Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

Messer

Köszönöm a segítséget.
Eléggé láma vagyok a témához, ezért nem tudom mi a divat. [#rinya]
Megpróbálom a helyére illeszteni amit írtál.
Köszi!  [#worship]

frob

szivesen
most nézem esetleg timert sem ártana használni
mert akkor sokkal gyorsabb lesz a progi, legalább is a léptető mocihoz, ne függjön a sebessége a program futásától
és a végállásokat is hamarabb észreveszi a progi, ha a főprogram nem időzítésekkel van tele...

használd ezt a libet

fa4igtzhp

Helló,

három dolgot javasolnék aminek érdemes utánanézni ha ügyesebben akarsz programozni:
- aszinkronitás (polling és callback vezérelt események)
- állapotgépek
- párhuzamosság

Az aszinkronitás azért kell, mert egy feladatot pl egy tengely mozgatást alapvetően nem úgy akarsz megoldani, hogy ott állsz a progival és figyeled meg várod, hanem csak megjelölöd pl egy változóban, hogy akarsz valamit, a program majd a hatterben figyeli, hogy mikor van epp ezzel a feladattal kapcsolatban valami es megcsinálja és te csak néha kérdezgeted, hogy mi az állapota a feladatnak. Ide fontos kifejezes a pollozas es callback. A pollozasnal kerdezgeted X időnként, mig a callback eseten egy esemeny (pl interrupt) tortenik ami indit egy fugvenyhivast feled es jelzi hogy kesz van vagy valami tortent.

Allapotgep egy nagyszeru dolog arra, hogy egy komplex feladatot lebonts kisebb reszekre. Pl felhuzom a kimeneti labat es inditok egy timert. Atmegyek a kovetkezo allapotba ahol csak varom hogy a timer mikor jar le, de ezt csak idonkent pollozva vizsgalom meg (vagy ha interrupt van az interrupt billent tovabb masik allapotba), majd ha lejart a timer akkor lehuzom a labat es csinalok valami mast es igy tovabb. Akar lehet egy tengely ide oda mozgatasara hasznalni, hiszen a tengelynel varakozni kell arra, hogy elejren az egyik vegebe, ott elinditani a masik iranyba es megint varakozni.

Parhuzamossag azert jo mert a programoddal egyszerre tobb dolgot csinalhatsz. Ehhez viszont az kell, hogy sehol ne legyen a programban olyan hogy varakozol sok-sok milliszekundomokat. Nyilvan abbol indulok ki, hogy nincs operacios rendszered amivel taszkokat kezelsz. Amint valahol sokat varakozol, elveszed a CPU-t mas feladatok elol. Viszont ha nincs varakozas akkor kelleni fog neked egy uj eszkoztar arra hogy leprogramozd amit szeretnel: Ez pedig a fent emlitett par dolog lesz.

frob

000000000

valaki probált már az 1$ digistump életet lehelni?

több firmware verzioval is usbre dugva "USB Device Not Recognised" ad vissza az oprendszer !

ezeken már tul vagyok:

http://digistump.com/package_digistump_index.json

https://github.com/digistump

https://github.com/digistump/DigistumpArduino/releases

laaci

Szia,

Melyikre gondolsz? 1$-ost nem találok.
Digispark most is itt ketyeg nekem.

Üdv.
laaci

000000000

Szia!

edig ami verziot probáltam kék(miniusbs)/felete mind igy kezdi ha feldugom win alá több alap lapin is "USB Device Not Recognised" ehez nemtud füzni ilesztöt a wun sem mert nincs vid/pid usb port azonosito sem ami a hadwer/ driver azonositás történik win usb eszközné "unknow driver van rendszer alat csak!
neked hogy sikerült müködésre birni?

000000000

felete=fekete verzio

000000000

ezekret probáltam!

000000000

ez van nálam is csak....[#fejvakaras]

ez le irjaszépen és nála felismeri az eszközt a win!

Messer

Köszönöm a tanácsokat.
Karácsony környékén eljön az az állapot, hogy nem dolgozok reggeltől estig. Tart kb. egy hétig. Szerintem még az a hét is kevés lesz, hogy önállóan ilyen programokat írjak. Ezért kutakodtam a NET-en, hátha találok megoldást a feladatra. Mindenhol "csak" a gombot nyomva tartót találtam.

prinx

Esetleg az ic-re nem lehet rákeresni hogy milyen usb illesztő kell hozzá?
Csak egy tipp, mert a kínai arduinora is más drivert kellet az illesztő miatt ha jól rémlik ott CH340 driver kellet itt is lehetséges hogy valami hasonló a probléma!

000000000

attiny85 van HID usb müxik a dolog ezt a bootloader kezeli elsönek win alá felcsatlakozik!

frob

Először juss el odáig hogy két ledet váltasz, ha ezt jól felépíted akkor már fél siker!

rokonok

Van bounce2 library ha jól értelmeztem ez gombnyomást kapcsolásnak értelmezi.