Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

dtb

s7manbs8

Miért nem megy fordítva ?
Nem tudod melyik paraméter állítja, vagy hardware hiba nem lehet, egyáltalán jön ott ki jel vááltozik ?

Egyszerűbb lenne, ha egy logikai kapuval vegy egy tranzisztorral megfordítod, ha csak ennyi a baja. :)

000000000

Pulse (step) csak pwm lábra tehetsz.... enable (dir) bámelyik digitális lábon müködni fog (forgás irány)!

dtb

"Pulse (step) csak pwm lábra tehetsz...." Miért is? Ez szerintem nem igaz.

pistikeid

Jelentem mindent kipróbáltam step/dir kimenetek 5/6lábon(pwm)
cpp/h file átirás (ez sem segitett)  Tanácstalan vagyok.

TBS-TEAM

Mi lenne ha leírnád pontosan mi a cél, mit szeretnél mivel összekötni, akkor talán könyebb lenne, mert így csak találgatni lehet [#nemtudom]
József

pistikeid

Szia a cél az lenne hogy invertáljam a step/dir jeleket szoftveresen egy arduino kimenetén amin az accelstepper fut.

TBS-TEAM

Ezt már leírtad a kérdés minek kell megfordítani ??????????????????????????
József

onagy

Szia,
Ezeket a jeleket invertálni abból a megfontolásból szeretnéd, mert úgy jó a hozzá csatlakoztatott léptetőmotor vezérlőnek/szervo erősítőnek? Az meg miféle fajta?
O.

tsigu

Sziasztok!

Tudtok abban segíteni, miként is lehet sebességet szabályozni 2, illetve 3 vezetékes ventilátoron?

A 2 vezetékesen eljutottam a szabályzásig (hőmésréklet függően), de folyamatos fordulat helyett inkább csak "lüktető" forgást kapok.

A "fan" lábra egy N-MOSFET van kötve.

int tempPin = A0;   // the output pin of LM35
int fan = 9;       // the pin where fan is

int temp;
int tempMin = 27;   // the temperature to start the fan
int tempMax = 35;   // the maximum temperature when fan is at 100%
int fanSpeed;

void setup() {
  Serial.begin(9600);
  pinMode(fan, OUTPUT);
  pinMode(tempPin, INPUT);
}

void loop() {  
   temp = readTemp();     // get the temperature

if((temp >= tempMin) && (temp <= tempMax)) {  // if temperature is higher than minimum temp
       fanSpeed = map(temp, tempMin, tempMax, 225, 255); // the actual speed of fan
       analogWrite(fan, fanSpeed);  // spin the fan at the fanSpeed speed
   }
      if(temp < tempMin) {   // if temp is lower than minimum temp
    fanSpeed = 0;      // fan is not spinning
    digitalWrite(fan, LOW);      
   }

if(temp > tempMax) {        // if temp is higher than tempMax
    digitalWrite(fan, HIGH);
   }
   Serial.print(temp);
   Serial.print("   ");
   Serial.println(fanSpeed);
   delay(5000);

}

int readTemp() {  // get the temperature and convert it to celsius
  temp = analogRead(tempPin);
  return temp * 0.48828125;
  //delay(20000);
}

A 3 vezetékessel nem nagyon jutok zöld ágra....
Nem vagyok az a full szakértő, rágom a témát, van amit meg tudok oldani, amit nem, azt megkérdem okosabbaktól.

Köszönöm segítségeteket, ötleteiteket.

Amit meg szeretnék valósítani, az a maró motor hűtés vezérlése.

dtb

Csak nagyon futólag, felületesen, nekem már agyilag késő van. Én hogyan csinálnám: Több hőmérséklet-zónát hoznák létre, kb 5-10°C lépcsőnként. Amíg hideg, addig a fan LOW. Ha elkezd emelkedni, akkor a delay értékét csökkenteném, vagyis annál gyakrabban kapcsol be a motor, - vagy - növelném a delay értékét, annál tovább pörgeted a ventit. Ez két teljesen más megközelítése a hűtésnek, talán az első jobbnak tűnik.

tsigu

Szia!

Köszönöm a gondolatot.
A végső teljes "feladata" a programnak a hűtőbordákba be- és kifolyó folyadék hőmérséklet különbségét foglya figyelembe venni. Kb 5-15C fok. Ezt fogja elosztani a fordulatszám változásra.
Alsó határként 55C fok, felső max 70C, de akkor már 100%-kal pörögnek a ventilátorok.

De ami nekem a kérdésem, hogy a 2 vezetékesnél kell egy PWM szabályzó láb egy N-MOSFET-re...

De a 3 vezetékesnél a sárga vezetéken miként oldom meg a fordulatszám szabályozást?

Arra már rájöttem, ha a sárga vezetékre feszültséget kapcsolok, akkor csökken a ventilátor fordulatszáma....

Találkoztatok már ilyen szabályzással?
A googli sok mindent kiad, de a 3 vezetékessel csak felületesen foglalkozik, mert mindenki a 4 vezetékest akarja taglalni, az "érdekesebb"...

PL:

https://www.youtube.com/watch?v=UJK2JF8wOu8

dezsoe

A harmadik vezeték visszafelé jön: ott tudsz fordulatszámot mérni. A négyvezetékesnek van PWM bemenete.

Most hirtelen csak ezt találtam, pár éve láttam egy igen részletes leírást a 3- és 4-vezetékes hajtásáról.

000000000

Arányos felosztást csinálsz map függvénnyel...
link

000000000

Valami alapból nem stimmel itt hőtanilag se.
Így pedig addig kár "bohóckodnod" szabályzó elektronikával, ameddig a hűtőrendszered olyan kis teljesítményű, hogy teljes ventilátor fordulatszám esetén is 70 C fok (vagy annál is nagyobb) lesz a hűtővíz hőmérséklete.

Tehát a nulladik lépésed az kell hogy legyen, hogy ezt tedd rendbe, mert olyan dolgot értelmetlen, fölösleges szabályozni, amit nem tudsz üzemszerű határértékek között tartani.