Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

morvfer7

Azért van rajta R200, mert azon annak kell lenni, ott van a leírásban is, hogy melyik színű driveren milyen ellenállás érték van.

https://v6zmvq5nk5.codesandbox.io/

Szóval nem azért "mert épp elfogyott", hanem azért mert a panel színei szerint más értékek vannak.

B.Zoltán

IdézAzért van rajta R200, mert azon annak kell lenni, ott van a leírásban is, hogy melyik színű driveren milyen ellenállás érték van.

Még ez sem igaz, mert piros panelek között is van, amin R100 van.

Én maradok továbbra is az IC gyári adatlapjánál, ott egyértelműen be kell írni az ellenállás értéket, és nem szín vagy gyártó alapján megy.
De részemről mindenki úgy csinálja, ahogy akarja.

(Elég érdekes, hogy nem vette észre az illető, hogy az áramerősség mértékegysége nem Ohm, még azt sem, hogy kétszer szerepel az Ohm egymás alatt...)

A DRV8825 vezérlőnél (az adatlapja alapján) ezzel a képlettel kell kiszámolni:
Imotor = Uref / (5*Rsensor)

Bocs

Nekem az új (felső) R10-es, a régi R100-as.

morvfer7

B.Zoltán

Bocs

Üdözlöm a Kedves Fórumozókat!

Szeretném a köszönetemet kifejezni a sok segítség miatt. Különösen TBS-TEAM-nek és B.ZOLTÁN-nak, akik privátban is sokat segítettek, és érdekes módon a segítségük pont kiegészítette egymást. Természetesen a többiek hozzászólása is előre mozdította a megoldást, mert a vitáknak is lehet és lett pozitív eredménye, ezért Nekik is köszönettel tartozok.

A lézer gép remekül működik, felülmúlja minden elvárásomat. Nemsoká leírok pár tapasztalatot, hátha a jövőben valaki hasznát veszi. A tudás birtokában lévőknek lehet, hogy komolytalannak vagy okoskodásnak fog tűnni, de ugye nekem is hiányoztak ezek az információk.

Bocs

Arduino alapok szerintem

Az Arduino egy olyan elektronikai eszköz, ami a rá telepített program segítségével képes vezérelni egyszerű vagy összetett elektromos vagy elektromechanikai eszközöket, gépeket. A rá telepíthető programot a hozzáértők maguk is megírhatják C/C++ programnyelven, azonban több felhasználói program segít feltelepíteni a számára szükséges -mondjuk így- segédprogramot. Ez a segédprogram a firmware, ami minden felhasználói programnak a sajátja, más programmal nem működik.
A felhasználói programok pl.: Benbox, LaserGRBL, GrblGru stb. telepítése után telepíteni kell az eszköz chipjének meghajtó programját (driver) a számítógépre, és az Arduino eszközre a program által felkínált vagy az azzal kompatibilis, az interneten megtalálható segédprogramot (firmware).

Az Arduino hardvernek több tipusa van, pl.:
- Arduino/S
- Diecimila/Duemilanove
- Mega2560
- UNO
- Due
- UNO R3
- Leonardo
- Mini
- NANO
Mindegyik a többitől eltérő teljesítményű, méretű, bonyolultságú és láb kiosztású.
Foglalatként használhatunk fejlesztői környezetet, ahol szabadon használhatók a ki- és bemeneti portok,  vagy készen kapható úgynevezett pajzsot, amit általában konkrétabb funkciókra készítenek. Ezek némelyikével komplett cnc vezérlést kapunk motorvezérlőkkel, érzékelő és kapcsoló portokkal, lézer fej vagy maró motor vezérléssel.

Bocs

Amikor elkezdtem olvasni a topikot, rögtön a mélyvízben találtam magam, és a rengeteg információt nem tudtam hová tenni a kis agyamban, mert nem volt számukra kialakított hely. Szerintem sokan vagyunk így, és sokan belefáradnak a reménytelenül érthetetlen hozzászólásokba.

Nos ezek az információk hiányoztak a leginkább a kezdéshez, amikor elromlott a lézerem. Szerencse, hogy elromlott, mert így bele kényszerültem a kezdeti tudás megszerzésébe.

