Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

morvfer7

Köszönöm a segítséget, megértettem, hol a probléma.

legfőképp velem, hogy a lomexban a legolcsóbb Pic-et vettem, ami nem annyira egyszerű a kevés láb miatt mint a többi.

További gondom az, hogy a CCS C Compilert használom, ami szintén nem egyezik valami okból, mert ezeket az utasításokat nem ismeri.

Eltöltöttem ezzel több órát, pedig csak annyin múlott volna, hogy a PIC-ért darabonként adok 50 Ft-al többet.

Ez volt a legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem kell minig a lehető legolcsóbbat keresni.

Mindenesetre gratulálok azoknak a mérnököknek, akik úgy terveznek meg valamit, hogy egyszer lefut rajta jól a program, majd a következő ciklusban úgy dönt a processzor, hogy bemenetté változik ami addig kimenet volt. Ezt hívják úgy hogy helyettem gondolkodik.  nem kellene...

mex

A volt kollégám küldött pár képet. Nem hiszem, hogy fellelhető egy ilyen egység már...

B.Tibor

Én nem hiszem, hogy a processzor "úgy dönt", hogy a kimenetet bemenetté változtatja. Az gondolkodás nélkül végrehajtja az utasításokat. Sokkal inkább a C fordítóról tudom elképzelni, hogy a while ciklus végén tévedésből beletett olyan kódot, amire a processzor így reagált.

Nekem csak assembly tapasztalatom van, és amikor hülyeséget csinált a processzor, a végén csak kiderült mindig, hogy én néztem el valamit. (Például bent maradt egy kósza carry flag, ami megmásított egy számítási eredményt)
Viszont C fordítóról már hallottam olyat, hogy valakit megszívatott, mert hibásan fordított be valamilyen programot.

Végülis jó lett a program? Gondolom a while ciklus elejére kellett tenni a konfiguráló utasításokat.

ANTAL GÁBOR

Egy SX/SXi100 -S kapcsolóüzemű tápom hol megy hol nem . A hálózati elkón megvan a feszültség, az M51995 ös Ic megkapja a tápot . ( a tápfesz kondit kicseréltem )  A kapcsolási rajzát nem találom , nagy segítség lenne ha valakinek meg lenne

Traco típus 24V 4.4 A . Az a dühítő hogy mielőtt kidobtam volna , újra rápróbáltam és elindult .  Azután ( terhelés nélkül) egyszer csak elmúlt a kimeneti tápfesz . A kontakthibát és a nyákhibát kizárnám ...

hostya

Szia!

Csak próbaként..
A kikapcsolt kapcsolóüzemű táp kimenetére kapcsolj egy 5..10W-os izzót, majd kapcsold be.
Nekem is van egy hasonló Traco tápom, engem is megtréfált.. (terhelés nélkül)
Kell neki valamilyen terhelés ahhoz hogy működjön.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm az ötletet. Nekem is megfordult a fejemben azután arra a következtetésre jutottam hogy a japánok talán nem csinálnak olyan tápot ami terhelés nélkül nem indul el ...
De mégis  

Rátettem egy 68 ohmos 10 wattos ellenállást és most a táp rákapcsolását követően kb 2 sec múlva el is indul  Kissé sokallom a 2 sec et . A nagyfesz puffer az 180uF és induláskor egy 10 ohmos ellenállás tölti ( azután egy tirisztor söntöli a 10 ohmot ) Az időállandó 1.8ms . No az nem okozhatja .  Viszont kicseréltem a fő Ic tápkondenzátorát is . (15uF helyett most 47uF van mert nem volt itthon az eredetivel megegyező ,lehet az lassítja le ) Nem baj , legalább működik

Most megpróbálom nagyobb ellenállással " belökni"

svejk

"15uF helyett most 47uF"

No az lassítja az indulást, mert ennek több száz kOhmos ellenálláson kell feltöltödnie amíg el nem éri a felső trigger szintet.

svejk

Én nem látok az adatlapján minimális  terhelésre utaló adatot.

Gondolom használt táp, 200 ezer óra MTBF ide vagy oda, csak lesz annak valami nyűgje.

ANTAL GÁBOR

szia :  Neked van rajzod?  Igen használt ,egy talin vettem ..
Pont azért cseréltem le az Ic kondiját
 1.5kohm műterheléssel szépen indul. Egy órája küldtem el egy rendelést , kár hogy nem vártam , bele tehettem volna egy  pár tantálkondit és akkor nem lenne lassú.  No majd legközelebb

svejk

Nincs rajzom csak látom az IC-röl, hogy ezer éves.
A tantálkondikkal vigyázz, jellemzően időzített bombák, szeretnek bezárlatosodni.

sarktibsi

Köszönöm a képeket. Tényleg jó régi , nem valószinü , hogy ilyet szeretnék venni mégha találnék is valahol. Igy marad az exe jelátalakitós megoldás.

ANTAL GÁBOR

Tippeket várok :  egy Traco TMA1212S szigetelt dc dc konverterrel ( 1W) állítok elő egy műveleti erősítőhöz - 12 V ot .
Sajnos nagyobb a feszültség ( 12.8 V ) ,.A gyári adatlap szerint  DCki = 12 V +/- 1% .  A kimenetet kondival szűrt ( 4.7uF tantál )  és van rajta egy 2 k ohmos műterhelés .  Már a másodikat forrasztom be és az is jelentősen eltér  ( az is 12.8 )
Szkóppal néztem , elvileg nem látok semmi eltérést a  kimeneten  .
A műveleti erősítő elviseli  de dühít a dolog

svejk

Ez nem szabályozott kimenetű, látszik az árából is.

svejk

Cirka 30 éve használom az R-11 -es kontact spray-t teljes megelégedéssel.
De most látom van R-10-es is.
Van tapasztalatotok melyik lehet a jobb potikhoz, finommechanikai kis áramú kapcsolókhoz?

Esetleg más gyártó terméke is jöhetne mert úgy látom ezt az R-11-et egyre nehezebb beszerezni nálunk.

Rabb Ferenc

Egy nagy tapasztalattal rendelkező barátom esküszik a Kontakt Chemie KONTAKT 60-al történő tisztításhoz és az azt követő KONTAKT 61-el történő védelemhez úgy érintkezők, mint potméter csúszópályák esetében is.