Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

jweyb09ib

nagyon szépen köszönöm, hogy utána néztél! 254-ig semmi de 255-ön tart igaz az arduino (vagy shield) sipol kicsit (ezt is alkalom szerűen a mozgatás után ) de a motort nem tudom megmozditani.  Köszi!! :)

000000000

Kicsit szétszórt a verziók kötözi parancs támogatás is v1.1 már támogatja a alvó módot is $SLP paranccsal nem látok G vagy M kodban motorok kikapcsolására nem támogatót csak külsö periféria tiltással még Pl Estop![#vigyor]

dtb

Ajánlom mindenki figyelmébe, aki port bővítésen gondolkodik: PCF8575 Module Expansion IO port DC 2.5-5.5V I2C 16 IO ports For Arduino

morvfer7

Eladó cuccok: webshop.morvaiferenc.hu

uj8ussmhy

Helló segítséget szeretnék kérni, raktam össze egy gépet és a beüzemeléssel elakartam. A vezérlő egy kínai grbl 1.1 (atmel328p procival) egy mks tft24 controller, és motorok.
Első problémám a driverekkel, szoftverekkel vannak, hogy keltem életre hogy megmozduljanak a motorok.
Ui.:várom észrevételeket a szerkezettel is.

B.Tibor

Szia!

Első lépésként USB kábellel kösd össze a CNC vezérlőt a számítógéppel vagy laptoppal. A Windows felismeri az eszközt, és jó esetben létrehoz neki egy külön COM portot. Ha az Eszközkezelőt megnyitod, a Portok-nál látod a COM port sorszámát (pl. USB SERIAL CH340 (COM3))
Ha nem települt fel, hanem felkiáltó jeles "Ismeretlen eszköz"-ként látszik, akkor előbb szükség lesz a CH340 driver feltelepítésére.
Ezt letöltheted pl. ITT
Javaslom, húzd le az USB-t, telepítsd a drivert, majd csatlakoztasd ismét, és ellenőrizd, létrejött-e a COM port.

Ezután a CNC mozgatására két egyszerű programot tudok javasolni:

Grbl Controller 3.6.1
vagy
Candle 1.1.7

Nagyjából ugyanazt tudja mindkettő, én személy szerint a Candle-t használom.
Elindítás után meg kell neki adni a CNC vezérlő COM portját, és már lehet is a képernyőn a nyilakkal mozgatni a motorokat.
Lehetőség van a CNC gép paramétereit változtatni, mint pl. léptetőmotor felbontás, sebesség, gyorsulás, stb.
(Angol nyelvű részletes leírás itt)

Továbbá, ezzel a két programmal kész G-kódot is rá lehet küldeni a CNC gépre. A legjobb, hogy a G-kód beolvasása után itt vizuálisan láthatod a rajzot, így még mielőtt ráküldöd a gépre, ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e vele.

Remélem tudtam segíteni. Ha valami nem megy, vagy nem világos, kérdezz!

(A saját fórumos TÁRHELYRE is feltöltöttem a drivert, és a két progit, valamint a pendrive tartalmát, amit a CNC3018 géphez adtak, van benne több leírás, és néhány G-kód is, amit próbaként a CNC gépre rá is küldhetsz.)

Sok sikert!
Üdv: B.Tibor

000000000

Arról van mérési tapasztalatod, hogy egy ilyen GRBL USB CNC vezérlő mennyire gyorsan (1 másodperc alatti ki/bekapcsolások száma mennyi?) hajt végre egy lézer ki/bekapcsolási parancsot? Szívesen küldök neked egy teszt kódot, aminek a futási ideje alapján máris tudhatjuk egy adott CNC vezérlő ezen műszaki képességét, jellemzőjét. Ez pedig fontos minőségi jellemző, csak sokan nem is foglalkoznak vele.

000000000

GRBL leírás szerintem hibás, mert összekeveri Y-vel az X-et, legalább is ezen a képen szerintem rosszul, fordítva mutatja.

Így írja:

Idézyou will need to make sure your machine is moving in the correct directions according to a Cartesian(XYZ) coordinate frame and satisfies the right-hand rule, as shown

...de viszont én úgy tanultam a koordináta-rendszert hogy az X tengely előtted van, jobbra-balra paralel a testeddel, az Y tengely pedig tőled indul el vagy feléd jön. Szerintem a kép rossz, mert igazából az Y = X és az X = Y.

