Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

dtb

Nem tudom, mennyire ismered az arduinot, néhány link, amit tudsz szerintem használni:
3 Wire DC FAN, 4 Wire DC FAN
A timereket tudod használni a PWM beállítására, vagy egyéb időzítésre: Arduino Timer Interrupts
...Illetve használhatsz irq-t(belső megszakítást) a fordulatszám mérésére, vagy gombnyomás kezelésére: Arduino Interrupts Tutorial
Arduino Temperature Control - Adjust Fan Speed based on Temperature ... ez meg egy másik: ... Arduino Uno Fan Control [#kacsint]

tsigu

Kedves Robsy.

Amikor beszélgettünk telefonon, már éreztem, hogy neked minden adat szükséges, ezért leírom.
Adott egy 850W-os maró motor, melynek a "hőtermelését" sajnos nem tudtam sehol megtalálni.
Ezért mértem, adott idő, adott folyadékmennyiség és folyadék átfolyás mellett.
Ez 1 óra, 1.5 liter folyadék, 8 liter / perc volt
A motor üres-járásban volt, tehát terheletlen.
Ez idő alatt a folyadékom 20C-ról 75C-ra emelkedett "hűtés" nélkül. Ez kb. 350W hőteljesítménynek felel meg.

Marás közben, kb félig terhelhetem a motort, ezért vettem a "tapasztalati" érték 3X-osát.

Megnéztem egy táblázatot a netről, hogy egy 120x120x32mm-es hűtőborda tud ventilációs hűtés nélkül 270W-nyi hőleadást.
Ezt vettem 3X, tehet van 510W hőleadásom ventiláció nélkül.
A ventilátorok légáramoltatási sebességéből kiszámolva, kb 1290W-nyi hűtési teljesítményem lesz teljes fordulatszám és fél terhelés mellet, ami a 3x350W "fűtés" mellett pont elegendő.

Tehát, nekem a bemenő (max 70C) és távozó (Min 55C) folyadék hőmérsékletének szabályzásához (DT 15C) bőven elegendő lesz a ventilátorok "néha-néha" bekapcsolása (kb 200W-nyi hőtermelés mellett)

Remélem jól számoltam, ha nem, akkor teszek be még egy 120x120x32mm-es ventilátoros egységet.

... nekem ez csak "játék" ... én hobbysta vagyok...

Remélem, nem sértettelek meg.

000000000

Ebben az ügyben mi biztos nem beszéltünk.

Játszadozzál tovább, nekem aztán mindegy, én csak segíteni szerettem volna neked. Egy szabályzás elméleti alaptételre hívtam fel a figyelmedet, ami a hobbystára is érvényes, ha elgondolkozol ezen, ha nem, ha elfogadod, ha nem. PONT.

Rabb Ferenc

Idézegy 120x120x32mm-es hűtőborda tud ventilációs hűtés nélkül 270W-nyi hőleadást

És arról mit ír a netes táblázat, hogy eközben mennyit emelkedik a hőmérséklete?

dtb

Nem szakértőként, de hagy írjam le: 1,5Kw vízhűtéses kínai maró, 15L-es vödör, fagyállóval, ócccó kínai keringető, 2x1.5m szilikon cső. Fél napokig dolgozok vele, mire elkezd melegedni... nyáron. Most még kéz-melegre sem bír átmelegedni. Biztos, hogy minden rendben van a rendszeredben? A furatok nincsenek eldugulva? A keringető mozgatja a vizet? Nekem hidd el, semmiféle ventilátor nincs rajta, nem is volt, nem is lesz.

tsigu

Kedves Mindenki!

Köszönöm a segítséget!

frob

nekem kb 1 olyanom van ami neked ott kiterítve 3 az asztalon, kb 2 literes tartály, és a hűtőbordán rajta egy nagyobb 12V os venti, szintén 800W körüli moci, kínai...
nyáron is max langyi a víz, igaz aluba 5mm nél nagyobb fogással nem megyek bele , és 400mm/perc es előtolással tökéletesen csinálja a dolgát, mondjuk talán még egy kicsit rá lehetne dobni, de ezt biztonsággal viszi különösebb erőlködés nélkül

és nem melegszik 70°C ra.... se

000000000

Ezeknek az Arduino nano verzióknak mekkora az adatírási sebessége?

Pl. a D0-D7 portra egy 8 bites (0-255, csak konstans) adatot hányszor képes kiírni 1 másodperc alatt? Ennyi lenne csak a teszt feladat, semmi más. Valakit megkérnék erre a tesztre, akinek van ilyen modulja és van erre pár perc ideje. Gyanítom, mem lesz a végrehajtási sebesség eredmény 1 MHz, de mégis akkor mi a valóság?
Egy Mega 2560 R3 mennyivel gyorsabb mint egy nano ennél a tesztnél?

Köszönöm, ha tesztelsz.

D.Laci

UNO 147kHz
NANO 147KHz
DUE 159kHz

dezsoe

Felteszed a teszt programot? Gondolom, ezt C-ben írtad, mert elég lassúcska. :)

000000000

Köszönöm az adatokat.

D.Laci

Ha csak egy LED-et akarunk villogtatni akkor fel lehet menni 2.6MHz-ig, de akkor még nem csináltunk semmit :(
A számolások és egyéb feladatok jól leterhelik.

#include "DigitalIO.h"
const uint8_t PIN = 13;
void setup() {
  fastPinMode(PIN, OUTPUT);
}
void loop() {
  fastDigitalWrite(PIN, HIGH);
  fastDigitalWrite(PIN, LOW);
  fastDigitalToggle(PIN);
  fastDigitalToggle(PIN);

}

dtb

Az összetartozó biteket lehet egyszerre írni, (0-7, 8-13) azzal valamennyi idő megspórolható, de ne várjunk csodákat :-)

000000000

frob

egy kis szösszenet még ehhez
https://roboticsbackend.com/arduino-fast-digitalwrite/
kicsit részletesebben taglalja

egyébként talán érdemes megnézned a stm32 -re épülő paneleket, első körben talán a blue pill -t

de nem túl drágán eredeti stm panelk is beszerezhetők pl farnelltől
https://hu.farnell.com/stmicroelectronics/nucleo-g431kb/dev-board-32bit-arm-cortex-m4f/dp/3132398?scope=partnumberlookahead&ost=NUCLEO-G431KB&searchref=searchlookahead&exaMfpn=true
ez pl nano kompatibilis lábkiosztással
csak 16MHz helyett akár 170MHz el is ketyeg :D