Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Na ezt is elírtam [#nevetes1]

Akkor most villanyt kapcsolok mert vak is vagyok [#fejvakaras]
József

RJancsi

Én akkor szoktam (több) hülyeséget írni, ha a "félig olvasó" szemüvegemet veszem fel. Épp olyan sz@rul látom vele a betűket mint a távolabbi dolgokat. [#nyes]

TBS-TEAM

[#eljen] Faca
József

RJancsi

De visszatérve az alap kérdéshez: ha nem akarok laptopot vagy asztali PC-t használni adatrögzítőnek, mi lenne a legegyszerűbb/olcsóbb megoldás? Arduino, Raspberry? Ne nekem kelljen kitalálni se hardveresen se szoftveresen, mert mint látszik, még a gyári soros/USB átalakítás is problémás lehet. Egy buta egyszerű célszerkezet kellene ami semmi mást nem tud mint az egy darab műszerből jövő adatokat menteni.

TBS-TEAM

A legnagyobb gond az idő múlásával ku..va gyors számítógépes avulás operációs rendszer ugrások.
Már a 3-4 éves adtgyüjtők sem nagyon kompartibilisek az újabb Win-ekkel sajnos [#lookaround]
A régiektől akkor mit is várhatunk.
Nehéz okosnak lenni ezen a téren, csak kisérletezésekkel tesztekkel sok szo...ással lehetne új eszközzel életet lehelni bele.
Tudjál rá, hogy kell egy régi gép XP és kész, mert azt mondod azon működik.
József

s7manbs8

Fogsz egy Arduino-t és egy EEPROM-ot hozzákötsz, az tárolja az adatot, persze attól is függ mennyi adatról van szó méretileg.

Soros portot ráakasztod az Arduino TX, RX lábaira USB nincs közte,  beolvasod majd kiírja az adatodat az IC-be.

Kiolvasni is lehet utána vagy Arduino t a PC re dugva vagy az EEPROM-ból is ki lehet közvetlenül egy EEPROM olvasósval akár.

Pénzileg nem sokba kerüól az egész, példa programok is vannak  ehhez EEPROMba tároláés olvasás, soros port olvasása pár utasítás az egész persze érteni kell mindenhez valmennyire h anem hetekig akarod fejlesztgetni.

dtb

Épp nem olyan rég kért hasonló ügyben segítséget egy fórumtársunk, Win10-re kellett volna felvarázsolni egy szervó vezérlőt, ami még XP-hez készült . Mondtam neki, tegyen fel egy Virtualbox-at, arra meg egy WinXp-t. Így, némi próbálgatás után, de sikerült elindítani a programot, és tökéletesen működik. Az érdekesség, hogy miközben ehhez keresgéltem a neten, találtam egy leírást, miszerint a Win7-ben komplett WinXP emulátor van, csak le kell tölteni egy csomagot a Microsoft oldaláról. Nosza, nézzük.. Ja mégsem... Minden Win7 hivatkozást töröltek a Microsoft oldaláról, mondván megszűnt a support hozzá. Hurrá :-(

000000000

Ezek a korabeli rendszer kompatibilitás sokszor a memória utasítás készletén döl el nagy részben hogy driver vagy szoftver elfog e indulni ez sajnos tény...[#smile]

Jozs

Mondjuk ha nem sok az adat akkor az Arduino belső EEPROM -ja is használható, bár az csak 1 kbyte körüli, nem hiszem hogy elég volna.

Vagy egy ilyen cucc:

https://www.ebay.com/itm/201679727907

Bár ha RJancsi azt írja hogy se szoftverrel se hardverrel nem akarna nagyon foglalkozni, akkor ez sem :-(.

Az eBay -en RS232 data loggerre keresve vannak találatok, esetleg azok közül valamelyik.

s7manbs8

A külső 8 lábú EEPROMot azért írtam, mert piszok olcsók már elég megbízható amennyi írást kibír abban az időtartmban, nagyobb adatmennyiséget is elbír ráírni egy pár soros program , meg kiolvasni is, az egész működtetéshez nem sok kódot kell beletenni, a kész példaprogramokból pillanatok alatt összeollózható.

De akár lehet cisnálni ESP8266 NodeMCU-val pl, ami küldi internet hálózatba szerverre az adatot azonnal is stb attól függ miylen helyen kell mik a lehetőségek, az is filléresen megoldható.

Vannak ingyenes kis üzenet fogadó tároló szolgáűltatások aztán a mért adatokat meg is tudja onnan jeleníteni miegymás.

Firebase meg hasonlók.

s7manbs8

Olyat is lehetne, hogy egy okostelót odabaszol, arra egy WiFI ESP8266 modul rácsatlakozik és a sorosán érkező adatot eltárolja neked az okostelóba. Aztán kész is vagyunk.

Ehhez valami régi dágvány teló is megfelel, amit potom pénzből megkapsz.

RJancsi

Nem zárkózom el sem a hardver sem a szoftver "bütyköléstől", amennyiben nem nekem kell kitalálni (sem elektronyos sem informatikus nem vagyok). Ha valahol lenne egy kész, működő képes leírás azt meg tudnám építeni és még a szoftvert is fel tudnám tölteni. Kb. mint az Arduinos tojásingáló masinát. Nyilván arra sokkal nagyobb igény volt, ezért rengeteg komplett és szájbarágó leírás van hozzá.
Amit eddig láttam, hogy létezik RS232 modul és SD kártya modul is Arduinohoz, ráadásul mindkettő (az Arduinoval együtt mindhárom) pár ezer Ft. Ha vannak ilyen modulok, nyilván működne is. De a modulokhoz "mellékelt" szoftver töredékek számomra semmit sem mondanak, főleg nem okosítanak fel annyira, hogy összerakjak belőle egy működőképes rendszert.

dtb

Ha az arduino (drótozás, programozás) kiesik, akkor nézd meg ezeket:
https://r-p-r.co.uk/spacelogger/s10.php
https://www.aggsoft.com/serial-data-logger/buy.htm
https://www.keelog.com/rs232-logger/
...de arduinoból a töredékéből ki lehet hozni...

RJancsi

Ezt nem egészen értem, Ha odahelyezek (elvégre finom műszaki emberek vagyunk) [#nyes] egy ős telót (ami még akad is a fiókomban), ugyan minek a WiFi modul? A telóban alapból van WiFi, de attól még nem tud soros adatot fogadni. És milyen app tárolná az adatokat?

Egyébiránt találtam egy ilyet. Bíztató, de ebből még nem tudom megcsinálni. Elvi bajom is van vele, pl. A D9 csati alatt látható tápfesz csatlakozás két db kondin keresztül megy a TTL illesztőhöz. Egyenáram kondin keresztül? [#wilting]

RJancsi

Épp ezért bátorkodtam ide írni, mert a gyári loggerek horror áron vannak. Akkor már inkább marad az ős PC XP-vel. De egyszerűbb és olcsóbb lenne egy Arduino-s megoldás egy dugasztáppal, már ha találnék egy kivitelezhető megoldást.