Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

gaben

Korábbi topik folytatása...

kg0sy39yf

Lám létrejött az első ARDUINO-s topik is.
Nagyon várjunk minden amatőr és természetesen PROFI arduinos hozászolását.
A topik mindazon érdeklődők számára jött létre akiket egy kicsit is érdekel ez a téma.
De mivel ez egy CNC-s fórum, kérek mindenkit lehetőleg ezen az irányon maradni.

Akik nem tudják hogy is kezdjék azoknak kötelezöen ajánlom ezt a weboldalt tüzetesen át olvasni.

Sok sikert mindenkinek a jövőbeni ARDUINOS projektjeihez.
Jó fórumozást!
-PallMallMan-

happisusu

Szuper, érdekelt ez a program, vagy rendszer (?) köszi az indító linket, és már van is kérdésem: windows vagy linux a op rendszer amin futnak a programok ? A bemutatóban egy dvd olvasó lett átalakítva, de ha esetleg csak bontásra itélt nyomtató van otthon akkor azoknak a léptető motorja is jók ?
Süsü

kg0sy39yf

[#integet2]
Miden platform foglalkozik már a témával!
Nem csak a Windows és Linux hanem már a MAC-is!
Tehát mindegy milyen környezetbe kezdesz bele, programokat mindhárom OP rendszer alá találsz.(még DOS-ra is)
De mivel a WINDOWS a legelterjedtebb ide találsz a legtöbb alkalmazást.
-
Rengeteg nyomtatóból épült projekt is van.
Lényegében mindegy is mit kapsz szét, csak (bi vagy uni- poláris) léptetőmotor legyenek benne.[#nevetes1]

borisz94

Sziasztok. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a GRBL program működik CH340 IC-vel szerelt arduino-n?

szf

kg0sy39yf

UNO vagy Nanó?
De gyakorlatilag mindegy is!
Ezek a CH340 chipek általában a klónokban vannak jelen.
Ettől még használhatóak, de komolyabb feladatok kivitelezésénél lehetnek vele gondok.

Ha a Grbl v0.8-al nem az történik amit szeretnél akkor szerez be egy korábbi verziót.

Válaszom a kérdésedre: Igen működik!

borisz94

Köszönöm. Amúgy klón uno. Csak valahol olvastam olyat, hogy klónnal nem működik és még nem tudtam kipróbálni.

kg0sy39yf

Hogy lehetne tartóáramot rakni a motorokra úgy hogy ne izzasszuk le a CNC shield-et? (motorvezérlőket)
Nincs valakinek rá egy egyszerű olcsó megoldása?

zozo

Cnc shield helyett dögösebb driverekkel.

zozo

De intenzív hűtés is segít kicsit. A driver IC-k hasát/tetejét bordázni, aztán ventikkel tolni át a levegőt.
(az IC-t meg kell emelni)

frob

Nézem azt a két drivert amit árulnak a shield hez...
legalább is ezeket találtam
drv8825
A4988

én úgy látom mindkét driver tudja azt hogy visszaveszi az áramot, viszont valami csalafintaság azért van, így vagy úgy állítani lehet a gyorsaságot, gondolom az egyszerűség kedvéért, leggyorsabb reagálásúra van rakva mindegyik, így meg biztos több áramot vesz fel...

szóval építő jellegűt nem tudtam hozzászólni... :(

kg0sy39yf

Szoftveresen az arduino felől én tudok neki tartó áramot adni csak úgy egy idő után kijön a DRIVER-ből a füst amit nagyon nehéz vissza rakni! [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
Tehát nem az a gond hogy nincs tartóáram hanem az hogy az nagyon terheli a chipeket.[#csodalk]
Ezért kérdeztem nincs-e erre valakinek valami frappáns megoldása!

kg0sy39yf

Jelenlegi projektemben megtízszereztem a tartási időt, így lett majd egytized másodperc! :D
Természetesen a hűtés is intenzívebb lett.
A fő probléma a Z-tengelyen jelentkezik.
Ha komolyabb feladat elvégzése a cél, egy testesebb marómotor segedelmével, akkor úgymond képes megzuhanni a z-tengely motortartás hiányában.

Tudom tudom nem erre való!
De mégis szeretném megoldani a problémát![#miaz]

0i8bkxjf4

Ezek a legelterjedtebbek legolcsóbbak de azért van ám még a piacon:

Ultra Silent LV8729 Stepper Motor Driver

MKS TMC2100 Stepper Motor Drive