tekercselése olyan, hogy az egyirányú forgásra készítették (a tekercsvégek elhúzása a kommutátorhoz képest) akkor lehet - sőt nagyon valószínű - hogy forgásirány váltáskor iszonyatos kefeszikrázás - körtűz - fog kialakulni. A keféknek a semleges mezőben kell lenni. Ez elvileg szimmetrikus az állórészre, de üzem közben az armatúra visszahatás miatt jelentősen eltolódik. Ezrt kell a tekercs elhúzás. Ha átkötöd az álló vagy forgórész áramirányát, a forgásirány megváltozik, de a semleges mező dupla eltolásra lesz az ideálistól.

Így jártam a KRESS FMS800-al. Brutál hangja lett és lángoltak a kefék. Gyorsan visszakötöttem az eredeti irányra...

jani300

Elsőre nem igen értettem miért nem 180 fokkal fordul a kefetartó .
De csak beugrott .
Igazából a kefe nem is vált áramirányt ....
Csak a tekercselhúzást (kefeeltolást) kompenzálja .
Az áramirány váltását a sárgarézérintkezők oldják meg , egy mondjuk plusz kommutátorként .
Ha jól gondolom akkor ez viszont egy igen profi megoldás !

Rabb Ferenc

A kefe az elfordulásakor áramirányt vált a forgórészben, és egyben az armatúra visszahatás miatti semleges mező eltolódást is kompenzálja.

Ki van ez találva!

PSoft

IdézCsak nektek, csak most, csak szétszedtem és lefényképeztem...

No ha már így a kedvünkért szétszedted...ráfér(ne) arra egy takarítás is. [#vigyor2]

Rabb Ferenc

PSoft

IdézÍgy jártam a KRESS FMS800-al.

Ugyanígy jártam 'anno én is a Metabo kis sarokcsiszolómmal.

KoLa

Köszönöm a válaszokat, én is levettem a burkolatot de, nagyon zsúfolt a fordulatszám szabályzó miatt.
Inkább nem bontom meg, főleg hogy nem is ajánlott az irányváltás,ha gyárilag nem úgy van kiépítve, irányváltás elvetve.

afjybsise

ESD témában kérnék tanácsot. Adott a fotón látható forgódobos hőprés, és a gépen lévő két barna papírtekercs közül az alsó nagyon kellemetlen módon fel tud töltődni, tulajdonképpen ez a papír az, ami a kilépéséig minden komponensel (textil, nyomdai papír, a gép alkotóelemei) találkozik fizikailag ebben a fajta technológiában.
Próbáltam magát a tengelyét leföldelni, de az nem hozott eredményt.
A kérdésem, hogy ha csinálok valami mondjuk réz alapanyagokból álló alkatrészt, ami valamekkora felületen felfekszik a tekercsre és követi az átmérőváltozást, majd ezt az épület földelésére vezetékezem, az segíthet?

onagy

Több lehetőséged van: valamilyen vezetőképes anyagból (fémszál, szénszál) készítesz egy seprűt érintve a papírt, az anyag teljes szélességében, azt földpotenciálra kötöd. Vagy "ionizátort" használsz, ami váltakozó töltéssel semlegesíti a sztatikusan töltött felületet. Az első megoldás a legegyszerűbb és legolcsóbb. A sztatikus töltés keletkezési pontja a papír elválása a papírtekercstől, ennek közelébe célszerű elhelyezni.
O.