Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

frob

tudom nem kicsi pláne nem keveset fogyaszt, de akkor helyedben vennék egy olcsó laptopot, pl a pcarena.hu ról ( de még ezer másik ilyen bolt van) régebbi laposokon még akár sorosport is van
rá egy bray terminal
ezzel tudod menteni fájlba, és nem fog gondot okozni ha netán a fájl lesz 1-2 GB...

jelenlegi tudásoddal minden más sokkal bonyolultabb...
ezt nem sértésnek szánom! minden bizonnyal van olyan terület amiben te vagy toppon hozzánk képest!

pl valami ilesmi, és még ha kell is usb soros átalakítóval meg Dunát lehet rekeszteni, ha Kecskemét közelében járnál adok egyet...
olcsólapos

dtb

Az előző javaslat, a használt laptop sem rossz ötlet, de ennek kapcsán jutott eszembe, hogy ugyanezt tablettel is meg lehet csinálni. Vakon merem mondani, hogy a több százezer(?) ingyenes androidos programból biztos van erre a célra is egy, és akkor már csak a soros/usb átlakítást kell megoldanod. Tabletből az OTG-s USB-vel rendelkező verziókat keresd.

dtb

...illetve, ugye értelemszerűen, ugyanez a telefonokra is vonatkozik, vagyis azokból is van OTG-vel rendelkező típus, és az is megfelel erre a célra.

RJancsi

Nem veszem sértésnek, tisztában vagyok a korlátaimmal. [#wave] Csendben abban reménykedtem, hogy itt az Arduino topicban valaki csípőből mutat egy megvalósult példányt, hogy nesze hülyegyerek, nem értem mit nem értesz ezen. [#nyes] Ezzel szemben a hozzáértőnek tűnők csak megerősíteni tudtak abban, hogy elvben megoldható, de ezt magamtól is sejtettem. Csak épp nem jutottam vele előrébb. [#rinya] Mint írtam, jobb híján marad az ős asztali PC monitorral, egérrel, billentyűvel amin van soros port így nem kell más csak egy soros tyúkbél (az meg van).
Nem sokkal járnék jobban, ha egy öreg laptoppal oldanám ezt meg, amihez jó eséllyel kellene egy RS232/USB adapter és koránál fogva csak hálózatról menne. Mivel egyébként sem vagyok normális, nekem csak jogtiszta szoftvereim vannak, így a laptopmaradványra is kellene jogtiszta Windows és Office. Na, ennyit biztos nem ér meg. Annyiért már vehetnék egy 40 000 Ft-os gyári RS232 loggert is.

frob

csak telóról vagy tabletről már bonyibb egy kicsit az adat levétel, bár ha van otg csati akkor pendrive is mehet bele és arra már rámásolható...
pl itt egy a sokból ( nem próbáltam)

serial terminal

dezsoe

Akkor tényleg elég egy Arduino egy SD kártyával. Nem kell elfeledkezni két dologról: kell egy RS232-TTL átalakító és egy olyan SD kártyás panel, ami 5V-os. (Maga az SD kártya 3,3V-os, ezért illeszteni kell.) Pl.: RS232-TTL, Arduino Nano és 5V kompatibilis SD foglalat. A programhoz minden könyvtár letölthető az Arduino IDE-n belül.

dtb

Nem sokat keresgéltem, és egyáltalán nem biztos, hogy ez neked pont megfelel, de itt van egy példa: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.kai_morich.serial_usb_terminal

dtb

Besz@rás... :-) Ugyanazt a programot találtuk meg mindketten, mint tesztelésre alkalmas program :-) :-) :-)
...de nem értek veled egyet, épp az, hogy ez a legegyszerűbb megoldás. Fog egy régi telefont meg egysoros/usb átalakítót, és már használhatja is, a program lementi a telóra, onnan már csak át tudja tenni a számítógépre, vagy ahova akarja... Nem tudom most kipróbálni, de még az is lehet, hogy OTG nélkül is működik, mert a telefon oldaláról pont a port forgalma van loggolva. Egy próbát mindenképp megérne.

s7manbs8

Akkor tisztázzuk.

Mi a pontos feladat ?

Legegyszerűbb, ha valaki megcsinálja neked ezt a dolgot.

