Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

kgg3nswei

Az a vizuális pozició szenzor. :)

kg0sy39yf

kg0sy39yf

Ma azon fáradoztam, hogy a kompaktságot növelve egy Tablet-et kényszerítettem rá az arduinora.
Könnyebb volt mint gondoltam!
Egy alkalmas Donort nehezebb volt felkutatni, mint maga az egész procedúra.

Most már csak az okoz fejtőrést, hogy fog a tablet energiához jutni mert ketten az arduinoval igen csak gyorsan merítenek.
:(
USB port meg csak egy van és az a töltés is egyben.
Vajon ha az arduinot etetem a saját csatlakozóján akkor jut abból az USB portra is?[#miaz]
Nem néztem még utána.

000000000

Kreáltam hozzá egy kábelt és kipróbáltam, működik a töltés !

[#felkialtas][#felkialtas][#felkialtas] Mielőtt megcsinálod csak óvatosan mert a benne lévő 5 voltos stabilizátor IC ki fog feküdni mert túlterhelődik !!![#felkialtas][#felkialtas][#felkialtas]

Az általam használt Arduino Mega2560 klón már egy elektronikailag javított verzió !
Ebben egy kis kapcsolóüzemű DC-DC Inverter működik ami 40 Voltig simán engedi a betáplálását az eszköznek és az 5 voltos részt így 2 Amperrel is terhelni lehet.

kg0sy39yf

És ha egy USB elosztót táplálnák meg egy töltővel?

xz0mtw8ej

Egy bugyuta de gyakorlati kérdés: hogyan kell a motormeghajtókon az áramerősséget beállítani? Azt tudom, hogy a potméterrel lehet, de hová és milyen műszert kell kötni, és milyen üzemmódot (g-kódot) kell futtatni, hogy jó legyen a beállítás? A jelenlegi meghajtóimon bitkapcsolókkal lehet az áramot korlátozni így eddig nem kellett ilyennel foglalkoznom.

kgg3nswei

A potin kell feszültséget mérni, az alapján számítható az áramkorlát.

xz0mtw8ej

Köszi! Így már világos.

may47wb

Sziasztok!
De jó, hogy tegnap benéztem!
Így tudom, hogy lesz ma tali. Meg ez a arduino dolog is érdekel.
Én az olcsósága miatt vettem és teljesen jó hobby célra.
Ez a plotter megy róla.

000000000

Ez a 5 voltos stabilizátor mindenféleképpen az Akhilleusz sarka marad az összes arduino panelnek.
Például a Ramps 1.4 panelt is ezért kell átalakítani, hogy növelni lehessen a feszültséget. (D1-es dioda eltávolítás és külön tápellátás az arduino-nak)
Ez mellet még gyenge láncszem a Ramps modul végállás kapcsoló tüskesora is amire az eredeti mikrokapcsolós panelt ha véletlen fordítva dugja fel valaki akkor is ezt a stabilizátor lövi ki.
Természetesen nem azonnal hanem amikor megnyomja a gép vagy valaki a végállást. (mint egy detonátor működik és utána semmi nem működik)   [#nevetes1]
Ezt és egyéb nyalánkságokat megelőzve cseréltem ki az IC1 pozíciószámú alkatrészt ami így sok fejfájástól kímél majd meg a kísérletezések során.
És ezzel a DC-DC átalakítóval akár az arduino USB port 5 voltjáról tölthető egy Tab vagy más androidos eszköz miközben a vezérlést is megoldja.    

Usb elosztó talán jó lehet de a fent említett pár problémát nem küszöböli ki.

mutz8958e

mutz8958e

Király!
[#eljen]

2vkx6unz

Megnéztem a 8825 adatlapját és a disszipációt a következő képlet alapján kellene számítani: Ptot=4*RDSon*(Iout(RMS))^2
Az Rdson 0,2 és 0,32 ohm ami nem túl jó érték...
Ez alapján 1,6A effektív motoráram mellett valóban ~3,3W a disszipáció.

Ami az ábrádról kiderül:
- a motor forgott
- a Decay mode: Fast decay - szerintem a slow decay jobban terhelné
- nem fél vagy egész lépéses üzemben ment (csak 1 MODE bemenet állapota létszik és az áram egész szép szinuszos.
- Ha a normál 0,25ohm a figyelő ellenállás (feltételezem, hogy azon mértél) akkor 1,38A effektív áram folyt. Ha ~24 fokos volt akkor 1,5W volt (kellene lennie) a disszipációnak. Azért az már melegíti azt a tokot.

Nézzük meg, hogy mi történik fél vagy egész lépéses módban, slow decay mellett álló motornál.

Amúgy el tudom képzelni, hogy az eredeti probléma (Z tengely leesik) azért van mert a IC túlmelegszik és a hővédelem tiltja a hidat ergo nincs motoráram majd amint hült egy kicsit visszaadja. Én megpróbálnám csökkenteni a motoráramot még akkor is ha vesztek a dinamikából.

000000000

Na igen , de mégsem 6.4 watt ! [#nevetes1]
Tehát valaki mégis csak tévedett ! [#hehe]
Nálam 24 voltról jár a vezérlő és nem igazán vettem észre melegedést (klimatizált helyen van)
A beállításnál 0.75 Volt mérhető a potméteren ami elméletileg 1.5 Amperes motoráram.
Nekem is ott van a 250MHz-es 4 sugaras Tektronix, de lusta voltam méricskélni, inkább használom mint tanulmányozzam.
A lényeg teszi a dolgát ha tetszik egyeseknek ha nem.

2vkx6unz

Ha figyelembe vesszük, hogy Tibor azt írta, hogy 2A motoráram mellett és 0,4 Rdson-t feltételezünk - ami melegedéskor előfordulhat akkor valóban 6,4W lenne a disszipáció. Vagyis Tibor eredménye helytálló az adott feltételek mellett.

Ha valóban csak, 1-1,5A az effektív motoráram akkor 1-és 2,25W disszipáció közötti érték van ha az IC nem túl meleg.

Az Rdson értéke a Texas adatlap szerint 0,25-0,32 között mozog 1A és 85°C esetén, szóval simán lehet rosszabb ennél nagyobb áram esetén.

Amúgy én is használok ilyen motor meghajtót, nekem is 1,2-1,4 A közötti a motoráram és melegszik is az IC többnyire akkor ha nem kell mozgatnia a motort.

Sajnos a kínaiak ezt is rosszúl csinálták mert az IC-nek a panel aljén lenne a helye és a hátoldalra lehetne tenni egy mgfelelő hűtést közvetlenül a panelra forrasztva. A tokra tenni csak szépségtapasz.