Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Azért mert a bejövő táp egyetlen usb-ből származó +5V, és galvanikus leválasztás is követelmény. ( Esetleg megoldás lehet egy 5v/12v szinuszos feszültség átalakító majd ezután analóg tápok, de a rossz hatásfok miatt könnyen elérem az usb max áramát.)  Az egyéb tápokat már én is analóg LDO áramkörökkel készítem ( 3v3, +-2v5, 1v8 )

pbalazs

Feltétlenül kell a +- táp az analóg cuccoknak? Nem lehet eltolni a nullát? Okosabb, pl. spread spektrum DCDC megfelelne (nincs konkrét típus, csak ötlet)? Lehet olyat, hogy a DCDC-t leállítod a mérés idejére? Egy nagyobb kondiból eljár arra a kis időre, aztán majd visszatöltődik, amikor újra megy a DCDC.

Csuhás

Sajnos kell a +- táp. Megy analóg jel generálás dds-ek, awg, stb, közben pedig 8 csatornán EEG jeleket kell mérni 1kSps sebességgel. Hétfőn majd belefaragok a panelbe két LC szűrőt és megnézem javul-e a helyzet. Egyébként nem mindenhol gond a zavar, mert pl az EEGt nem zavarja, hiszen jóval nagyobb a frekvencia, de van egy impedancia mérő ág ahol nagy impedanciánál már elveszik a mérőjel a zajban és ezért nagyon eltorzul az eredmény.

Szalai György

A tápkocka alá pontosan a gyártó által ajánlott PCB topológia, a sarok lekerekítéseket is beleértve. (Ezt azért írom, mert ezen a fórumon láttam már több elfuserált, gravírozó géppel készült panelt, tele kéretlen átcsatolásokkal.)
Az aluláteresztő szűrőkörön kívül még a tápkocka EMC árnyékolása jut eszembe, hátha elektromágneses sugárzással jut az érzékeny helyre a zavar.

TBS-TEAM

Biztosan a DC-DC konverterből ered a zavar.
A leírása szerint 135-165KHz a kapcsoló frekvencián üzemel.
150KHz átlag.
Érdekes, hogy orvosi minösítéses és műanyag házas.
József

Csuhás

Ez most rendes négy rétegű nyák belül egy teli réteg gnd ( csak a galvanikus leválasztás miatt megszakítva, de a többi rétegen is gnd kitöltés van ahol lehet. Igyekeztem korrekt táp föld, huzalozást kialakítani illetve odafigyeltem a alacsony jelszintű, vagy nagy sebességű digitális jelutak rövid vezetésére. Szívtam már eleget az kibocsájtott zavarok szintjével szóval odafigyeltem. Kellő számú kerámia hidegítő kondi is van a panelon. A vezérlő procit resetelve a zavar alig csökken, de persze ilyenkor a azért fut az óragenerátor a dds-ek és még pár áramkör. Viszont a zavar teljesen egy nagyáramú négyszögjel fel és lefutó éleinek felel meg. Hétfőn kiveszem a tápkockát és megtáplálom labortápról a panelt, vagy csak rádrótozok egy másik traco tápra, megterhelem és megmérem a kimenet.

TBS-TEAM

Még egy pár érdekesség a lirásban:
Be kimenet között min 8mm kell lenni a foliák között.
Dual táp +5-5V 10uF X7R kondit kell használni.
10uF-nál 30/30 mVp-p typ. zaj 20MHz sávszélességnél.
Max 430uF lehet egy csatornán a kondi kapacitása.
József

afjybsise

Bizonyára triviális lesz a kérdésem, de egy ilyen kapcsolót, hogy kellene bekötni, hogy világítson is bekapcsolt állásban?
https://elektrikstore.hu/Tracon-NYGBK2365Z-Vilagitokaros-kapcsolo-femalap-z
Kapcsol, teljesen jó, két ledes armatúra van rákötve. Nullát kéne adni neki?

TBS-TEAM

BA9S foglalatú izzó vagy LED kell bele.
Feszültség 24-230V AC/DC, 400V-AC-ig van hozzá LED lehet választani.
X1-X2 a kivezetés.
Külön kell venni.
József

afjybsise

A bolt -ahol rendeltem- katalógusa szerint nem jár hozzá LED, úgyhogy helyből rendeltem hozzá. Viszont gyárilag volt benne LED, betettem a mellé rendelt LEDet is, de egyikkel sem világít.

TBS-TEAM

? Voltosat vettél.
József

afjybsise

230
Volt még tán 12-24V lehetőség is.

TBS-TEAM

X1 fázis L.
X2 Nulla N.
József

afjybsise

Megnézem, köszönöm!

svejk

Tapasztalatból mondom, hogy ezek a Traconos 230V-os BA9-es foglaltú LED-ek hulladékok, van amelyik csak kontakthibás van amelyik csak pár napot máködik.