Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

Karácsony Sándor

BUÉK Az arduino témában.
A GRBL-t szerettem volna kipróbálni .DM 556 vezérlő 1/4 lépés, motor áram 2A motornak megfelelően.(Mach3 -nál villámgyorsan pörgeti a motorokat )Ardu Nano panel.
GRBL 0.9j,1.1 h,1.1e feltöltve. GRBL 3.6 vagy grblgru.
2db nano panelt próbáltam ezekkel a szoftverekkel.
Egyik variáció sem volt jó.$110 (ha jól emlékszem)x teng.gyorsjárat 200- 2000 változtatva csiga fordulatszámot eredményezett.Sokszor lefagyott.A dro kijelző nem mindig mutat stb .Elfogyott a türelmem. Nagyon instabil v. elhibáztam valamit.A spanyol grblt is próbáltam az nagyon szupi de az sem volt stabil. Egy-két mozgatás után fefagyott.
Kérek okosítást .Köszi

jweyb09ib

Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni, V3 cnc shield-re lehet-e két tengelyt klónozni. Az y-t klónoztam az  a-ra jumperrel ez ok, de mint kiderült az x-et is kellene ezt ugye csak a z-re tudnám csak kérdés hogy lehet-e.

morvfer7

a shielden az A arra van, hogy bármelyiket jumperrel rá lehet még klónozni.
A többi 3 be van kötve, így nem látom sok értelmét a klónozásnak, inkább a programban állítanám át.

morvfer7

persze, lehet klónozni bármelyikre is, csak nem olyan egyszerűen jumperolva, mint az A-ra, hanem vezetékezni kell és a nem használt lábakat ki kell hajtogatni, hogy ne érintkezzen az uno kimenetével.

jweyb09ib

Köszönöm a gyors válaszodat! UGS-en belül tudom állitani hogy pl.az "x"-el szinkronba menjen a "z" ?  valamint egy csak hasonló kérdés ha nem V3 hanem pl. nano négy kivezetésére (x tengely step-dir) köthetek-e kettő vezérlőt ... vagy pont erre utaltál a vezetékeléssel ?

morvfer7

ugs-ben szerintem nincs ilyen állítási lehetőség, persze tévedhetek.
igen, ha nem unoval használod, akkor is vezetékezni kell a V3 cnc shieldnél és ugyanúgy ahogy az A klónozható, bármelyiket tudod, a V4 shield alapból nanohoz való, azzal is lehet egy kimenetről 2 meghajtót kezelni.

jweyb09ib

akkor ha jól értem az x vezérlő lábait duplikálom majd vezetékkel bekötöm a z tüskék helyére (amit kihajtok hogy ne érintkezzen a shield-el)

morvfer7

így van... mellékletben a schematic...

jweyb09ib

nagyon szépen köszönöm a segitségedet![#eljen]

RJancsi

Sziasztok! Az Arduino bűvölőkhöz fordulpk kérdéssel. Van egy békebeli ám működőképes labor műszerem, ami RS232 porton küldi ki a mérési adatokat. Egy mérés 2-4 órán keresztül tart. Eddig egy régi PC-t használtam a "Terminal" programmal az adatok fogadására, de egyfelől kezd döglődni a PC, másgfelől nem praktikus egy asztali gépet csak erre használni. Mennyire lenne bonyolult egy Arduinoval megoldani az adatgyűjtést? Az lenne a jó, ha egyből egy SD kártyára vagy pendrive-ra mentene amit később már bármilyen számítógépen tudnék olvasni.

TBS-TEAM

Rasberry Pi esetleg?
József

RJancsi

Nekem teljesen mindegy, az Arduino-t valamennyire ismerem (tojás pingáló szinten), a Rasberry-ről még csak hallottam.
Igazából nem a megoldás érdekel, csak hogy működjön. [#papakacsint]

frob

sztem simán megoldható
nem nagy ügy, van fat library és megmondhatod hgoy milyennevű text fájlt hozzon létre és már csak a beérkező adatokat kell kilökni rá, ha ügyes vagy akkor rögtön csv formátumot nyomsz, hogy excel rögtön egye

sd kari foglalt se nagyon kell, ha van legalább 2 átalakítós micro sd-s foglalatod, az egyikre forrasztod a másikkal meg a pc-b dugod....

https://www.arduino.cc/en/Tutorial/LibraryExamples/ReadWrite

például egy link a sok sok találat közül..

RJancsi

Lehet, hogy átrakom a "szolgáltatások igénybevétele" topicba a kérésem. Az az igazság, hogy az Arduino-t tényleg csak annyira ismerem, hogy a szájbarágós leírások alapján összetákoltam egy tojáspingálót, de a felélesztéshez már PSoft segítségét is igénybe kellett vennem.
Abban megerősítést kaptam [#worship], hogy elvben megoldható Arduinoval az RS232 adatfogadás és kiírás SD kártyára. De nem találtam a neten egyetlen "komplett" megoldást sem erre, arra meg nem vállalkozom, hogy önállóan összedrótozzak egy Arduino-t egy SD meg egy RS232 modullal, pláne írjak egy programot, hogy a kettő között történjen is valami.

PSoft

Idéz...de a felélesztéshez már PSoft segítségét is igénybe kellett vennem.

Aztán, olyan rész is következett, hogy hirtelen...ketten sem értünk egyet. [#vigyor]