Az okos  telefonos megoldásnál arra gondoltam, hogy van egy NodeMCU WIFI esp8266 procis modulka, amire a soros portot rádugod, átalakítónak adatot fogadni kell hozzá illesztés, ami pár ellenállás dióda max egy tranzisztor, ha hagyományos soros portod van, RS232 jelszintekkel.

Ez a modul a soros adatodat fogadja és továbbítja az okos telónak, ami eltárolja az adatodat.

Ez a NodeMCU modulka tudja tárolni memóriájában is azt hiszem, elég sok adatot is.

Később is letölthető róla, nem kell okos teló se hozzá a működésekor csak mikor letöltöd az adatot róla, amit felvett, akkor töltöd a telódra WIFI kapcsolattal, amit az okos teló ad neki HotSpot -ot nyújtva a NodeMCU modulkának.

Vagy a PC re dugva oda bemásolódik a felvett adat USB-n keresztül simán.

Persze azt a pár soros kódot ami ehhez kell rá kell tölteni, meg lehet forrasztani kell pár ponton, az illesztéshez, vagy valami kész fogadó modulka kell még hozzá ha csak össze akarod dugni, mivel ha csak dfogadni kell adatot az RX vonalra kell a TX kimenetét a soros cuccodnak rákötni.

RJancsi

A pontos feladat ez lenne:
[#t244p1740#]

Szóval van egy buta műszer ami kézfogás nélkül küldi a mérési eredményeket a soros portra, ha fogadja valami ha nem. Ezt szeretném valami kicsi "céleszközzel" begyűjteni lehetőleg SD kártyára van pendrive-ra, hogy a mérés végén be tudjam olvasni egy akármilyen számítógépbe (laptopba). Egyfelől feleslegesnek tartom, hogy a mérés idejére (több ra) csak azért legyen egy számítógép bekapcsolva, hogy gyűjtögesse az adatokat, másfelől a mai laptopok nem igazán vannak soros porttal ellátva, a Soros/Usb adapterek meg nem 100% kompatibilisek a Win10-el, legalábbis az én Aten adapterem biztos nem. XP-vel még működik (de amelyik gépemen XP van, annak soros portja is, ezért nem kell az adapter).
Nem értek az Arduino-hoz, de azt látom, hogy kb. 2000 Ft-ért már lehet UNO-t venni, az SD modul és az RS232 modul ennél olcsóbb hozzá. Ebből sejtem, hogy a többi csak programozás kérdése. Még tán össze is tudnám drótozni ezt a 3 elemet, de a programozás távol áll tőlem, még ha az adott eszközökhöz való rutinok meg is találhatók az Arduino honlapon.
Valóban az lenne a legjobb, ha valaki megszánna és fórumos baráti díjazásért felélesztené a loggert. A bedobozolást meg tudom csinálni, addig kéne eljutni, hogy a műszerre dugva később olvasható formában menti az adatokat. Nem kéne semmi kijelző meg egyéb "csicsa" dolog.

GPeti1977

Mit szeretnél logolni?

2vkx6unz

Erre a feladatra nem lenne jó egy flight recorder? az pont azt csinálja, hogy soros porton vett adatot egy SD kártyára írja. 6500 HUF kínából. Igaz amit nézem 115200bps-től nagyobb sebességgel rögzít és nem ismert, hogy megy-e kisebb sebességről.

000000000

Ezeket kellene minimum tudni:

A műszer egy csatornán mér?
Mit mér, milyen tartományban, milyen felbontásban? (pl. DC feszültség, 0-5V, 8 bit felbontás)
Milyen sűrűn kell mintát venni? (x másodpercenként)

2vkx6unz

Jó lenne egy minta is egy mérésből. Biztosan követ valamilyen protokollt. Persze az is lehet, hogy csak ömlesztve jön egy sorozat...
Ha terminálon vette az eredményt akkor valamilyen karakteres adathalmaz a kimenet space  vagy más elválasztó karakterrel. Kérdés, hogy van-e valami egyéb ami mondjuk a méréseket elválasztja. Az is lehet, hogy egy mérés egy sor és utána van CRLF és a következő mérés eredménye egy új sorban lesz.

RJancsi

A most bekapcsolódóknak a formátumról: [#t244p1752#]
Így néz ki egy minta fájl a Hyperterminalon. Ez csak kb. másfél óra mérés, de élesben akár 4-6 órán keresztül is eltarthat.