Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Erre nem is gondoltam. Két sorba kötött dióda már jó lehet. Majd egy labortápról megtáplálom a masinát és amikor minden egyszerre mozog megmérem az áramfelvéelét.

RJancsi

Az igaz, hogy kapható, de olyanom spec nincs itthon LiIon meg több is. Kapacitásban meg a NiMH ár/érték arányban sehol sincs a LiIon-hoz képest. Egy nevenincs 2000 mAh-s forrfüles NiMH cella 1200 Ft körül kapható van és 6 db kell belőle.
Ennyi pénzért már Samsung 2600 mAh cellát lehet kapni és elég 2 db belőle. De 2S2P összeállításban is olcsóbb, kisebb és 5200 mAh-t tud a 2000 mAh-val szemben.

Csuhás

Nem kell korlátozni, szvsz egy ilyen igénytelen elektronikának tök mindegy hogy egy picivel nagyobb a tápja.

RJancsi

Mit takar az "igénytelen"? Ez egy 15 csatornás 433 MHz-es vevő. Ha mégis zokon venné a 20% túlfeszültséget, vállalod a javítását?

RJancsi

Egyébként egy ilyneről van szó. Nagyon nem szeretném, ha az akku miatt elfüstölne az elektronikája, nyilván valami spéci egypaneles kínai cucc, esélytelen a javítása/cseréje.

Csuhás

Igénytelen: Nem tartalmaz semmi precíziós nagy pontosságú analóg áramkört, illetve semmi maximumig hajtott digitális cuccot. Eleve az akkus táplálás miatt széles tápfesz tartományra készült. A proci nyilván valami segédtápról jár. Teljesen valószínűtlen hogy ez ne viselne el kb 10% többlet bemeneti feszültséget. ( Valószínű hogy 20..30V-ig is elmegy) A motorok pedig nem érzékenyek, az őket kapcsoló félvezetők az induktív visrosszúgások miatt eleve legalább 100V körüli tűrésűek. Ez gondolom tömeggyártott játék így nem valószínű hogy tervezési hiba lenne benne, így eléggé biztos vagyok abban amit írtam.

7ng7ui4ik

Egy oszlopos fúrógépet kötök újra új kapcsolóval. Az volna kérdésem hogy a földelő vezetékhez ugyanúgy lehet használni szemes sarut mint a másikokon vagy van valami előírás hogy azt mondjuk szemes saruval nem szabad?
5eres 2,5mmm2 kábel van bekötve a hozzá tartozó sarumérettel.

Szalai György

Présfogóval szakszerűen préselt vagy forrasztott technikával felrakott szemes saruval elfogadott.
(Szakszerűtlenül összelapított módszerrel nem megfelelő.)

Rabb Ferenc

Azért egy-egy körmös alátét nem árt a szemes saru alá-fölé.

PSoft

A Rittal GmbH...így "ajánlja".

Rabb Ferenc

Köszi a pontosítást! [#worship] Lelkük rajta...

Csak azt nem értem, hogy miért kell jobbmenetes csavarhoz és anyához balmeneteshez használható rugós alátét   [#nemtudom]

Szalai György

Meg aki nem rak, annak is egy körmös. Favonalzóval.[#vigyor2]

PSoft

svejk

[#1881@Csuhás]  mester!

Végül is milyen SSR került anno a ponthegesztődbe?
Emlékeztetőül: pár hozzászólással ezelőtt volt a kérdésed [#t47p19032#].

Most nekem is kellene egy 5-6 kVA-es ponthegesztő trafót vezérelni a 100-300 ms-os tartományban.
A dilemma hasonló, nullátmeneneteset használjak vagy inkább direkt vezérlésűt a hálózathoz szinkronizálva és időzítve.

Plusz még az is kérdés, hogy ilyen méretekben érdemes-e foglalkozni a szimmetria védelemmel, azaz hogy csak páros számú hullám legyen a trafóra kapcsolva?

Csuhás

Sajna még a polcon áll, de vettem egy duplaimpulzusos kínai ponthegesztő vezérlőt. Nem tudom mikor és hogy kapcsol, de működnie illik mert ehhez készült. Szvsz olcsóbb mint az a pár alkatrész amiből lehetne építeni egy szimplát.

Ledes ez van nekem

De most már ilyent vennék, feltéve hogy tud angolul:

LCD

Angol LCD

A vezérlő az érdekes kérdés, mert azt hiszem a sima null átmenetes vezérlők feszültség nullánál kapcsolnak. Induktív terhelést viszont fesz. nullánál kellene bekapcsolni ( áram úgysincs ) kikapcsolni viszont az áram nulla közelében kell ami viszont odébb van mint a fesz zérus.