Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Lehet, hogy nálad már fent van a PIC library, ami kell hozzá. Anélkül elakad az include-nál.

dezsoe

morvfer7

Nehéz a néma gyereket megérteni.

Meoman

Arduino: 1.8.5 (Windows 7), Alaplap:"Arduino Nano, ATmega328P"

D:\Laccucc\Arduino dc servo\dcservo-master\dcservo\dcservo.ino:22:20: fatal error: PID_v1.h: No such file or directory

#include <PID_v1.h>

^

compilation terminated.

exit status 1
Hiba a(z) Arduino Nano alaplapra fordításra.

dezsoe

A #900-ban ott a link a hiányzó lib-hez.

morvfer7

Ahogy dezsoe is írta, tedd be PID libraryt és menni fog.

Meoman

Jó, de mit csináljak vele? Sajna 0- tudásom van ez ügyben :-(

morvfer7

letöltöd a libraryt, kicsomagolod, majd bemasolod a Program Files/Arduino/Libraries könyvtárba.
Lehet nálad Program Files (x86) könyvtár van, ha 64 bites az oprendszered.

Meoman

Köszönöm!!! Rámegyek...

Meoman

Sikerült! Kösz mindenkinek! Szerintem még jövök![#vigyor3]

3z3fhyubr

Hello! Egy kérdésem lenne. Hogyan tudnánk megvalósítani, hogy egy dc servo vagy egy stepper motor egy joystik vezéreljen. Tehát a joystick kitérésével megegyező legyen a motor gyorsasága. A legkisebb fordulaton is és legmagasabb fordulaton is megfelelő legyen a nyomaték. Ezen felül a vezérlőnek tudnia kellene, adott pozicíót elmenteni majd a két pont közötti utat megtenni adott sebességgel, magyarul tanítható legyen a dolog. Ez egy kamera mozgató eszközt fog hajtani mégpedig egy sínen mozgó kocsit fog oda vissza vonni-húzni.

kg0sy39yf

Megoldható!
amit leírtál javarészt inkább software kérdése.
robotokat tanítanak be hasonló módszerrel.

vp0ek7s5

Sziasztok. A Kezdő vagyok csoportban feltettem már pár kérdést , most az elektronikai részen a sor :D Szóval sokat témában olvastam és sok videóban láttam hogy arduinot használnak a gép vezérlésére. A gépem 3db NEMA17 2A-s motorból fog állni.
2db az X tengelyen omega hajtással. És 1db az Y tengelyen. A terv hogy egy lézer fog rákerülni a jövőben. Miket kell vegyek hozzá hogy éltre tudjam majd kelteni a gépet? Ez lesz az első cnc gépem úgy hogy előre is bocsánat a hülye kérdésekért [#wink]

prinx

Üdv ha arduinoba gondolkozol akkor Arduino Uno+ cnc shield+ A4988 stepper driver. GRBL szoftverrel. Ezzel a vezérlővel tudsz főorsót is hajtani.Ezt a drivert max 2A-ig lehet terhelni illetve sok okosságot tud, de van kimondottan csak lasere shieldek is.

vp0ek7s5

A két X tengelyen lévő motor tud vele egyszerre menni?
Akkor a lézerhez kell külön vennem valamit vagy az alap CNC shield tudja kezelni? Ebayről érdemes rendelni? Minőségileg esetleg van különbség köztük?[#rolleyes]