Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Volt, de egy kísérlet nem kísérlet. Szóval alighanem működik, bár elég nagy súlyt számított ki. Mérleg hiányában szemre felfogtam egy M8 anyát, és lényegesen csökkent a vibráció. Most még meg akarom párszor ismételni hogy mennyire kapok egyforma eredményt, illetve elforgatva, és újra leszabályozva a korongot ismét megnézem. A módszer használhatónak tűnik, az egyéb köszörűimhez is készítek egyensúlyozásra alkalmas felfogó tárcsát. ( Az asztalomra szerelt köszörű, idegesítő volt mert működés közben szerettek lesétálni az asztalról a dolgaim. )

svejk

Akkor ez biztató.
Azért nagy show lenne ha egy nyamvadt okostelóval lehetne centrírozni gépeket.
Van a látókörömben egy motororsós marógép 40-es befogókúppal, az 3500 felett kézzel érezhetően kezd remegni.
Próbálgattam már a gyári centrírozó tárcsán állítgatni de nem igazán volt sikeres.

Elvileg ez a módszer dinamikus egyensúlyozás, de hosszabb tengelynél honnan tudhatom meg melyik végére kell rakni?Gondolom mindkét végét kellene mérni, de ugye esetemben pl. a főorsóház elég komoly darab kézzel én nem érek a két vége közt különbséget a rezgésben.

fy9k4amuy

A két végét méred. Addig kell(ene) állítgatni, amíg mind a két végén ugyanolyan, alacsony rezgésű jelet kapsz.

Ha pont a tengely közepén van a súly, vagy hogy mondják, ami a rezgést okozza, akkor mind a két végén ugyanolyan jelet ad, de ha közelebb az egyik végéhez, akkor szerintem azt a végét jobban rezgeti.

Valami videóban láttam, hogy már CNC köszörűgépeknél is van ilyen, hogy élőben figyeli a köszörűtengely rezgését, a forgácsolás, meg a kő miatt is. Hihetetlen, miket nem tudnak már.

svejk

Ezt az ultrahangos érvégzést' ismeri, találkozott valaki ilyennel?

Kidwick

Kíváncsivá tettél .. ezeket találtam
"Ultrahangos forrasztás
Az ultrahangos forrasztás nem elsősorban hőenergiát szolgáltató forrasztási eljárás. Inkább olyan módszer, amely lehetővé teszi, hogy a szívós oxidhártyával rendelkező anyagok is forraszthatóak legyenek, mégpedig folyasztószer nélkül.
Kétféle eljárás terjedt el. Az egyik esetben a forrasztási hely felmelegítését koncentrált ultrahangnyaláb végzi. Elsősorban nagyon vékony villamos vezetők kötésére használják. A mások –gyakoribb- esetben a hagyományos melegítési módszerek egyikével megolvasztott forrasz nedvesítő képességét ultrahang segítségével fokozzák.
Az ultrahangos eljárással majdnem minden fémet lehet forrasztani, még az alumíniumot, germániumot, szilíciumot és magnéziumot is."

itt vesézgetik a témát
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

Kidwick

De konkrétan ilyen érvégezést nem találtam.
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

enpesta606

Vajon milyen lehet ennek a mikroszkópos metszete?
Azt tudom elképzelni, hogy az eljárás során akkora mértékű erővel szorítják (mechanika+ultrahang) össze a vezetéket alkotó, kör keresztmetszetű elemi szálakat, hogy "egymásbafolynak" (kinyomják közülük a levegőt...), így az erőbehatás hatására egy szögletes keresztmetszetű, immár tömör vezetővé válnak - mintha összeolvasztanánk őket - csak éppen szobahőmérsékleten és másodpercek alatt. [#taps]
(Negyven éve még azt mondtuk volna, hogy tehetséges, fiatal szovjet mérnökök alkották[#nyes])

Rabb Ferenc

Ez nem forrasztás, hanem hegesztés. Nagyjából azonos az ultrahangos műanyag hegesztéssel, csak egy kicsit nagyobb teljesítménnyel, 20kHz 3-4000W-al. És egyben a wire-wrap huzalozás hideghegesztési technikáját is alkalmazza.

Rabb Ferenc

ANTAL GÁBOR

Kikérném a véleményeteket :  Nagyobb léptetők táplálását szeretném megoldani 2 db 42 V os kapcsoló üzemű táp sorba kapcsolásával  
Sokaknál már ez a mondat is kiveri a biztosítékot mert klasszikus trafó + graetz+ kondenzátor  megoldást preferálnak . De nekem több mint 10 éve működik kapcsolóüzemű táppal hajtás .  Igaz minden esetben alkalmaztam a kimeneten egy nagyáramú diódát és egy pót pufferkondit
Most viszont két tápot akarok (sorban ) bevetni .  A kérdés : elöbb kössem össze a kimeneteket és azután egy db diódát és 1 db kondit alkalmazzak ?   vagy egyesével alkalmazzak diódát ( 2 db ) és kondit ( 2 db )  majd az így kapott egységet kössem sorba ?
 Természetesen tudom ,hogy az így elkészített egység egyenértékű kapacitása a fele lesz az alkalmazott kondik kapacitásának   ( pl 2 db 10.000uF esetén 5000uF ). ( de kész egységere is bevethetek még egy harmadik kondenzátort is

Egyéb variációk is lehetségesek de elsőre nem látom az előnyöket   Várom a véleményeket

9pk59nuy

Gábor!

Én egy percig sem gondolkodnék ilyen megoldásokon, mert amit egyszer kitaláltak, azt át kell venni és használni! Kapható 230 voltos táplálású léptető vezérlő amit kifejezetten a nagy motorokhoz gyártanak. Ráadásul, ha közel telepíted a motorhoz, akkor a rövid vezetékek miatt nagyon kis belső ellenállású lehet a rendszer.

De ez csak az én véleményem!

Szalai György

Én kerülnék minden kényszer megoldást.
Ha csak az álltalad vázolt kettő közül lehet választani, akkor a másodikra voksolnék.

"egyesével alkalmazzak diódát ( 2 db ) és kondit ( 2 db )  majd az így kapott egységet kössem sorba"

Mert ezt gondolom biztoságosabbnak. Csak gondolom, mert nem ismerem a tápjaid önvédelmi képességeit.

ANTAL GÁBOR

Sajnos csak a tápos megoldás jöhet szóba mert a motorokba be van ( gyárilag ) építve a driver .

ANTAL GÁBOR

Más változatok is szóba jöhetnek !
A lényeg az hogy van két 42 V os ( ipari ) kapcsolóüzemű  táp

Miki2

Tudod, nekem a marógépen van egy 20, és egy 30 Nm-es léptető motor.
Ezeknek a vezérlője 230 V-ról működik. nem kell hozzá semmilyen külső táp.
Én a biztonság miatt egy leválasztó trafóról működtetem (230/230 V, 1000 W).
Ezt sem kötelező beépíteni.