Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Négy megfelelő dióda, és egy légréses folytótekercs, ami kibírja az ampert.

Motoros

Kérdezte valaki, hogy a régi kattogós Weller páka hegyét hogyan lehet házilagosan felújítani.
A hegynek a tönkrement...ónba beoldódott... elejét levágjuk, és megfelelő menetes furatot kiképezve belecsavarunk egy vörösréz  menetes rúddarabot.
A menet M3  10 mm hosszan, a vörösréz átmérője lehet 4 mm, a teljes hossza 30 mm.
Sajnos kell hozzá eszterga, menetfúró, rézrúd (ha lehet akkor a réz kemény legyen, ne az a lágy kenődős fajta)
persze ez a rézhegy is majd elkezd fogyni de hobbi körülmények között ezt soká kell majd cserélni.
Ja és kell még egy M3 kontra anya is, hogy ne lötyögjön az eredeti hegyben.
A pótolt rézhegy végét ízlés szerint kialakítjuk hegyesre, laposra stb.
Nem az én ötletem, hanem egy amatőr a Puskásba árult ilyeneket anno.
Jó forrasztást!![#kacsint]

dch7hz36

"egy légréses folytótekercs"

Ez miért kell hozzá?

Csuhás

Hogy jól lehessen vele hegeszteni. A fojtó tekercs a nullátmeneteknél is fenntartja az áramot, így rugalmasabb stabilabb lesz az ív.

dch7hz36

Ahha...

Hol lehet kapni olyan fojtótrafót, amelyik 170A-t bírja?

A diódaval kapcsolatban megoldom, keresni fogom legalább 200A-és diódákat hozzá.

Köszönöm!

mex

Ha van fölös hegesztőkábeled, tekerj abból próbára...

Csuhás

A fojtó nem bolti áru, de méretre és tömegre kb megfelel a hegesztő fő transzformátorának. Szóval emberes darab.

mex

Volt már róla szó: [#t248p2482#]

2f428kduf

Ha a zárt vasmagotot egyenárammal gerjeszted, előbb-utóbb telitődik. Az már nemfojtótekercs. Ha 1mm-es légrés nem marad mágneses a vas. Ha jól megnézel egy DC relét, egy kis réz szegecs nem engedi, hogy a vasteljesen zárt legyen, mert előfordul, nélküle zárt marad áram nélkül is.

Motoros

Ide írom, bár nem teljesen ide való.
Hogy jártam:

Van egy profi cnc esztergám sajnos csak kínai...erre futotta.
Eltelt kb 6 év és meghalt a vezérlés.
Szétszedtem a vezérlőpanelt, tipusa:
GSK 928 TE II
Az "okos" kínai mérnök  .. (maradt volna a hülye a rizsföldön vagy kergetné a verebeket, fagy fűtené az őskohóját)... rátervezte a panelra beforrasztható 3.6 Voltos akkumulátort ami szétrohadt...szétfolyt és pár IC alá is befolyt egyebeket is elmart.
Az akksi cseréje természetesen nem segített.
A nyák többrétegű, a lyukgalvánokba is bemart sőt két hidegítő kondi forrasztását úgy szétmarta, hogy a kondik leestek a panelról.
Ez így egy időzített bomba volt.
Kb 5 év után vegyél másikat ezt dobd el.

Még próbálkozok, bár nem sok az esélyem, venni kell egy másikat azaz valakivel behozatni....bár pont ez a tipus úgy látom már nem kapható.

Motoros

Ja és a gépköny nem hívja fel a figyelmet erre az akksira, mert akkor megelőzhető lett volna a baj.
A gép és a vezérlő ilyesmi.

Csuhás

A szétmart nyák javítható, ha volna minta akkor egyszerűbben anélkül több tököléssel. Nagyobb gond lehet az akku nélkül elfelejtődött ramban tárolt paraméter tábla..

Motoros

A paraméterek megvannak papíron, nem lesz gond.
A nyák 2 mm vastag, szerintem csak 3 rétegű középen egy földfóliával.
Van egy kis IC amiről még a feliratot is lemarta, az lehet a hibás.

lari

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék BLDC motorral kapcsolatban.
Van egy 4pólusú két kivezetéses, 24V 54W BLDC ventilátorom, aminek tönkrement a vezérlője. Két (pirosan karikázott) fet zárlatos lett. Próbáltam cserélni de néhány másodperc üzemelés után újra tönkremegy. Az a kérdésem, hogy létezik-e olyan kész vezérlő, amivel tudnám helyettesíteni a fotón látható panelt?

svejk

A Gate meghajtást ellenőrizted? A FET halál szokta vinni azt is magával.