Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi! Memóriakártyáról pendrive-ról nem tudja olvasni a G-kódot?

morvfer7

Természetesen tudja, a 3D nyomtatók 90%-ban így mennek.
Bele a memóriakártyát, amin rajta van a g-kód, amit kábelen, wifin, bluetoot-on, stb. rátöltenek, majd a kijelző segítségével menüből elindítják a munkát.

Pali79

Én is pont ilyenen gondolkodtam. Vettem korábban egy RAMPS 1.4-et ardunio mega-val és grafikus kijelzővel aminek a hátulján van SD kártya olvasó. Egy Marlyn nevezetű FW van rajta ami kimondottan 3D nyomtatóhoz készült. Lehet használni így is egy kisebb gép vezérlésére, de keresgéltem már hozzá másik FW-t ami jobban passzol egy ilyen géphez, eddig nem sok sikerrel. Viszont egy kis dobozba szerelve és a gépre szerelve teljesen stand alone megoldás.

kg0sy39yf

Sziasztok!

Milyenképpen tudnák 8db léptetőmotort meghajtani egy arduinoval?

3db tandemben, 2db szólóban.
Csinált már valaki ilyet?

kg0sy39yf

a 3db tandemben=6db motor.

Dakota25

...milyen Arduinoval, milyen léptecsvezérlővel, milyen paraméterű motorokat, milyen léptetési frekivel, milyen kódforrásból???

vadember

Pont ezekre kíváncsi.

Pali79

Jó kérdések... [#taps]

Dakota25

Nem. Erre én vagyok kíváncsi.
A szükséges I/O portok száma, a processzor szükséges számítási kapacitása, a motorok áramigénye, a technológia sebességigénye ismerete nélkül nem megválaszolható.

s7manbs8

A mai processzoroknak ez már nem gond azért.

kg0sy39yf

5 tengelyes vezérlés csak 3 tengelyen dupla motor van. (Nema17)
A kérdés az az, hogy arduinoval hogyan lehet megoldani!?? [#fejvakaras]

(mindegy, hogy mi kell hozzá beszerezzük! Lényeg az arduino! [#smile])

Pali79

A 3D nyomtatókhoz kitalált RAMPS 1.4

frob

ST32 panellal próbálkoznék..
32bites és arduinoval programozható

Pali79

Egyébként bármelyik léptetővezérlővel meg lehet csinálni. Párhuzamosan kell bekötni a motorokat és kész. A 3D nyomtatók Z tengelye is általában így van.

kg0sy39yf

Ezt nem mertem!
Járható dolog lenne??

Megfordult a fejemben de soknak tartottam 3 tengelyen is.
A motorvezérlő fogja bírni?
Mert a Z mint tudjuk nem olyan aktív mint az X és Y-on.
Ha azt állítjátok, hogy lehet, akkor megpróbálom.
Bár én úgy gondoltam külön Driverek kapják ugyan azt a STEP DIR jelet.