Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Bencze András

Nyugodtan kösd sorba, a kimeneteken legyen schottky viszáram (antiparallel) dióda. A soros is kell persze. Az se baj ha van undoktivitás is körben. Nem lesz olyan "átlátszó" a zavaroknak a hálózat felé.

ajpwg6jrn

Én is veled értek egyet.
Valamelyik táp, mindig gyorsabban fog egy picit stabilizálódni és akkor a másik küzdeni fog terhelés alatt.
Az igazán tuti még az lehetne, ha lenne a kimeneten egy relé, ami csak akkor engedi rá a terhelést, amikor mindkét táp stabilan megy vagy legalább eltelik 1-2 sec. a bekapcsolás után.
De már ez is fölösleges lehet.
Szinte minden kapcsitáp tud áram és feszgenerátoros üzemet is.
És szinte biztos hogy az általad használt tápokban is van túláram védelem is. Bár a karakterisztikája kérdéses.

ajpwg6jrn

Én már ilyen UH-osan hegesztett kötéssel dolgoztam, magával a hegesztőgéppel még nem.
Szerintem jó dolog, olyan, mintha a tömör rézvezeték lenne megpréselve. Csavaros sorkapcsok meghúzásánál is jól tartanak, nem jönnek szét a szálak.

ajpwg6jrn

Szervusz Gábor.

Szóval, ha mindkét táp kimenete között (pozitív és negatív) van betéve nagyármú schottky, akkor az 1. verzió tökéletes lesz.
Bedobom a választ a topicba is. Ott csatolok egy skiccet is.

Szép napot.
Üdv.: Miki

000000000

Arra is kell vigyázni hogy hogy van földelve. Mert ha a DC mínusz is van földelve akkor az egyik tápegységről azt le kell venni, mert ha nem akkor rövidzárlatot okoz.

ajpwg6jrn

Igazd van, de az ilyen tápoknak nem szokták a kimenetét földelni, pont azért hogy galvanikusan teljesen független legyen. Több bajt okoznának vele, mint hasznot.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm : A 2 es verziónak mi a hátránya? Nagyobb az alkatrészigénye ? A kimeneti kapacitás megfeleződik? ( nem erőltetem mert nekem is egyszerűbb a lerajzolt , csak az elv érdekel...

svejk

No már ez is valami, én még nem is hallottam ilyenről.
Gyanítom csak előre konfirmált vezetékeknél/kötegeknél fordul elő, a nagy teljesítmény igény miatt aligha van ilyen kézi szerszám.

ajpwg6jrn

A kapcsitápok kimenetén egy fojtótekercs után ott van a pufferkondi.
Sokat nem változtat a helyzeten, ha még teszel rá pluszban. Kicsit lassabban fog elindulni és a szabályozási periódusideje fog változni ugyanakkora terhelőáramnál. Szóval nem látom értelmèt. De ha van kedved próbáld ki úgyis.

PSoft

Elég régóta használatos a szakmában.
pld. hasonló gyári cuccoknál lehet vele találkozni, Wöhner sínadapter.

svejk

Sorba köt, használ , nem agyal... :)
Mindenféle hókuszpók nélkül is működik ez a dolog.
Az olcsó kapcsitápok általában egyszerűek mint a satuk.

Ha bazi nagy tömegeket kell fékezni akkor a pufferkondi esetleg segíthet, de ilyenkor már meggondolandó egy fékáramkör használata, mert a generált túlfesz hamarabb lesz veszélyes a léptetőmotor meghajtóra mint a tápegységekre.
(az MSD, DSC és társai meghajtókban pl. van egy a max. tápfesznél alig nagyobb értékű supresszor, no ez ilyenkor dróttá szokott válni)

svejk

Most, hogy így mutatod mintha mégneskapcsolók tekercskivezetésénél is találkoztam volna ilyen véggel.

svejk

Az ultrahangos technikát okkal-móddal ismerem, csak a felhasználási területe volt új nekem.
A kis cetlit egyébkánt egy Török elosztódobozban találtam.

Kidwick

Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!  Az a kérdésem,hogy a képen látható szettben benne van e a töltésvezérlő? töltésvezérlő
Tehát az egyikre jön a táp a másikra pedig az akku direktben vagy kell még az akku elé egy töltésvezérlő vagy más?  Valamint ezzel tudok tölteni egy 5-12Voltos táppal 2 db 18650-es li ion cellát sorba kötve ? Válaszaitokat előre is köszönöm szépen!

Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!