Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Scythian

Üdv Urak!

Érdeklődnék, hogy próbált már valaki AC servo motort hibamentesen meghajtani frekvenciaváltóval? Napok óta küzdök egy SEM HR115C6 meghajtásával, ami sehogyan sem sikerül. Esetleg volna valakinek eladó "buta" servo hajtása ? Egyszerű visszacsatolás nélküli meghajtásra volna szükségem, lehetőleg analog szabályzással. A cél a fordulatszám szabályzás, nem pozicionálás. Sajnos az adott fizikai méretek nem teszik lehetővá aszinkron motor alkalmazását, de ha van valakinek 2-3KW terhelhetőségű, aminek max átmérője 150mm, akkor arra azonnal vevő lennék. Toni

Scythian

És azzal is ki kellene egészíteni, hogy a frekvencia függvényében, mert ugye az a fránya "skin hatás"

svejk

A butákkal biztos nem lesz sikered,- sőt valószínű bele is halnak-  de elvileg a vectorosok tudják a szinkron motorokat kezelni.

(nekem még nem sikerült megnyugtató eredményt elérni a teljes fordulattartományban, párszor nekifogtam, de mindig feladtam)

Tudtommal itt a fórumon sem publikált senki megnyugtató eredményt, pedig jó lenne.

Scythian

Ez nagy szívás volna, mert akkor elvetélt a project. barátom a Danfoss-nál állította, hogy az FC-k tudják kezelni, de eddig nem jutottam kézzelfogható eredményhez. FC302-vel próbálkozom, és hogy bizonyosan ne nyírjam ki a v áltót, ezért űgyúval verébre, egy 30KW-os a tesztalany. A korábbi próbálkozások más Danfossal jobb eredményt produkáltak, de a  felső határfreki közelében megzuhantak, kimeneti zárlat hibával nem is voltak hajlandók többé elindítani, holott látszólag hibátlan a készülék, mert aszinkronnal fut hibátlanul. Itt van egy régebbi vadi új servo meghajtó, valami német cucc...custom servo motors gyártmány, holnap teszek vele egy próbát. Látszólag ez egy buta eszköz, még hem tartalmaz kommunikációs portokat. A komolyabb meghajtóm ( STM12 ) viszont csak netes porton keresztül vezérelhető

Szerelő

Üdvözletem
A SEM HR115C6 motornak négy altípusa van (10. fejezet)  
http://m.altekmotion.com/download/HR_Technical_Data_Manual_Issue_9.5.pdf
Ezt a motort visszacsatolás nélkül nem lehet megfelelően működtetni.
Az alkalmazás oldaláról nézve mi a fontos. A nyomaték vagy a fordulatszám?
Ahhoz kellene motort és frekvenciaváltót/szervohajtást keresni.

000000000

IdézMivel nem szerver egységeket üzemeltetel, hanem teljesen más egységeket (léptető motor stb..) ezért minden egység elé kell megfelelő védelem az egység áramfelvételének megfelelően, ami túláram vagy zárlat esetén leválasztja a hibás egységet.

Vannak külön biztosítékok a kimeneteken is.

12V 5A, 12V 16A, 24V 8A, 36V 16A, 48V 25A, 48V 8A. Kicsit átalakítom, mert adok még egy 12V/48V kimenetet hozzá, azért vettem le az elejét, így tudtam képet csinálni. A 48V 8A ki lesz cserélve, 16A lesz, de nincs itthon több 16A biztosíték.

Mielőtt valaki említi és kérdezi... A képen látható vékony vezetékek csak műszerekre mennek. A vastagabb vezetékek itt a képen nincsenek bekötve, mert azokat ki kellett venni hogy le tudjam venni az előlapot.

Idéz2,5mm2 vezeték 50V ??A  túlterhelés nélkül mennyire képes.

Az nem változik, 20-25A a kapacitása. Legalább is én így számolom. Ahogy mondtam, ha több áram kell egyszerre akkor megerősítem.

Szerintem nagyon kis esély van hogy ez nekem problémát fog okozni. Na meg soha nem fog menni ha nem vagyok mellette. Tűzoltóm is van közelben... [#kacsint]

000000000

Egy villám ellen ezek a biztosítékok (semmilyen biztosítékok) nem jók. Azokon keresztülmegy ha nincs külön villámvédőd.  

Villám ellen védett a házam, be van építve az elektromos központba, itt ez már régen szabály, legalább is amikor ezt a házat építtettük akkor már kötelező szabály volt. Hogy a villámcsapás mit tud csinálni azt megtanultam amikor Franciaországban éltünk. Ottani házunkba nem volt, és egyszer becsapott a villám, nem a házba hanem a fő vezetéken keresztül jött látogatni... két új TV-t, új videót, mikrót, hűtő szekrényt és elektromos tűzhelyet kellet venni másnap... [#nyes] Még jó hogy a biztosító fedezte. Az volt az érdekes hogy a komputerek nem sérültek meg. A biztosítékok nem oldottak ki, azokat nem kellet kicserélni.

svejk

Béna vagyok...
Ismeri valaki a Panasonic GTWIN_V3 programot?

Van egy GT32-es HMI-m de még egy nyamvadt kapcsolót vagy szöveget sem tudok kirakni a képernyőre.
Eddig mindössze a hátteret tudtam megváltoztatni.

Jó lenne egy kis kezdő löket az induláshoz...

ajpwg6jrn

Szia.
Én még nem használtam, de itt egy elég jó videó ahogy néztem:

ajpwg6jrn

Továbblépett a következőre, ezt szerettem volna linkelni:

svejk

No erre még nem találtam rá, pedig elég sokat bogarásztam.

Elég szájbarágósnak tűnik, köszi!

7ng7ui4ik

Tudnátok valami legegyszerűbb kittet linkelni fordulatszám kijelzés megvalósítására valami magyar webshopról? Tehát érzékelő és jeladó a tengelyre, plusz kijelző a kijelzéshez.
Olyan kéne ami Plug and play és csak fel kell szerelni meg rákötni a feszültséget. 12V 24V 220V 380V végülis mindegy.
Hestore mint webshop szimpi, volt is már rendelésem onnan, de sügér vagyok a témához.
Köszi!

RJancsi

Sziasztok! Egy régebbi RC távvezérlős kotrógép modellemet szeretném "korszerűsíteni". Eredetileg 5 db AA méretű NiCd  cella van benne (7.2 V/750 mAh), de már tölteni sem lehet őket. Arra gondoltam, hogy 2 db 18650-es LiIon cellával kéne meghajtanom, de ezek teljesen feltöltve jóval 8V feletti feszültséget adnak le. Hogyan lehet a legegyszerűbben 7 V környékére korlátozni a telepfeszültséget? Elvben létezik LM7807-es IC, de sehol sem találtam ahol venni is lehet. Esetleg egy 7805-ös, a középső lábát egy ellenállással "felhúzva" és pár mikroF-al "megpufferelve"? Hely az lenne hozzá, mert az 5 cella helyére betett 2 LiIon mellett bőven van hely.

Szalai György

Szilícium dióda nyitóirányú áram hatására keletkező feszültségesése kb. 0,6...0,7 V

svejk

NiMH akkuk még kaphatóak és jók is.
Egyébként gyanús, hogy van abban eleve valamilyen fesszabályozó.

A 7805 elve nem jó, nagy a fogyasztása és vagy 3 V a dropja.
Akkor már inkább LM317, de kérdés mekkora áramok mennek át rajta mert gyorsan meg lehet főzni ezeket.