Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

KoLa

Elektronikai szakemberekhez lenne egy kérdésem!
Készítettem egy zúzó-daráló gépet, két tengelyes, mind a két tengelyt egy-egy 2.2 KW-os áttételházas hajtómű hajtja, de néha elfogy az erő! ilyen esetben jól jönne egy irányváltás néhány másodpercre, hogy lehetne ezt megoldani a legegyszerűbben, most is ezen elvek alapján használom, csak kézzel kapcsolgatom az irányt!
Remélem jó képet csatoltam...

kaqkk007

Én talán a motoráramot , vagy akár a feszültséget figyelném , mindkettő változik (az áram nő a feszültség csökken) a motor "blokkolásakor és ezen információ-k feldolgozása után 1-2 másodperces időzítéssel kapcsoltatnám az elektronikával .

jani300

Először is nem vagyok szakember .
Úgy gondolom mindkét motor áramát kell figyelni , és egy beállított érték elérése után ,bármelyik elindíthatja az irányváltás folyamatát .
Kell még néhány időrelé , az irányváltáshoz mágneskapcsolók , talán néhány segédrelé is .
Régebben egy hasonló elven működő csontdaráló felélesztésében segítettem egy ismerősömnek aki villanyszerelő és vállalta a melót . Az picit nagyobb volt .
Írtam ide a fórumra is akkor , segítségért a témában .
Az ment nyomógombos irányváltással is ,de nyomógomb és ,mágneskapcsoló reteszelése is volt .
A hiba elég hamar meglett egy kisautomata nem adta át a vezérlő törpefeszültséget .
A nyomógombokat is széttörték ,azt vissza is rajzoltam , egyszerűsítve lett (én nem akartam) . de az új gombok kevesebb érintkezője miatt megoldottam .
Egy komolyabb csontdaráló áramutas rajza sokat segíthet a témában .
A haver is úgy gondolta átalakítja kézi főáramköri működtetésre , de lebeszéltem ,az üzemeltető ott villamos képzettség ,szaktudás nélkül volt , nagy gép nem lehet ott reflexre alapozni .

jani300

Gyorsabb voltál .
Nagyon figyelek már mit írok , időbe telik .
De a feszültség figyelést alapból elvetném .
A motoráramnál sem kellene elmenni a blokkolásig , a max áramfelvétel bőven megfelel szerintem, talán néhány százalékkal fölé lehet menni .
Akkoriban találtam megfelelő áramfigyelő reléket .
De nem kellett ,cserélni ,elég volt némi karbantartás .
Kültéri markolóval adagolt gépről írtam .

PSoft

Beszéltünk már erről, előbbre is.
De aztán, az én feledékenységemből kifolyólag...félbeszakadt a téma. [#falbav]

Mivel nincs kényszerkapcsolat a két henger/tengely között, mindkét motor áramát kellene figyelni és bármelyik "megszaladása" esetén beavatkozni.
Bonyolítja a helyzetet -mivel aszinkron motorok hajtanak- hogy az indulás pillanatában a jelentős túl áram miatt "bénítani" is kellene az áramfigyelést.

Talán, egyszerűbb lenne impulzus számlálásban gondolkodni, valamilyen, a tengelyekre épített jeladókkal, meg egy jelfeldolgozóval. [#nemtudom]

Csuhás

A két motor közös áramát figyelném egy áramfigyelő relével. Amit a google dobott azon mind a meghúzási mind az elengedési késleltetés állítható volt. A relé kimenet vezérelné az irányváltó mágneskapcsolót. Úgy gondolom elég a közös áram figyelés mert ha elakad akkor megakad mindkét tengely.

jani300

Bonyolítja a helyzetet -mivel aszinkron motorok hajtanak- hogy az indulás pillanatában a jelentős túl áram miatt "bénítani" is kellene az áramfigyelést.
Ez egy igazi szakemberes megállapítás !
Egy meghúzáskésleltetésű időrelével bolokkolnám az áramfigyelő beavatkozását , de lehet hogy lehet is beavatkozási időt állítani rajta .
Csak hagyományos relétechnikában gondolkodom , mert az elktronikus kütyük nem feltétlenül mennek .
Meg hát a relés dolgok bevizsgált kész termékek ,ott csak a megfelelő összehuzalozást kell kitalálni :)

szf

Kb 1 éve javítottam egy ilyen gépet.
Abban ilyen volt mindkét motoron. Egy siemes logo csinálta az automatikát. Helyes forgásirány indításakor áthidalódott az áramfigyelő relé.

jani300

Ismét lemaradtam :)
De időrelé mindenképpen kell még .
Először megáll és idő után vált irányt ,ez szerintem fontos .

svejk

Én is az impulzushiány detektálásra szavazok.
A konvejorpályáknál is ez szokott lenni az elsődleges védelem és csak másodsorban a motoráram.

Egzaktabb mint az árammérés, nem utolsó sorban nem tudja elállítgatni/meghekkelni a dolgozó.

jani300

Áramfigyelésre van árról infó már , egy ilyen impulzus figyelő mibe fájhat ,kész ipari kivitelben ?
Az hogy mechanikai beavatkozást is igényel legyen részletkérdés .
De azt nem tartom egészen jónak hogy megvárni míg megáll mint a szög .
Most nem keresek billenőnyomaték diagramot , nem tudom mennyivel emelkedhet a  normál értékhez képest .

PSoft

IdézDe azt nem tartom egészen jónak hogy megvárni míg megáll mint a szög .

Nem kell azt megvárni!
"y" db. a névleges fordulathoz tartozó impulzus. Ha alá megy valamennyi beállított százalékkal, vagy darabbal "x" időn túl, akkor...megtörténik a kapcsolás.
Ellenkező irányú forgásnál, lehet bénítani a számlálót.
Egyébként ezek a típusú darálók, pld. gyakran indulnak ellenkező forgással.
Úgy indul hogy visszaforgat, majd "x" idő után vált "üzem" állapotba.

jani300

No , fórumtársnak lesz min gondolkodni :)
És végre valami érdekes téma .

KoLa

Nagyon köszönöm mindenkinek az infót!
Ez az áramfigyelő relé látszik a legkézenfekvőbb megoldásnak.
Addig feszítem a rendszert hogy túlterhelésre kapcsoljon csak, indul az időrelé és ha lejárt visszaáll alaphelyzetbe, ha jól értem!?

ANTAL GÁBOR

Szerencsére KoLa tárcsás nyírógépe elég kicsi hogy a villanymotoros megoldás szóba jöjjön .. Folytatom a csevegőben mert hozzászólásom határeset .