A másik hiba az hogy a Linux CNC képe is hibás, legalább is nekem úgy tűnik. Ott az XY jó, de viszont az "+X Table Direction" az rossz mert fordítva van, amit +X pozitívnak hív az szerintem -X negatív.

Ez teljesen mindegy ha a G-kód jól van írva erre, de nem lehet G-kódokat cserélgetni közöttünk... [#kacsint]

dezsoe

[#nemtudom]

Az első képen az ujjak jól vannak, csak más irányból nézed. Ha a helyére forgatod a kezet, akkor jó lesz.

A második képen minden jól van, de ez is átverős, mert X-nél és Y-nál asztal irányt ír: mivel az asztal mozog a főorsó relatív elmozdulása a megfelelő irányba fog mutatni.

000000000

[#eljen]

Köszönöm a félreértésem javítását. Én a kezet úgy láttam mintha pisztolyfogás lenne, mintha a mutató új előre, a középső új pedig balra mutatna, mert nekem ez lenne természetes fogás.

A második képet nem tudom miért értettem rosszul (kevés kávét ittam...?), mert abban igazad van, az logikus, az én gépem is így van, csak nekem az asztal +Y és -Y között mozog, mivel az X hídon van.

uj8ussmhy

Köszönöm a segítséget ahogy tudom ki is próbálom, jelzek mire jutottam.

uj8ussmhy

Teszt környezetbe elindultak a motor tudtam vezérelni, eddig pipa, építem tovább a gépet. Még nem próbáltam de az a kérdés inskape-be megcsinálom grbl fájlt azt cadle-ba be tudom tölteni, vagy van vmi egyszerűbb megoldás egy jpg kép marására?

B.Tibor

Ez jó hír [#eljen]

Az Inkscape programot még nem használtam (meg más hasonló programot se), de megnéztem róla egy YouTube videót, és igen, azzal JPG-ből létre lehet hozni a G-code fájlt, és azt a Candle-ba beolvasva ráküldheted a CNC gépre.

Arra figyelj, hogy minden beállítást, mint pl. szerszám átmérő, vágási mélység, sebesség, stb. az Inkscape-ben kell beállítani, mert utána a Candle-vel már nem tudsz a G-kódban módosítani.

Illetve annyit lehet változtatni a Candle-vel, hogy ha kell, marás közben % skálán arányosan tudod lassítani vagy gyorsítani külön a megmunkálási sebességet, az üresjárati sebességet, vagy a marómotor sebességét.

Sok sikert!

B.Tibor

Csak érdekességképpen:
Robsy kérésére végrehajtottam egy tesztet az általa írt CNC teszt kóddal [#t244p1887#]
A kérdés az volt, hogy a GRBL1.1 CNC vezérlő szoftver milyen gyorsan képes kapcsolgatni az egyik kimenetét.
A teszt során pár ezer be-ki kapcsolás lett végrehajtva (M3 és M5 parancs), és a mért össz időből kiszámítottam az egy be-ki kapcsoláshoz szükséges időt.
A kódot lefuttattam PC-ről is, és SD kártyáról is a hozzá való kis távvezérlőjén keresztül. Az eredmények eltérőek lettek:

- USB kapcsolattal, Candle programmal küldve: 3.8 ms, ami 263.16 Hz
- SD kártyáról végrehajtva: 13.2 ms, ami 75.72 Hz

frob

ez a két parancs a motor start stop
nem néztem még, de ha jól tudom van külön a lézerhez olyan parancs ami az energiát pwm en keresztül állítja

ezzel csak arra akarok kilyukadni, mennyire életszerű hogy egy motort másodpercenként 263 szor kapcsolgatunk?

viszont minden bizonnyal a lézeres M parancs, már tudhat jobbat, pláne hogy ott van egy pwm freki amivel eleve kapcsolgat és annak kitöltésével állítódik a teljesítmény,  bár a grbl által elérhető előtolások függvényében lehet a 263 kapcsolás is elégséges lenne, és a fentebb említett pwm frekit sem ismerem ( 1kHz rémlik)
viszont ebben a módiban használva tuti jobb az eredmény mint a motor kimenet kapcsolgatása

R.