Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

000000000

Olvass, és értelmezz, mielőtt szokásod szerint fitogtatod a nulla közeli tudásodat.
Minden rendben van a leveztésemmel! Igenis van olyan eset, pl. egész lépéses üzemmód, amikor állandóan ekkora a hővesztesége ezen meghajtóknak.

De miért is kénre veled itt foglalkoznom, aki szakmailag naponta téved nem is kicsiket, és nem veszi észre magát, hogy ha kvesebbet, de jókat írna az sokkal több lenne.

Íme a tegnapi gyönyszem melléfogásod egyike:

"Pál | 6616    Válasz erre     Tegnap 16:17:24    +⚐ Kedvenc    Törlés  |  [34550]⎆

Először is 3 fázis és ehhez trafó mert ez egy tirisztoros hajtás őskövület aminek a beavatkozási sebessége függ a nullátmenetek számától.
3 fázisnál ez 150/másodperc."

Három fázisnál mióta 150 a nullátmenetek száma? Ja mert te mondtad, az igazság épp a duplája. [#nyes]

xz0mtw8ej

A cnc shield praktikus, de az általam fellelt motorvezérlők elég "karcsúak". Mint remrendes írta, ha az arduinoról direktben leveszem a step/dir jeleket, akkor minek a Shield? Én arra szeretnék választ kapni, hogy létezik-e olyan izmosabb driver, amit ugyanúgy a shield-re lehet dugni, és a motorok is a shield lábaira vannak kötve nem a driverekre.

000000000

Ez egy Arduino Topik a hozzászólásaid csak romboló jellegűek amellett, hogy szakmailag zéró az értékük !

Aki egyetért az jelölje Törlésre robsy nevű egyén hozzászólásait !

Én már megtettem !

000000000

"Nagyon komoly gépek vannak hajtva ua ezzel a chip -el."

Vicces emberke vagy.:)

Mellesleg végeztél egy picike hajtás gyorsulás optimalizálási méretezést, amikor befogtad a motorjaid CNC-zni?
Mert az nem úgy van ám, mint a linkeden, hogy kiberhelek egy CD író mechanikát hangyafaszányi léptetőmotorral, aztán rápakolom a bazi nagy plexi lapot, mint mozgó asztal, vagy "megzuhanó" konstrukciókat építve CNC-getsz.

000000000

Vicces, de biztos fáj a szakmai igazság, és a hazug állításaid cáfolata. [#nevetes1]

000000000

És hogy a hozzáértésed tükrözzem mennyire ZÉRÓ egész lépésben is működik a PWM ami az áramkorlátozást végzi ezért is döglött a érvelésed !
6.4 Wattot disszipálna az a körömnyi panel akkor pillanatokon belül vörös izzásba menne át.
De ezt nem teszi ergo a levezetésed újra és újra hibás !

t5jvxzhgc

Áruljátok el, miért kell ezt a topikot is szétbaszni, már az indulása másnapján?[#nemtudom]

000000000

Na fussál megint neki, és tanuld meg, és értsed meg, mi az egész lépéses üzemmód bipol hajtásnál.

És van pár újabb rossz hírem, ugyanis a kapcsolási veszteségekkel nagyobb tápfeszeknél, hatásfokkal még nem is számoltam, hiszen azok is komoly veszteség növelő tényezők jóidulatból.

000000000

És mégis mikor térünk rá az arduinos részekre mert eddig csak a motorvezérlőkről volt szó ?
Ez belefért volna a 3D-s nyomtatós topikba is.

Például a Firmware és ennek rejtelmei jobban érdekelne amihez ámokfutók nem tud hozzászólni.

000000000

Azért mert a két meghajtó gyári pdf adatlapjóból az Rdson adatok alapján picit számolgattam, az TÉNY, és nem "topik "szétbaszás, ez a te speciális értelmezésed.
Persze ismerünk már, tegnap is azt írtad, a hobbysta olyan különleges lény, hogy:
"Egy hobbistánál az is működhet, ami a nagykönyv szerint...nem."

Mi van??? [#guluszem1]
Ezzel szemben remélhetőleg az előitélet nélküli emberkék a soraimból tanulnak, és arra használják ezek után esetleg ezeket a meghajtókat, amire valók.

ihvhgd64x

Biztos, hogy meg lehet oldani a tartóáramot.

Egy német gyártó "linear trip" nevű eszközében A4988-as IC van. Egy kb 1,5kg mintavevő fejet emelgetett de, ha kellet akkor egész nap pozícióban állt. Azaz tartóáram segítségével működött.

(Az általunk a 3D nyomtatókban használ hasonló léptetőmotor volt benne, meg még golyós orsó, encoder, miegymás)

Kb egy évvel előbb megy a szájkarate akkor be is mutattam volna. Lehet valaki kis le is koppintott volna a megoldást.

p08c60it

Egy FET tel rá lehet kapcsolni az áramfigyelő ellenállásra még egy ellenállást.

t5jvxzhgc

"Egy hobbistánál az is működhet, ami a nagykönyv szerint...nem."

Te ezt nem tudhatod, honnan is tudhatnád.
Te csak...olvasgasd a tudományos szentírásaidat.:)
(én is olvasgatom az enyémeket)

"Mi van??? [#guluszem1]"

Hát, ez van![#wave]

000000000

igen!
van tülábas kivezetés step/dir/enable cnc fejlesztön!
Természetesen alap a saját táprol használni a külsö vezérlöt!

000000000

Elkezdtem építeni a saját 3D nyomtatóm aminek a Z tengelye plusz 4 darab teli 1.5 liters ásványvizes üveg tömegét mozgatta egy kis 1.5 Amperes bipolásis motorral
Szinte egész nap ment fel le és nem igazán volt probléma a kis bélyeg méretű vezérlők melegedésével.

Az áram csökkentésre meg egy viszonylag egyszerű megoldásom van, az engedélyező jel egy trazisztoral a VRef lábak feszültségét a feszosztó után beterheli egy ellenállással.
Így az áram a töredékére esik  
Igaz a panelt át kell vágni , de a cél szentesíti az eszközt.