Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

Bocs

Az új gépnél a beállításon és néhány próbán kívül 2 db utca-házszámot vágtam ki fotókartonból festő sablonnak. Ez vektoros volt, simán megcsinálta.
Bocs, az emlékeimben kotorászok. A megnagyobbított vázzal próbálgattam, és elkezdtem gravírozni egy raszteres (jpg) képet, aminek az első soránál csinált egy olyat, hogy az Y tengely mozgását átvette az X. Egyszerre próbálta végrehajtani az x és az y mozgását az x motor. Ezt kör mozgással kipróbáltam, és egyértelműen látszódott.

Ez után jött a potik állítgatása, tehát akkor már vérzett a torka.

Bocs

Most ugye az egész elektronika új, és pontosan azt csinálja, mint amikor a gép is új volt. Csak én szeretnék óvatosabb lenni.

morvfer7

frob

az dióda

valami nagyon kacifántos abban az áramkörben, pl honnan kapja a tápot? ha nem a pc től, már mint a motormeghajtók, akkor illene leválasztani az usb-t, mert egy földhurok kb mindent tönkre tehet, a pc-t is...

https://www.aliexpress.com/item/4000203939308.html

mondjuk valami ilyet beszerezhetnél az arduino és a pc közé.. utána már tápolgathatod, a pc biztonságban lesz

Bocs

Ez ugye egy opto csatoló? Tetszik a gondolat.
A tápot az ilyen gépekhez adják gyárilag. Olyasmi, mint a nyomtatók tápja. 12V Dc, max 4A. Az alaplapon van hozzá egy kapcsoló. A régin és az újon is.

Bocs

Ez fantasztikus! Pontosan ez az eredmény, bár nem gondolom, hogy zárlatot csináltam volna. Persze nem is zárom ki.

Elolvasom, köszönöm!

Hogy lehet ilyenekre rátalálni???[#conf]

Bocs

A táp szabványos dugóval csatlakozik az Arduino alaplapjához. Ez 2 polusú. Így is lehet földhurok?

B.Zoltán

Nem, vicceltem![#wilting]
A motor áramról írtan ezt,persze írni akartam, hogy lehet fordítva bekötni stb, és akkor még lehet füst.

B.Zoltán

Ha egy vezérlő hajtsa meg a két motort, akkor lehet hogy növelni kell.
Bár a Z mozgás nem szokott gyors lenni, így nem biztos hogy tévesztene, hozzá teszem nem ismerem a gépedet, és vannak akik sokkal jobban ismerik a lézer dolgokat itt nálam.

Én a közép beállítást azért javasoltam, mert ott még nagy valószínűséggel nem történik nagy baj.
Utána csökkentheted növelheted a motoráramokat szükség szerint.

Viszont nem értem, hogy hűtőbordákat nem adtak a vezérlőkkel?
Már középállásban is illik rátenni azokat.
Nekem  GRBL panelen a vezérlőkön egy hosszú közös borda van, és még egy kis venti is mozgatja a levegőt.

Bocs

A lézert szerintem egyelőre hagyjuk figyelmen kívül A Z-t is, mert az későbbi történet lesz, egyelőre funkciótlan. Tehát csak 2 tengelyről van szó, ami döcögve, rángatózva megy. Azt lenne jó tudni, hogy a motor vezérlő okozhat-e problémát az Ardunioban.
Az újabb cucchoz vettem hűtőbordát, de a motorvezérlő leírása szerint nem kell, mert a motorok 0,5 A-esek, a vezérlő meg 2 A-es. Emellett nem is tilos feltenni, csak arra gondoltam, hogy a beállításig tapintással ellenőrizném a melegedést. Persze óvatos be/ki kapcsolásokkal.

Ha nem lesz pontos info a motor áramról vagy valami mérhető értékről, akkor marad a kísérletezés, próbálgatva hangolás. Csak vajon a határértékre állított poti mellett károsodhat-e valami?

Devecz Miklós

Nem egyszerűbb a motor áramot beállítani műszerrel?

Motor áram beállítás

TBS-TEAM

Szia.
Küldtem komplett program csomagot.
Egyéni gombokkal magyar kezelőfelület.

József

Bocs

De az, gondolom. Ezért kértem segítséget, és nagyon köszönöm! Ez is nagyon jó lesz.

Bocs

Neked is köszönöm az ismételt segítséget. Már elkezdtem kicsomagolni az ajándékokat.
Sajnos hátfájós munkám lesz, de utána belevetem magam.

B.Zoltán

Imotor = Upoti x 2.5

Ez a képlet csak abban az esetben jó, ha az S1 S2 szenzor ellenállások (ami az A4988 IC fölött van) értéke 0.05 Ohm (R050).
Amit beillesztettem képet [#t244p1677#] azon már R200 van, itthon az én vezérlőmön R100 van, tehát a fenti képlet ezekben az esetekben hibás eredményt ad!

A helyes képlet pedig ez, ami a gyári A4988 adatlapon szerepel:

Imotor = Upoti / (8*Rs)

Ha R100, akkor:
Imotor = Upoti / (8*0.1)

Ezt lehet egyszerűsíteni úgy, hogy Imotor = Upoti * 1.25
És ha változik az S1 S2 ellenállás (mert hogy a kínaiaknak éppen elfogyott, és most más érték van raktáron [#vigyor0]) akkor írhatnánk mindig egy új képletet rá. Ezért azt a képletet kell használni, ami az adatlapon van, és nem lehet mellényúlni.

Ezért gondoltam azt, hogy ha középállásba teszi valaki a potmétert, ott (a méréseim alapján) 0.7A körüli áram adódik a motornak, ehhez képest, ha szükséges, lehet rátekerni vagy levenni belőle.
Ez igaz lehet, akármilyen értékű szenzorellenállás van a panelon.

Ha valaki műszerrel be tudja állítani az áramot, nyilván az a legjobb megoldás. Ez a videó is sok segítséget nyújt benne, és a fenti képlet hibáját is értelmesen elmagyarázza, és megmutatja a helyes képletet.

A fordítást érdemes bekapcsolni, elég jól fordít.