Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

KoLa

jani300

Ezek általában soros szénkefés motorok .
Ha az állórészhez képest megfordítod a forgórész (kefék) áramirányát , de az állórészt is lehet a forgórészhez képest akkor fordítva forog.
Ami lehet buktató hogy szoktak kefeeltolást alkalmazni ha csak egy irányban forog .
A forgásiránv akkor is megfordul ,de jobban szikrázik , a kefe .
De ez tiszta párhuzamos kötésű szénkefés motorra is igaz .

mex

Fordított forgásirány esetén, excentrikus kővel akár fel is lazulhat a patront szorító anya..
Talán nem véletlen, hogy nagyfordulatú egyenes csiszolók forgásirányát nem változtatják.

KoLa

Akkor ez nem egyszerű!van erre a váltásra spéci kapcsoló?

KoLa

Szerintem, amit én meghúzok az nem lazul ki, visszafelé forgatva egy köszörűkővel!

jani300

Azt jelenti egyszerűen írva , hogy megcseréled az állórész két drótját ,mondjuk .
Még egy gép fordított üzemre egyszerűbb , lehet .

jani300

Ez nem volt kérdés .és szerintem tudja is .

jani300

Az összes irányváltós kézi fúrógép így működik egyébként , csak nem lesz hely ahova beépítsd a kapcsolót .
A lazulás viszont azért valós problémának tűnik .

KoLa

A kapcsolás megoldása érdekelne.
Értem hogy két vezetéket kell felcserélni oda-vissza, de hátha van valami gyári mini kapcsoló erre, amit nem ismerek, mert eddig nem kellett, hely nem sok van a kivitelezésre.

jani300

Már rajta voltam a dolgon mielőtt leírtad volna :)
Egy kétáramkörös KBMC kapcsolóval meg oldható .
Egyébként a hobby elektronikáról nyúltam most a rajzot ott tárgyalták ,de nem olvstam bele csak a rajz érdekelt .

PSoft

IdézAz összes irányváltós kézi fúrógép így működik egyébként

Majdnem az összes. [#kacsint]
Ritka ugyan, de van(nak) olyan kézi fúrógépek, ahol az irányváltást a kefehíd átfordításával van megoldva.

jani300

Kőkorszaki megoldások :)
Egyébként a mai viszonyok között kefehíd átfordítást végezni eszméletlen drága megoldás lenne szerintem .
Asszinkron motornál is meg lehet fordítani magát a forgórészt is :)
Valami T23 NEVŰ BILLENŐKAPCSOLÓT TALÁTAM ,DE NEM BIZTONSÁGOSNAK ÍRJA AZ OLDALT ,NEM MERTEM LINKELNI .

ajpwg6jrn

Kőkorszaki vagy sem a mostani Hilti gépek is a kefehíd forgatást csinálják. Baromi jól átgondolt gépek egyébként.
Hihetetlen hogy 1-2 csavarral képesek a teljes gépet összerakni és az is hogy még modulárisak is.
Amikor az első Hiltiket javítottam nagyon csodálkoztam rajta.
Nagyon kényelmes őket szerelni.

PSoft

Igaz hogy kb. húsz éves, ha jól emlékszem Würth-ös "kőkorszaki" [#vigyor2] fúrógépen találkoztam vele.
Abban se vagyok biztos hogy "eszméletlen drága megoldás" lenne.
Nincs vacak mechanikus kapcsoló, nincsenek +rézdrótok, nincsenek +érintkezők, rugók, egyéb bizbaszok.
Egy fröccsöntött műanyag "gyűrű", -amire a két kefetartó fel van építve- és kikapcsolt fúrógépnél egy mozdulattal átfordítható.
Egyszerű, mint a faék.