Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

svejk

No, akkor csak össze kell nekem állítani azt a mérési metódust amit említettem a [#t47p19035#]-ban.
No de mikor? :(

2f428kduf

Nekem a ledes szolgál, már több éve. Nincs gond azzal mikor mit kapcsol: nulla átmenetnél kapcsol be, ami egyben a feszültségmentes állapot. Ez tehát OK. A kikapcsolás pedig áram-mentes állapotban történik, mert akkor kapcsol ki  TRIAC, Ha tartó áram alá esik az áram. Az pedig elég kicsi.

Csuhás

Igazad van, a kis áramú kikapcsolást valóban megoldja magától a tirisztor.

MATEEEL

Sajnos csekély a tudásom ebben a kérdésben, ezért kérdezném: a fázishasítós teljesítmény szabályzók milyen típusú motorok szabályzására alkalmasak? Úgy tudom, hogy minden AC kefés motornál alkalmasak szabályzásra, de még milyen típusoknál?
Köszönöm!

mex

IdézAC kefés motornál
Kb ezzel ki is merült a motorokhoz való felhasználása.
Vízmelegítőt,régimódi izzólámpát, meg amiben ohmos ellenállás van, érdemes még szabályozni vele.

2f428kduf

Kellő ügyességgel egyfázisú ventilátor fordulatát is lehet vele változtatni, de csak úgy ha a segédfázist közvetlenül a hálózatra, a főfázist pedig a fázishasítón át csatlakoztatod.
A ventilátor motor indításánál nem kell nagy forgatónyomaték, csak azért működik.

nyiszi

Sziasztok,
Tudja valaki hogyan lehet ezeknek az EPR48-3G tápoknak a feszültségét állítani?

nyiszi

Sziasztok,
Ismeri valaki ezt az AVR-stick-et?
Nem találok róla leírást.

laaci

Szia,

Az archívban is csak ennyi van róla (2009.06.05):

ePOSZ Kft. oldala
Egyedi elektronikus készülékek tervezése

AVR-Stick168
"Pasted Graphic"
Az AVR-Stick168 egy ATmega168-as mikrovezérlőt és annak alapkörnyezetét, valamint egy USB interfészt tartalmaz a könnyű használhatóság kedvéért.
A portok ezen a panelen szabvány szalagkábel csatlakozóra lettek kivezetve, hogy a fejlesztés/felhasználás során könnyen, forrasztás nélkül lehessen a perifériákat csatlakoztatni.
Az AVR-Stamp-ektől eltérően itt a rendszertáp 5V.

Jellemzők:
•Atmega168 @ 11.0592MHz
•8ch 10bit ADC
•USB interface
•egységes IO port kiosztás minden portra.
•SPI prog. csatlakozó.
•tápellátás az USB portról.

Portkioasztás:
(példaként a D port)

"Pasted Graphic 1"

5490HUF + ÁFA
*Ezt a terméket, partnerünk az MSC Budapest Kft. forgalmazza
tel: +36 1 250 90 40
web: www.mscbp.hu

Nyersen az ATmega168 elérhető az ISP felületen. AVRdude-val tudod programozni C,C++,BASCOM,stb..
A Stick-ek általában feszültség logolló eszközök voltak. Erre utal a Vref poti is, ami kb fél tábpfeszre volt állítva (2.56V). Az FTDI chip küldte fel az USB/virtuális soros porton a mért eredményeket.

svejk

Egy tranyós kimenetű FX1N PLC 1 db kimenetét kellene a hálózati 50 Hz-hez szinkronizálnom.
(valószínű nem egy ideális választás de eredetileg ez a funkció nem volt tervben a projectnél)

Kb. 200 ms-onként, kellene 60-140 ms-os jelet kiadni.

Az X0 és az X1 kitüntetett bemenetek ezek 20 kHz-ig tudnak bemenő jelet fogadni.
A Y0 és Y1 pedig gyors kimenetek.

Sejtésem szerint megszakítást kellene használni de sajnos nem igazodok el az angol doksin, nem tudom ezeket a bemeneteket rábírni a gyors működésre.
(pedig az X0 C235 gyorsszámlálóként működik)

A helyzetet nem segíti, hogy csak a létrához konyítok valamennyire, a többi rész is ebben van megírva.

Tudna valaki adni egy kezdő lökést?

nyiszi

Szia,
Köszönöm szépen.
Én ennyit sem találok róla.
Az SPI csatlakozónak van szabvány kiosztása?

TBS-TEAM

FX1 C235 hardveres számláló egy fázis X0 bemenet felfutó élt számlál.
M8235 on ra kell állítani, hogy hardveres számláló akív legyen.
Példa:X10 aktíválod a hardveres számlálót M8235 (C235 tartozik hozzá)
X11 Reset nullázod a bemeneti számlálót.
X12 engedélyezed a számlálást.
Kxxxx meddig számláljon max.

József

TBS-TEAM

Elírtam:
Az M8235 ha ON akkor lefele számol ha OFF akkor felfele számol. [#eplus2]
József

dezsoe

Szia!

Itt le van írva, hogy hogyan lehet felrakni a bootloadert és rábeszélni az IDE-t, hogy tudd programozni. Egyébként mit akarsz vele csinálni? Megéri a kínlódást? A 168 nem egy erőgép: kevés benne a memória, meg kicsit lassabb is a 328-nál.

svejk

Köszi mint írtam a C235 gyors számláló működik nekem is.

De úgy okoskodtam hogy valamelyik gyors bemenetre adom a hálózati 50hz ből a szinkront 10 vagy 20 ms-onként és ezzel indítok egy 60-tól 160 ms-ig beáállitott időzítot.