Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

Pali79

Itt azért több kérdés is felmerül. Ha tudjátok az arduniot programozni teljesen, tehát nem csak egy előre megírt programot rátölteni akkor 8db A4988 vezérlők kell venni és megcsinálni hozzá a bölcsőt. Ha ez nem járható akkor be kell érni valamilyen kész megoldással. A RAMPS 1.4 5 tengelyt tud vezérelni és a Z ki van vezetékelve 2db csatlakozóra. Ezzel lehet operálni, de azt tudni kell, hogy ezek a vezérlők max 2A-t tudnak, tehát messze nem tudod csúcsra járatni a léptetőket.

kg0sy39yf

100-120 mm/s az elvárt sebesség.
Ha két Driverre küldeném ugyan azt a step dir jelet?
Természetesen 8db Drivert használva!

Kell valami plusz elektronika vagy mehetnek a Driverek simán párhuzamba??

Nem merültem el még nagyon a témába, ma vetődőt fel a kérdés.
Gondoltam rákérdezek hátha csinált már valaki ilyet.

kg0sy39yf

100-120 mm/s (bordás szíj hajtás)

Devecz Miklós

Nem pont ilyent készítettem, de csináltam egy forgatót, két motoros hajtással. Mindkét motorhoz külön tartozott egy "bélyeg", közös bemenettel.
A Ramps 1.4-el, lehet, hogy meg lehetne oldani.
X-Y-Z duplázva, az Extruder1 és az Extruder2 pedig újabb két motort hajtana meg.

A bökkenő a program, azt át kellene írni.

szf

Nálam volt egy gép igaz nem 3d nyomtató de párhuzamosított step/dir jelekkel volt vezérelve 2db meghajtó (A4988).

kg0sy39yf

3D nyomtató-é lenne tehát a maradék 2 szóló amúgy is extruder!

Devecz Miklós

Ez volt a kapcsolása:

kg0sy39yf

Simán párhuzamosan madzagozva?
Semmi előtét elektronika?
Van itthon vagy 10-12 meghajtom.

De feleslegesen nem próbálkoznék.[#csodalk]

kg0sy39yf

Dakota25

..de hát ezt helyből tudja a Marlin, 2560-on, RAMPS-sal.
(ha jól értem amit írtál)
A Pololuk meg -némi hűtéssel- elboldogulnak két 17-es motorral, csak az együttes áramuk ne legyen 2A felett.

kg0sy39yf

De sehol se láttam még ilyen vadember megoldást.
Azt hitem csak én vagyok ilyen pihent-agyú aki ezt akarja csinálni.
Ezért kérdeztem inkább!

Köszönöm mindenkinek a segítséget! [#worship][#worship][#worship]

szf

Tápegység probléma miatt volt nálam a szerkezet amiben láttam. Nem fejtettem vissza a kapcsolását de a szokásos Ramps 1,4 -est használta csak az egyik panelocskán ki voltak forrasztva a 3 lábacska és össze volt drótozva a mellette lévő Enable/Step/Dir  lábakkal . Mivel más vezérlővel már én is csináltam ilyet így nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.

Pali79

Szerintem próbáld meg először simán párhuzamosan bekötni a motorokat. Ha nem elég a teljesítmény akkor még mindig lehet külön meghajtókkal operálni.

juhasz

Nekem párhuzamosan vannak kötve a motorok, 4 motor 2 vezérlőn. Semmi bajuk.

gaben

Sziasztok,

LED mátrix-al csinált már valaki bináris órát?

köszi, Gábor