Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Neked is külön köszönöm.  Felhívtam Rabb Ferit aki elmagyarázta a keresési módszert . Bevallom nekem új volt a kép keresése a google val  ( sajnos a Mozzillát használom )

xgm0s5ywd

Szia, még annyit, hogy a gép az ugye 1400W-os, így ilyen elektronikát kell hozzá nézni (GWS 14-125 CI ha jól emlékszem) meg tanulmányozni a robbantott ábrákat, ott is a kapcsolási rajz részét.

Jozs

Sziasztok !

Mi lehet vajjon az oka, hogy a képen látható multi maró csutka gázon is csak 20 ezer körül forog a ráírt 30 e helyett ? Eléggé szikráznak is a szénkeféi, kiszedtem és kitisztítottam, de nem sokat javult a helyzet. Köszi.

Rabb Ferenc

Valószínű, hogy forgórész menetzárlat. Nézd meg a kommutátort van-e egymás melletti szegmenseken átégés. Az a koszorú a hunyó.

KBalázs

Új korában meg volt a 30 ezres fordulat? Vagy csak a felirat hirdeti? Simán gyanakodnék, hogy ezeken a felirat és a realitás sosem találkozik.

Jozs

Feltűnt hogy lassabb és erőtlenebb mint korábban, azért mértem meg.

Jozs

Ezt ha jól gondolom házilag nemigen lehet javítani (?)

Rabb Ferenc

Hááát...
Idéznemigen

Forgórész csere vagy tekercselés. Persze csak akkor, ha tényleg egyértelmű jelei vannak a menetzárlatnak: Kommutátor beégés és a hozzá tartozó tekercsfejek elszíneződése, esetleg enyhe "amperszag"

sarktibsi

Valaki tudna nekem segiteni?
Adott egy cnc marógép mikron wf 31 d heidenhain tnc 355-ös vezérlő , van rajta 3 db méröléc  ( LS 403 C )  Ezek a lécek tudnak TTl szintü digitális jelet kiadni? Úgy mint egy inkramentális jeladó?
Vagy ez valami más? Mire lehetne felhasználni?

B.Zoltán

Ha rendben van a gép, tudnia kell a 30000-t. Nekem 32000 van ráírva a gépre, és 32700-at forog is. (Természetesen üres fordulatszám)

Én is jártam így az egyik masinával, hogy túlerőltettem, és megszakadt a tekercselése. Kimértem, és ott ahol szakadás volt, átforrasztottam a szomszéddal, és így már nem szikrázik annyira közel sem, és még használható is valamelyest. De tervbe van véve a tekercselése. (ami sajnos valójában nem igazán éri meg, drága a huzal, és az idő)

svejk

Jó régi léc.
Áramkimenetű sin/cos-os.

ANTAL GÁBOR

Volt ( sajnos csak volt ) a Renishaw nak egy klassz interpolátora . Tudta az áramkimenetű lécet fogadni , és még interpolált is .  Van még 3 db om de őrzöm mint a sárkány a királykisasszonyt .  Már nem gyártják . Van helyette jobb de abból a minimális rendelhető  mennyiség 50 db .  Utána kellene nézni hogy külföldön mit használnak ilyen esetben .  Van valami infód?

Én most üzemeltem be 3 még régebbi Heideinhain lécet ( annak is áramkimenete volt de még izzólámpás )  Szereztem hozzá EXE 602 öt . Az UCCNC lekezeli

ANTAL GÁBOR

amit  Svejknek írtam azt olvasd el!

svejk

Én úgy gondolom hobbyban elég lehet az alap 2 százados felbontás, nem is feltétlen kell az interpolátor.
Áram-feszültség konverter alapkapcsolás valamelyik Heidenhain PDF-ben is szerepel.
Utána lehet komparálni és már lehet is TTL jelünk.
Én anno kipróbáltam ilyen 11 uA-es léccel,  úgy emlékszem stabilan működött a rendszer.

TBS-TEAM

József