Talán érdemes átalakítani, írni hozzá, amíg nem lépi át a kezdőknek szánt bonyolultságot. A félreértés elkerülése érdekében megjegyzem, hogy tudom, hogy a bonyolultabb dolgokról találunk sok információt, csak pont a "vonat eleje" hiányzik.

B.Zoltán

Gondolom, hogy mindannyiunk nevében mondhatom, örülünk, hogy összejött minden.
Példaértékű a hozzáállásod a dolgokhoz, és köszönjük a visszajelzésedet. Vannak akik megfeledkeznek erről.

Pali79

Sziasztok. Frekiváltó vezérlés miatt áttérnék UNO-ról MEGA-ra. A rávaló GRBL verziót megtaláltam. A gondom az, hogy teljesen más lábkiosztást használ mint az UNO. Van rá lehetőség, hogy a lábakat átdefiniáljam? Nincsenek nagy programozási ismereteim, de alap dolgokkal azért elboldogulok.

dtb

Bizonyos korlátok betartásával át lehet írni másra, de:
van analóg és digitális láb, ezek nem felcserélhetők bizonyos esetekben. Ha soros port van használva, akkor a 0 és 1 láb (rx/tx) is kötött. A PWM jelet is csak az alaplapon "~" jellel megjelölt digit. lábak tudják. ...és talán a megszakítások kezelése is lábhoz kötött, de ebben nem vagyok biztos.

Pali79

Mivel a MEGA az UNO kibővített változatának is tekinthető (értsd: azok a lában amik megvannak az UNO-n azok pont ugyanott vannak a MEGA-n is) ezért a lábak funkciója nem változna az eretihez képest, csak a plusz funkciókat amiket az UNO nem tud, kellene másik lábra áttenni. A hangsúly igazából a HOGYAN?-on van.

dezsoe

Azért ennél kicsit árnyaltabb a dolog. Gyorsan utánaolvastam, már csak kíváncsiságból is. A GRBL az eredeti shield-del nem fog menni Megán, mert a step jeleknek egy porton kell lenniük. Ez az UNO-ban teljesül, de a Mega máshogy van kivezetve a csatlakozókra. (Forrás)

A lényeg:
IdézFor simple Arduino code, you would use the digitalWrite function. But this doesn't simply set the output to the desired state. Instead it looks up the pin, checks if it is capable of PWM or a timer, disables that if necessary, and then uses the port and a mask to set the output high or low. Each of these operations take time and thus slow the program down. It also means each pin needs to be done separately, so if you are having it step in x and y, it will need to step x, and then y, or y then x.  GBRL does it much faster and together, but requires the step pins to be on the same port. First it calculates the mask, and then it applies it to the port, changing all the step outputs at once.  The issue is how the ports are mapped on the different arduinos. The ports are how the microcontroller handles the inputs and outputs, and don't necessarily map nicely to the pins on the arduino board.  For the step pins for the CNC sheild, they are digital pins 2, 3 and 4.  For the UNO, that corresponds to pins 2, 3 and 4 of port D. So that works fine. (Port D is digital 0-7, port B is 8-13, port C is analogue 0-5).  For the Mega, it is a different story. Digital pin 2 and 3 correspond to pin 4 and 5 of port E and then pin 4 if pin 5 of port G.  Assuming you haven't changed any of the code, it is still sending the step pins to the pins on port D. This means for the MEGA they are going to pins 19, 20 and the abyss (i.e. not connected). As such, the steppers aren't recieving the step signals.  The same issue applies for the end-stops and the dir pins.

Már csak kíváncsiságból kérdezem: miért kellett átállni Megára? Mit nem tudott az Uno?

TBS-TEAM

GRBL 1-- > UNO főorsó PWM 11 pin.
József

Pali79

Azért kellene váltanom, mert kellene a főorsó engedélyezés és a fordulatszám szabályozás is, az UNO-n vagy az egyik vagy a másik van csak.
Azért nem értem a dolgot, mert ahogy elnéztem a képeket, nekem úgy tűnik, hogy nem véletlen ugyanaz a lábkiosztás a panelokon. Lásd a képeket.