Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vadember

Hegesztőgép vízhűtőkör indítás-leállításhoz lenne szükségem egy kapcsolásra. Akkor kellene elindulnia a szivattyúnak amikor az ív begyújt és a hegesztés befelyezése után 1-2 perccel pedig állítsa le a keringetést.
A gép elektronikájába nem kellene belenyúlni, hogy ne veszítse el a garanciát. Sajnos megvették vízhűtőkör nélkül. Vetettem hozzá utólag külső hűtést amit bele tudok rakni az aljába, mert természetesen meg van a helye. De jó lenne, ha nem kellene manuálisan ki-be kapcsolgatni.
A pisztolyba vezető valamelyik érre gondoltam rátekerni néhány  menet huzalt és a benne keletkező feszültséget lehetne talán felhasználni műveleti erősítőn keresztül a kapcsolgatásra,
ha ez egyáltalán működhet. Viszont így bele kellene raknom egy kis feszültséget előállító plusz elektronikát vagy trafót. Tehát jobban szeretnék mást,ha lehet.
Egy SSR-hez elő lehetne állítani az elegendő feszültséget illetve áramot?
Ez a gép:Lorch

dtb

Én ugyan ugatom az elektronikát, de egy egyszerű reed relé nem lenne jó indítónak?

vadember

Talán lehet jó is. Ahogy nézem az adatlapokat 5V feszültséggel már vannak működők. Az a kérdés,hogy vajon mennyi fordulatot kellene rátekernem valamelyik fázisra, hogy ekkora feszültség létre jöjjön.
Ráadásul az áramerősségtől is függene a kialakult feszültség.[#nemtudom]

Szalai György

Kezdetnek talán csak fogj kézzel oda egy REED patront a testkábel mellé. Van annak mágnestere bőven, ha nagy áram folyik rajta.

pbalazs

Mennyire nem szabad belenyúlni? Ha van hozzá gyári hűtő, gondolom van dedikált csatlakozója is, bár még sosem láttam ilyen gépet élőben...

vadember

Igazad van, veszek majd egyet és kipróbálom.

TBS-TEAM

Ne fárazd magad nem lesz jó.
Az a készülék AC/DC-t is tud akár 2KHz-ig.
Ha nincs gyűrilag kiépített vezérlés ami a szivattyút möködteti és nem akarsz belenyulni, akkor:
1db PRI51/16A
1db CRM91H/UNI

A hálózati bemenő áramot kell mérni az egyik fázison a PRI51/16A áramfigyelő relével és a CRM91H/UNI idörelével beállítható az utánfutás.
József

svejk

Saját tapasztalat, 200 A körüli hegesztőáram vízhűtéses pisztoly.

A hegesztőgéppel együtt indul a vízhűtő, műszak végén együtt áll le.
Az 1-2 perces utóhűtés semmit sem ér.
A vízhűtő fogyasztása kb. 100 W, elenyésző a többi mellett, a gép üresjárati fogyasztása is több ennél.

Sokkal fontosabb az, hogy ha eldugul, kifogy a víz, stb. akkor jelezzen vagy állítsa le a gépet.

Mondjuk ez egy egyszerű kisújszállási vízhűtő semmi klímatechnika, csak egy kávéfőző membránszivattyú, hőcserélő radiátor és két ventilátor, no meg egy 5 literes műanyag kanna.

vadember

Semennyire nem szabad belnyúlni. Elég jó márka. Három év garanciát adnak rá 0-24, heti hét nap feltételek mellett.
A külső hűtőegység más mint amit eredetileg beleépíthetnek hiába egy márka. Pl. a hűtőfolyadék tartály sem jó. Vettem belevalót 36 000 Forintért.
Meg van bonyolítva rendesen. Van benne egy legalább száz alkatrészből álló vezérlőpanel, meg egy trafó is ami a 230/400 Voltos. Ez a 400 volt is rámegy a panelra. Hogy mi a frászért azt nem tudom. A motor ami benne van 230 Voltos.

vadember

Nekünk a Fróius CO2 gépeken van vízhűtőkör. Leállítja a keringetést két-három perc múlva, ha nem megy a pisztoly. Ezekben nem membránszivattyú van, így elég barátságos a hangja.
Gáborral beszéltem most telefonon, a tűzgombot javasolta megcsapolni.

svejk

Oké, én csak a tapasztalataim írtam le.
Az is igaz, hogy itt csak Taweld-es pisztoly a van gépen, de van egy munkadarab -kb. 2 perc hegesztés 210 A-el, fél perc szünet- és csak alig győzi a hűtő.

Egyébként miért akarjátok kikapcsolni a hűtést?

vadember

Köszönöm! Ha jól értelmezem a szöveget az időzítőnél, az OFF DELAY vagy az ON/OFF DELAY lenne nekem jó.
Az áramfigyelő kérdéses azt hiszem, mert nem egy áramhoz kell belőni. Bár jellemzően 180-200A AC-vel kell majd használnom a neki szánt feladathoz.

vadember

A fogyasztás semmit nem számít. Biztosan a szivattyú kíméléséért kapcsolgatja ki a gyári megoldás is. Egyet tudok vele érteni. Hegesztéskor én is sokszor magára hagyom a gépet hosszabb időre is. Ilyenkor minek darálja magát fölöslegesen a szivattyú?

TBS-TEAM

Az áramfigyelőt úgy kell beállítani, hogy a készenléti éramra ne huzzon meg, de ha már a legkisebb beállítható árammal hegesztel akkor meghúz ezzel inditja az idözítőt és ha már nem hegesztel akkor az idözítő leketyegi a + beállított időt.
József

Szalai György

Mit csinál az ember hajnal háromkor, ha felébreszti a gyomorsav meg a fényszennyezés?
Azon tornáztatja a nyamvadt kis neuronjait, hogy mit lehetne összebarkácsolni egy hegesztőkábel keltette mágnestér érzékelésére.
DC ventilátorkákban lévő HALL IC a forgórész mágnestér változásainak hatására kapcsolgatja az állórész tekercsét ki, meg be. Kapcsolgathatna egy relét is, a testkábel mágnes tere alapján.
Vannak mostanában az elektronikus fáziscerkák is, amik a statikus feszültség hatására egy piros LED-et kapcsolgatnak. Akkor egy LED bemenetű SSR áramkört is kapcsolhatna.
Na, megpróbálok aludni még pár órát.