Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Lehet hogy, az alap beállításban, vagy a Gcodban nincs nagyobb sebességre állítva.
Nekem is a maróba tetű lassúra volt állítva a gyorsjárat is.
Ha nem "Berreg-recseg" a léptetőmotor, akkor tudna gyorsabban menni.

Amikor téveszt, akkor kell kisebbre venni, én a felére veszem a biztonság miatt, vagy csak kellemes gyorsra.

TBS-TEAM

Be kell állítani a GRBL X_Y_Z gyorsjáratot.

József

Bocs

PSoft-é a pont!

Bocs

Vissza állítottam a potit az eredeti állapotba a korábbi fényképek alapján. Az X motor a korábbi forrósodást csinálta, majd egy perc után elkezdett az alaplapi és az Arduino ledje veszettül villogni. Miközben a kapcsolóhoz nyúltam, hogy lekapcsoljam a tápot, az Arduino alól erős füst kezdett gomolyogni. [#violent]

Eljött az ideje a fejlesztésnek. Lehet, hogy más alapra kell helyezni az egészet? Az alábbi kép szerint az Arduino akár felesleges is lehet? Milyen összefüggés van az Arduino és a LaserGrbl program közt? (vagy GrblGru marásnál, esztergálásnál) Egyáltalán mi az a GRBL?

Bocs

Üdv mindenkinek!

Vettem egy új "készlet" Arduinos motor vezérlőt.
https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=4792.html&i=4792
Össze dugdostam a kábeleket, újra telepítettem a Benboxban a driver-t, majd elkezdtem próbálgatni. Mivel a lézer fejjel nem volt gond, most azt nem dolgoztatom, csak a motorokat szeretném beállítani. Ezek működése nem tér el az előző konfigurációtól. Nem simán futnak a motorok, hanem rángatózva, döcögve. Egy orosz weboldalon azt olvastam, hogy ez szoftveres probléma, de az automatikus fordítás és a tudás hiánya miatt nem tudom, hogy mit és hol tudnék még állítani. A motorvezérlők ellenállásához nem nyúltam. A próbán kívül nem járattam, mert lézer nélkül nem kéne füstöt látni.

Arra gondolok, hogy először az ellenállásokkal kellene boldogulnom, hogy ne legyen túlhúzva, aztán a szoftveres beállítással.

Kaptam olyan segítséget is, hogy az egész Arduinos cuccot felejtsem el, és közvetlenül egy soros porton keresztül vezéreljem a gépet. Kicsit bele kóstoltam, de annyi tanulni való szükséges hozzá, hogy még ha csábító is, jelenleg nincs lehetőségem ennyi időt erre szánni. Ezért a jelenlegi projekthez szeretnék segítséget kérni.

Bocs

Így helyes:

https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=4792.html&i=4792
A Benbox-hoz sem ragaszkodom, tetszik a norvég srác által készített GRBL program is.

Jól sejtem, hogy egy üres Arduinot a Benbox-al telepítettem fel, vagy ez butaság?

B.Zoltán

Először is ellenőrizd ezeket a pici potmétereket, hogy középállásban legyenek, akkor nem lehet semmi probléma. Kis segítség hozzá, ha esetleg nem teljesen világos, hogy hogyan kell.
A csatolt képen középre van állítva a potméter.
A potméter beforrasztását ellenőrizni kell, hogy esetleg azóta nem változtattak-e a panelon. Ez az 1-2-3-as ponton van beforrasztva. Ahhoz képest kell az egyenes szakasznak (4-es) az 1-2-es ponttal párhozamosan állnia.
Akkor szemben a kis csuszka középen ér hozzá a potméter ellenállás rétegéhez, ha alánézel, ezt ellenőrizheted is.

Ha ezt így beállítod, biztos hogy emiatt nem fog füst felszállni, de más okból még mindig lehet.

Bocs

Köszönöm!

A 3 vezérlőn 3 féle állás volt. Beállítottam középre.

Bocs

Mondjuk a Z egyelőre nem számít. Az, hogy az Y 2 motort hajt, az nem számít a potinál?

morvfer7

Először is ellenőrizd ezeket a pici potmétereket, hogy középállásban legyenek, akkor nem lehet semmi probléma.

Most ezt komolyan írtad, vagy azt gondolod, hogy április 1-et írunk?

PSoft

IdézVettem egy új "készlet" Arduinos motor vezérlőt.
Ebből feltételezem, hogy előtte már volt egy "régi" is ami valamilyen szinten működött.
Annak mi volt, vagy mi lett a baja...lehet róla tudni valamit ami talán most, az újnál segítség lehetne?

Bocs

Úgy látom, hogy az Arduino USB csatlakozója alatt lévő -talán Fet- ment tönkre. A hibáson van egy kis dudor, gondolom a forró belső nyomás okozta, az új természetesen teljesen sima.

Tudja valaki, hogy ezt mi okozhatta? A régi cuccban ugye pont középre állítottam a potikat, és utána füstölt el. Persze az előtte lévő hibás beállításnak is lehet ez a késleltetett következménye.

Bocs

Annyira pici volt a váz, hogy nem fért alá semmilyen tárgy, illetve a lézer 16mm-es fókusztávolságával nem tudtam megközelíteni a gép számára túl nagy tárgyaimat. Továbbá kezdettől fogva kissé döcögősen mozogtak a motorok, bár vektoros grafikánál ez nem tűnt fel. Készítettem új vázat, megtoldottam a kábeleket gyakori ellenőrzéssel. Az új vázzal próbálgattam, mikor észrevettem, hogy forrósodik az Y motorvezérlő. Megmértem a motorok tekercseire jutó feszültséget, és mivel az X vezérlő rendben volt, a potival az Y feszültségét is igyekeztem erre hangolni. A forrósodás megszünt, de a "dadogó" mozgás nem, ezért tanácsra közép állásba fordítottam a potit. Ez után füstölt el az Arduino.

Az újat most próbálom "behangolni".

Bocs

A motorvezérlő forrósodását úgy vettem észre, hogy az egyenetlen mozgás miatt megnéztem a motorok tartó áramát, és nagy különbséget tapasztaltam, ezért megérintettem a chipek tetejét, hogy nem túl melegek-e.

Bocs

A motoroknál persze tartó feszültséget mértem, mert másnak nem lett volna értelme, hiszen mozgás közben változik. De nem tudom, hogy egyáltalán ennek van-e értelme, illetve a 2 motort hajtó vezérlőnél az azonos feszültség nem eredményez-e nagyobb áramerősséget?