Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

vadember

A fáziscerkás olcsón megoldható három Darlingtonba kötött tranzisztorral. Az viszont nem kapcsol egyenáramra. A Reed meg váltónál nem jó.
Az lenne a legjobb, ha a startgomb áramkörébe bele lehetne rakni egy SSR-t. Megmértem most egyet. 5 Volton 5,7 mA, 12 Volton 6,3 mA-t vesz fel. Azt hiszem, hogy ekkora árammal be lehet terhelni büntetlenül a startgomb áramkörét. Csak nincs a végsőkig kihegyezve!
A kapcsolt oldalára pedig mehetne az időzítő relé amit TBS-TEAM ajánlott.
Hétfőn majd jól belemérek , hogy mekkora fesz. illetve áram folyik.
Majd ebéd után sziesztázz egy kicsit, hogy bepótold az éjszakát! Állítólag napi nyolc óránál kevesebb alvás mindig rövidít az ember életén. Mondjuk én már óvodás korom óta sohasem aludtam annyit.

TBS-TEAM

Itt egy alap kapcsolás példának. (ezt lehet bonyolítani)[#eplus2]
A hűtő egység betáplálása 5 polusu csatlakozással.
230V~ a kiszolgáló egység.
A hűtő egység hátuljára felszerelni egy 4 polusú dugajt mert a gép 4 polusu dugóval rendelkezik.

József

000000000

Ezzel voltam elfoglalva az elmúlt két hétben. Egy új tápegység, 50V 82A, 4kW. Elég lesz mindenre... [#kacsint]

TBS-TEAM

Szép munka gratulálok. [#eljen]

Több mint 50db 20Nm léptetőmotorhoz elegendő. [#eplus2]
Mégis Minek? [#nemtudom]
Mire gondoltál? [#nemtudom]
József

000000000

IdézMégis Minek?

Miért ne? Arra gondoltam hogy mivel több ilyen 12V 82A szerver PSU van nekem, gondoltam felhasználom valamire. Na meg kellett egy erősebb tápegység az esztergámra és igy gondoltam ezekből csinálok egyet. De igen, sokat bír, ha akarnám akkor minden egyenáramú dolgot rá tudnák kötni és egyszerre tudnám hajtani... [#nyes]

ajpwg6jrn

Mi a célja annak hogy UCCNC-val és Arduinoval is lehet vezérelni?
Van olyan, amit az arduinós másként vagy jobban tud, mint az UCCNC?
Egyébként szépen összepakoltad egybe. Bár ekkora teljesítményt én se tartok reálisnak. (1kW-nál aligha kell több a legtöbb CNC gépnek a mozgatásokhoz és vezérlésekhez. Persze a hobbi CNC gépekre gondolok, nem olyanokra, amikkel  házakat építenek. :D )

000000000

A cél az hogy néha UCCNC hajtaná a szervomotort forgástengelyként máskor pedig az az Arduino hajtaná a szervomotort eszterga ként. Az UCCNC nem tudja esztergaként hajtani.

Igen, 4kW az túlzás, de viszont ez van. Ingyen vannak azok a szerver tápegységek azért gondoltam azokat használni. Így nem kell gondolkozni mennyivel lehet terhelni. [#kacsint]

Ezt is egy ilyen tápegységgel hajtom, mert több áram kell mint amire először gondoltam.

Szalai György

Tegnap hegesztettem a fűrészgépem új állványát. Kettes pálca, ötvenöt amper.
Te milyen vezetékeket, milyen túláram-zárlatvédelmet  használsz?

000000000

IdézTegnap hegesztettem a fűrészgépem új állványát. Kettes pálca, ötvenöt amper.

[#nyes] Ezt nem hegeszteni fogom használni...

IdézTe milyen vezetékeket, milyen túláram-zárlatvédelmet  használsz?

2.5 mm² vezeték van, az elég 23 - 25 amperre. Ha közeledek arra akkor átalakítom. HP DPS-800GB szerver tápegységek vannak benne. Azokba van beépített túlfeszültség védés, túláram védés és túlmelegítés védés. Azon kívül mindegyikbe van 15A olvadó biztosíték a 230VAC oldalon, de nekem a kapcsolóba jelenleg van egy 6A biztosíték. Szerintem rövidzárlatnál az lesz az első, ha a beépített (DC oldalon) nem működne.

...de semmi tervem nincs hegesztésre használni... [#nyes]

jani300

A hegesztett anyag paraméterei ?
Utoljára talán a hegesztővizsgán hegesztettem kettes dróttal .
Anyagvastagság fele ,plusz egy mili a pálca ,2 es lemezhez .

Szalai György

40x40x3 zártszelvény. Semmi extra.
(Csak azért kérdeztem, mert egy ekkora tápegység képes egy zárlatot úgy megtáplálni, hogy neki az csak sima terhelőáram. Indokoltnak tartanám a szekunder oldalára annyi védelmet beépíteni, ahány kimenő áramkör működik róla.)

000000000

Rosszul értetted, mert nem a szekunder oldalán van a fővédelme, hanem a primer oldalán. Amint mondtam, ez nem olcsó Kínai hegesztő trafó hanem szerver tápegység (DPS 800GB), és jól van védve a primer oldalon is, és a szekunder oldalon is. Szerintem a HP tervezői tudják jobban mint te vagy én hogy hogyan lehet biztonságosan használni.

TBS-TEAM

A szerver táp primer oldalon a megfelelő védelem védi.
Szekunder oldalon van egy fő túláram és zárlat védelem ami a maximális kimeneti teljesítményhez van igazítva.
A rákapcsolt egységek saját védelmei védik a rákapcsolt egységeket (Alaplapok HDD stb...) ezek jól meg vannak tervezve.

Mivel nem szerver egységeket üzemeltetel, hanem teljesen más
egységeket (léptető motor stb..) ezért minden egység elé kell megfelelő védelem az egység áramfelvételének megfelelően, ami túláram vagy zárlat esetén leválasztja a hibás egységet.

Még valami:
2,5mm2 vezeték 230V~ 25A tud. 5750W
2,5mm2 vezeték 50V ??A [#wow1] túlterhelés nélkül mennyir képes.
József

laaci

Szia,

A feszültség a vezeték "felületén" szalad végig.
Az ampier pedig az átmérőjén.
Attól hogy csökkented a feszültséget nem lesz "vastagabb" a drót.

Azzal viszont teljesen egyet értek, hogy a rákötött eszközöket egyenként a saját maximális teljesítményükhöz mérten védeni érdemes. Legalább egymástól legyenek védve az eszközök.
2 fogyasztó kör védelemmel. az egyik elfüstöl/rövidzárlatba megy/villámcsap bele/stb. a másik fogyasztó kört nem tudja bántani. Ha a védelem jól van méretezve, és az adott kör nem terheli túl a tápot, a másik kör még akár működő képes is maradhat.
Ezt minden Ámítógép perifériában meg is teszik.

mex

IdézAz ampier pedig az átmérőjén.
Keresztmetszet az inkább.