Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ajpwg6jrn

pl.: https://www.tme.eu/hu/details/fyg10t5/zavarszurok-egyeb/qlt-power/

Sok energiát nem öltem a keresésbe, lehet találsz optimálisabbat is, ha szétnézel a TME-nél.

svejk

Ezek majd mind egyformák elektromosan, legegyszerűbb/olcsóbb kidobott készülékből bontani.

De de találomra itt is lehet kapni.

svejk

Jozs

Tehát nem annyira kritikus hogy pont egyező legyen a kapacitása (?). Mondjuk én is úgy gondolnám, csak elgondolkodtatott hogy akkor mégis miért gyártanak 2,2, 2,5, 2,7 nanosakat.

svejk

Valószínűsíthető hogy kísérletileg határozzák meg.
Eleve az a komolyabb szűrőben tekercsek is szoktak lenni, bár itt az univerzális motoroknál valószínű az állórésztekercs hatását használják ki.

Arról nem is beszélve hogy a kondenzátorok gyártási tűrése régebben 10-20 % volt, ma már bizonyára pontosabbak.

A példádban legyártanak egy kondit 2,5 nF-osra aztán lehet a végén 2.2-őt vagy épp 2,7-et írnak rá a gyártási szórás miatt.

Az úgynevezett "E"-sor is úgy van kitalálva hogy bármilyen értéket be lehet valamelyik osztályba sorolni, így nincs selejt.

Jó, ma már biztosan nem így van de régen ez volt az ok pl. az ellenállások nem "kerek, egész" értékeinek.

A lényeg, hogy szinte bármilyen érték többet szűr mintha semmi nem lenne ott.

Jozs

Jozs

Kérdeznék még ezzel a motorral kapcsolatban. Úgy néz ki a fordulatszám szabályozója elromlott. Kiszedtem, szétszedtem és ki is cserélném a triakot, csak nem tudom utána hogyan rakjam vissza. Maga a triak ugyanis valami ragasztóval volt rárögzítve a hordozó lapra, és - mint a képen is látható - az egész ki volt öntve valami melegragasztó szerű anyaggal ( nyilván nem a klasszikus melegragasztó, hiszen nagy hőnek van kitéve a motor külső részén ).
Tehát szívesen fogadnék ötleteket hogyan tudnám rezgés-, és hőállóan megoldani a javítást. Köszi.

svejk

Dobd ki a hybrid kerámia lapot, fogasd fel az aluházra szabályosan a TRIAC-ot aztán azt a 3 alkatrészt akár levegőben is rá tudod forrasztani a lábaira.
A DIAC már úgy is kettétört mint a ropi. :)

Így is, úgy is kókányolás lesz belőle.

Egyébként a motor biztosan jó?

Jozs

Jó ötlet, még azt nem tudom hogy valamivel csak ki kellene önteni mert azt a néhány alkatrészt is hiába forrasztanám rövid szárral, nem biztos hogy bírnák hosszú távon a rezgést.
A DIAC tényleg áldozatul esett a szétszedésnek, gondolom DB3 lehetett. A motor ki lett próbálva magában, elvileg jó.

7ng7ui4ik

Tudnátok ajánlani valami kisméretű mikrokapcsolót ami bírja az emulziós/forgácsos közeget? Egy mágneskapcsolót szeretnék vele kapcsoltatni, egy marógép asztalmozgatás megállításához.
24V-os a mágneskapcsolóm feszültsége.

7ng7ui4ik

Bocs kimaradt hogy lehetőleg minél kisebb méretű legyen.

TBS-TEAM

József

ajpwg6jrn

Mi lenne, ha egy gyári tokozott SSR-ert tennél helyette?
Pár 1000 Ft-ért szoktak hirdetni itt is. De pl. TME-nél is van.

ajpwg6jrn

Közben rájöttem hogy akkor még kellene egy vezérlés is hozzá. Szóval marad az eredeti mokányolása.
Én általában támogatom az eszközök javítását, de én ezzel már nemigen vesződnék.

7ng7ui4ik