Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

Nekem nincs belőle.
Jó lenne tudni pontosan mi a helyzet, mert akkor lehet vennék.

Amikkel eddig találkoztam tokozottakkal azok +/- -os tápot kaptak.

De az Allegro Hall elemei pl. féltápfeszt adnak nulla áramnál.

Bencze András

Van Hallos 75A (LEM) és 200-es noname áramváltóm, ha érdekel elküldöm.

svejk

Igazából nincs rá szükségem csak ha felriadok álmomból megnyugvással töltsön el, hogy ilyenem is van. :)

Bencze András

Szeretnélek megnyugtatni.

Csuhás

Nagyon nem cnc, de hátha kallódik valakinek a fiók mélyén egy ilyen Digilent PmodIA panelje, ami eladna?

svejk

Keresek SN75372 DIP tokos FET meghajtó IC-t.
Hátha valakinek van régről, vagy bontásból...

Csuhás

Ötleteket kérnék! Szeretném a szerszámélező köszörűmet kiegyensúlyozni. Az általam választott módszerhez meg kell mérni a centrírozó súlyok három állásánál a gép vibrációját, majd ebből számítható az optimális súly és pozíció.

A rezgést mems rezgésmérővel mérném ( Mpu6050 ). Pár mS ütemezéssel ki tudom olvasni a XYZ irányú gyorsulások értékeit. Kérdezném először hogy kell-e mindhárom irány, vagy elég mondjuk a Z? Illetve a számsorból hogyan lehet a rezgés mértékére következtetni? ( Van több ötletem is de még egyiket sem kezdtem leprogramozni, pl másodpercenként keresem a gyorsulások maximum és minimum értékének különbségét, vagy egy mozgó átlaghoz képest keresem a pillanatnyi eltérések abszolút értékeinek átlagát stb stb )

Szóval hogyan számoljak ha csak a rezgés nagyságát szeretném összehasonlítani?

fy9k4amuy

Szerintem, ha a kilengések amplitúdójára vagy kíváncsi, elég egy irányt vizsgálni, de rugalmasan kell lerögzíteni, hogy legyen valami gyorsulás. A két radiális irányban csak 90°-kal eltolva mérnéd ugyanazt.

A programozás bonyolultságától függ, de vagy gyorsan kellene mintátvenned, vagy úgy beállítani a fordulatszámot, hogy pl. minden fordulat+10fok időpontban mérjen egyet, így 36 mérésből kijön a rezgésképe(gondolatom szerint).

Innen már csak az időtől/tudásról függ, mit csinálsz meg.

Akár meglehetne léptetőmotorral a szöghelyzet-gyorsulás grafikont is alkotni.
Feljelölöd a nullpontot a kövön, aztán elkezded számlálva forgatni, és mérsz egyet-egyet a beállított lépéseknél.

De ugyan ezt akár egy erőmérő cellával is csinálni, felfüggeszteni a követ tengellyel a cellára, és a súlyerőt mérni.

Ha lenne köszörűm, szívesen csinálnék én is valami hasonló projektet, bár nekem elsőre a mérleges lenne a kezdet.

fy9k4amuy

Sőt, ha a kő tengely két végén két erőmérőre teszed, még az axiális kóválygást is tudod mérni.
A radiális ütés a két mérlegen azonos szöghelyzetben lesz, a kettő különbsége meg a tengelyirányú kiegyensúlyozatlanság.

Csuhás

A gépek felújításában már beraktam a linket egy kiegyensúlyozási módszerről, lényeg hogy nem kell a forgással szinkronban mérni, csak a rezgés nagysága érdekes három súly elrendezésben mérve és ebből számítható az optimum. Egyébként egy pici súlyt tologatva, és csak fülre figyelve a rezgést már találtam a súly nélküli állapotnál nyugodtabb futású beállítást.

morvfer7

Sziasztok!
Valakinek esetleg van infója arról, hogy a Pickit 3 és a Pickit 3.5 között mi a különbség?

Annyit találtam, hogy a Microchipnél soha nem lehetet 3.5-öst kapni, így ez valószínűleg egy kínai marketingfogás lehet.

Melyiket érdemes megvenni és ezek a kínai változatok jelenleg használhatók, vagy a Microchip kilövi?

fy9k4amuy

Akkor meg akár mikrofonnal is lehetne.
Mi foglalkoztunk ilyennel, igaz ott a csapágyterhelést próbáltuk megjósolni iránymikrofonnal egy malom mellett.
Mikrofon volt, hangkártya-minipc, meg valami hangelemző szoftver.

Na már csak azért ötletelek neked így, mert a programozás megspórolható mindinkább. Ha meg tényleg csak X darab beállítást akarsz összehasonlítani, nincs külön méréstechnikai célod, akkor a gyorsabb->jobb módszert alkalmaznám.

Apám, de jó is volt az egyetemen, amikor kvázi korlátlan időd volt ilyesmin ötletelni [#eplus2]

Csuhás

Innen jött az ötlet, nos amire én készültem azt már megírták okostelefonra. Balancing
Rakj fel egységnyi súlyokat 120 fokonként, és mérj rezgést a telefon szenzorával majd kiszámolja hogy mekkora súly hova tegyél. Este ha lesz egy kis időm kipróbálom.

Szalai György

Ha a mikrofon membránjára egy szeizmikus tömeget ragasztok, akkor a mikrofon kimenetén a gyorsulással arányos jelet kapok.

svejk

No, volt kísérlet?