Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

000000000

van T szériás i2c lcd meghajtó ick azokal nagyoz lehet szivni!

probáld meg ezt....

https://data.hu/get/10935206/i2c_lcd_PCF8574T.rar

vagy még a kontrax potit tekergesd meg...

Révész Richárd

Neked is köszi.
Ez a helyes cím amit írtál.

dezsoe

Hirtelen ezt találtam a gépemen, ez 16x2-essel ment. Az lcd.begin(16,2) helyett (40,4) kell, gondolom, de az Arduinos cuccaim pillanatnyilag kb. 240km-re vannak, így csak elméletben tudok hozzászólni... :)

#include <Wire.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>

#define BACKLIGHT_PIN     13

LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE);  // Set the LCD I2C address

// Creat a set of new characters
const uint8_t charBitmap[][8] = {
   { 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0, 0, 0, 0 },
   { 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0, 0, 0, 0 },
   { 0x0, 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0, 0, 0x0 },
   { 0x0, 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0, 0, 0x0 },
   { 0x0, 0x0, 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0, 0x0 },
   { 0x0, 0x0, 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0, 0x0 },
   { 0x0, 0x0, 0x0, 0x6, 0x9, 0x9, 0x6, 0x0 },
   { 0x0, 0x0, 0x0, 0xc, 0x12, 0x12, 0xc, 0x0 }

};

void setup()
{
   int charBitmapSize = (sizeof(charBitmap ) / sizeof (charBitmap[0]));

// Switch on the backlight
  pinMode ( BACKLIGHT_PIN, OUTPUT );
  digitalWrite ( BACKLIGHT_PIN, HIGH );

lcd.begin(16,2);               // initialize the lcd

for ( int i = 0; i < charBitmapSize; i++ )
   {
      lcd.createChar ( i, (uint8_t *)charBitmap[i] );
   }

lcd.home ();                   // go home
  lcd.print("Hello, ARDUINO ");  
  lcd.setCursor ( 0, 1 );        // go to the next line
  lcd.print (" FORUM - fm   ");
  delay ( 1000 );
}

void loop()
{
   lcd.home ();
   // Do a little animation by writing to the same location
   for ( int i = 0; i < 2; i++ )
   {
      for ( int j = 0; j < 16; j++ )
      {
         lcd.print (char(random(7)));
      }
      lcd.setCursor ( 0, 1 );
   }
   delay (200);
}

Révész Richárd

Köszi!
Kicsi módosítás után működik.
[#integet2]

GPeti1977

A PROGMEM- et szeretném használni, mert elhasználtam a 2560 RAM - jának 82% -át, de nem működik, ezt a két dimenziós tömböt tárolnám flash-ben: const byte font[][8] = {
{0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00},
{0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00},........}; és így olvasom ki: b = bitRead(font[sent[m]][k], 7-i); Arduino1.8.5 illetve #pragma GCC optimize ("-O2") kell használni.

frob

Valaki használja e a visulamicro -t arduinohoz, vagy is pontosabban visual studiohoz

azt a jópofa dolgot kapja meg az ember ami az arduinoból nagyon hiányzik, mégpedig az automatikus kiegészítést
ezen felül debuggot is tud
és itt a kérdés a debugtól hogy lehet megszabadulni, ki be kapcsolni, mert hogy a sorosportot  használja debuggra...

egyébként a visualstudio sok extrájával felvértezve igazán jó kis progfelületet kap az ember

morvfer7

Sziasztok!
Valaki megcsinálta már a wordclock projektet magyarul?
Neki szeretnék állni, de ha már van belőle, nem találnám fel újra, ha lehet.

kaqkk007

Én lcd kijelzővel csináltam meg ,és rtc időalappal ( nem tetszik ez a nagy doboz)

kaqkk007

Vagyis csak a programja készült el,nyák nem lett hozzá tervezve (amit látsz az kísérletező panelon megy)

svejk

Lézer, meg 3d nyomtatós topicban többször láttam a GRBL rövidítést.

Erről van szó, ez direkt az Arduino-hoz írt gépvezérlő, mint a Mach3 és társaik?

morvfer7

morvfer7

a wordclock pontosan azért néz ki jól, mert nagy a mérete. de ötletes, ahogy megcsináltad, csak épp az eredeti élmény nincs meg egy sima kijelzőn.  :)

Kisamotors

Nem pontosan.
A GRBL egy firmware, amit az arduino processzorába kell flashelni. Egy szoftver.
Az arduino USB-n kommunikál a PC-n lévő kódküldő programmal.
Ebből elég sok féle van, de kifejezetten az arduinos GRBL-hez készülnek. ( Universal G-code sender, Candle...).
Az arduino, a PC által küldött soros porti jelekből "csinál" step/dir jeleket, ami mehet a motor végfokokra.
Ezekhez van "shield" ami kompaktan tartalmazza a meghajtó bélyegeket, erre már közvetlen lehet kapcsolni kis áramú léptetőket.
A bemenetein pedig különböző dolgokat tud fogadni, pl. végállás, szerszámbemérés...stb.
Nagyon olcsó és egyszerű, de működik.

kaqkk007

Egyébként a magyar változatnak amit keresel van témája (sőt talán cikk is) a hobbielektronikán ...

morvfer7

rátaláltam, de ott nem csinálták meg a 100%-os órát. csak 5 perces léptékben, valamint 12 órás beállítással.

eddig úgy néz ki, hogy 12x12 mátrixba tudom összehozni, ha valakinek van esetleg jobb megoldása, szívesen fogadnám.

ha nekem kell fejleszteni az egészet, akkor valószínű, hogy WS2812B szalaggal oldom meg, rtc-vel, vagy ntp-vel vagy a kettőt kombinálva.