Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

rokonok

Messer

rokonok

Nincs mit. Nem én csináltam még kezdő vagyok én is.

laaci

Ha USB-n felkötve nincs PID/VID, akkor azon nincs bootloader.
Mivel az ATTINY-n nincs hardware-es USB porttal felszerelve, ezért az USB-t csak software-esen, a bootlodaer "virtualizálja".
Nekem gyárilag ezt feltöltötték. Én felkötöttem a PC-re volt PID/VID number, ArduinoIDE a megfelelö - általad is linkelt kiegészítővel - látta és kezelte.
Ha van másik arduinod, akkor azt ISP programozónak programozva, a Digispark altal ajánlott "micronucleus" sofware-rel, a bootlodaer-t feltöltve működő lesz.

000000000

micronucleus  botloader verziokat cserélgetem mindegyik ugy reagált usb win alat no usb connect...
de jolene egy normális bootloader ami müködne is...
Te milyet használsz?

Messer

000000000

volt pár elöt fusebit baleset is ráuntam a bootloader cserélgetni de ebböl a attiny85 kilehet szeni átrakni fuse doctorba...

laaci

Mondom nekem gyárilag már felraktak egy bootloader-t. Így nekem csak használni kellet, és mivel működött nem cseréltem.
Amit saját magam raktam össze és programoztam, az annó aktuálisan leszedhető új bootloader volt (Micronucleus V2.03). MOSI,MISO,stb. lábakon felprogramoz, utána használható a Virtualizált USB.

000000000

laaci

Én a t85_default.hex beálításokat választottam, RESET lábbal.

#---------------------------------------------------------------------
# ATtiny85
#---------------------------------------------------------------------
# Fuse extended byte:
# 0xFE = - - - -   - 1 1 0
#                        ^
#                        |
#                        +---- SELFPRGEN (enable self programming flash)
#
# Fuse high byte:
# 0xdd = 1 1 0 1   1 1 0 1
#        ^ ^ ^ ^   ^ \-+-/
#        | | | |   |   +------ BODLEVEL 2..0 (brownout trigger level -> 2.7V)
#        | | | |   +---------- EESAVE (preserve EEPROM on Chip Erase -> not preserved)
#        | | | +-------------- WDTON (watchdog timer always on -> disable)
#        | | +---------------- SPIEN (enable serial programming -> enabled)
#        | +------------------ DWEN (debug wire enable)
#        +-------------------- RSTDISBL (disable external reset -> enabled)
#
# Fuse high byte ("no reset": external reset disabled, can't program through SPI anymore)
# 0x5d = 0 1 0 1   1 1 0 1
#        ^ ^ ^ ^   ^ \-+-/
#        | | | |   |   +------ BODLEVEL 2..0 (brownout trigger level -> 2.7V)
#        | | | |   +---------- EESAVE (preserve EEPROM on Chip Erase -> not preserved)
#        | | | +-------------- WDTON (watchdog timer always on -> disable)
#        | | +---------------- SPIEN (enable serial programming -> enabled)
#        | +------------------ DWEN (debug wire enable)
#        +-------------------- RSTDISBL (disable external reset -> disabled!)
#
# Fuse low byte:
# 0xe1 = 1 1 1 0   0 0 0 1
#        ^ ^ \+/   \--+--/
#        | |  |       +------- CKSEL 3..0 (clock selection -> HF PLL)
#        | |  +--------------- SUT 1..0 (BOD enabled, fast rising power)
#        | +------------------ CKOUT (clock output on CKOUT pin -> disabled)
#        +-------------------- CKDIV8 (divide clock by 8 -> don't divide)

###############################################################################

Az alsó byte-ot nem állítod. A felső bit-eket, pedig a 2 lehetőség közül érdemes választani. Persze lehet cizellálni, de alapnak felesleges.

Eszközkezelőböl kiolvasva pedig ez a VID/PID number:
Digispark Virtual Com Port
Hardware azonosító:
USB\VID_16D0&PID_087E
A másik át lett írva billentyűzetnek így ott más a VID/PID.
Üdv.
laaci

000000000

avr dude programoztam arduino isp megolsásal.....
nem ismerem avr világát arduino ide kivül azal biztonságos programozni Kész fusebit miat meg konfig miat..
Ezt a reset alapu nem ismerem ....
Akor a high bit álitja a mod kiválaztást reset/no reset?
no reset SPI verzio: 0XFE...0X5D...0XE1   ?
köszi az infot!

laaci

Ácsi ácsi.

Ott van leírva:
<"no reset": external reset disabled, can't program through SPI anymore

Szabad fordításban:
"no reset" esetén, soha többet nem tudod SPI-vel programozni.

Ha késöbb SPI-n keresztül akarod programozni - tehát nem az arduino IDE-vel, hanem mondjuk újraprogramozni a bootloader-t, akkor ahhoz kell a RESET láb.

SPI-n való programozás után, vagy Arduino IDE-vel való programozás után ma már autómatikus RESET-et nyom a szoftware.

Én inkább így javasolnám:
Fuse extended byte: 0xFE
Fuse high byte: 0xdd
Fuse low byte: 0xe1

beuegweae

Szia!
Ha nem boldogulsz, kérdezd meg Robit a Tavir.hu-n; nekem van ilyen modulom egy marékkal, semmire nem mentem vele, mert a feltöltött USB-meghajtó program összeakadt a használt MKII és FTDI-s meghajtóval. No, mivel ezektől nem akartam megválni, mert napi használatban vannak, így a kis modulok inkább pihennek. Tehát ha minden jó, de még sem akar menni, akkor lehet, hogy egy előző telepített USB driver-el akad. (már akartam csinálni AVRdoctort, ami alaphelyzetbe visszalövi az ATTINY-ket és akkor lehet ISP-vel programozni, csak az idő ugye...) Szóval RESET láb nélkül nincs ISP, ha USB akad, akkor sincs.

000000000