Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Egy kicsit ponotsíthatnád a feladatot...
Az tiszta, hogy telefonon keresztül, de SMS-ben? Ekkor valamilyen extra hardver kell (GSM adapter, sim kártya, stb.) vagy egy régebbi telefon némileg módosítva.

Másik lehetőség a Bluetooth, célszerűen BLE képes eszköz ami kb 50m hatótávolság nyílt térben.

A harmadik a Wifi, alapon IP-s kommunikáció. Ehhez kell egy AP amire csatlakozhat vagyis részben helyhez kötött. Ha megváltozik az AP akkor újra be kell állítani. Ilyen esetben bármelyik az adott hálózaton levő eszköz képes vezérelni.
Ha van DinDNS akkor persze az internetről bárhonnan lehet vezérelni.
Ehhez nagyon hasonló ha normál vezetékes Ethernet kábelen kapcsolódó eszköz.

negyedik az szintén Wifi-s csak egy AP-ként működik és ha ezen belül van a telefon akkor rá tud csatlakozni és tudja vezérelni. Ennek hátránya, hogy csak az eszköz hatósugarán belül lehet vezérelni és a telefonnal mindig fel kell csatalkozni erre a hálózatra.

Ha telefonról kell megoldani a vezérlést, külön alkalmazás nélkül akkor a 3. opció lehet a nyerő ehhez ad megoldást a linkelt video sorozat. Pár dolláros eszközzel megoldható.

dtb

Én ezt egyszerűsíteném egy olyan, boltban, weben kapható 220V kapcsolóra, ami wifin keresztül vezérelhető. -Ez kész, kiforrott megoldás, és nem kell vele kínlódni. Az alin meg tucatjával vannak ilyenek, ha bírsz várni...
példa1  példa2 péda3
A kikapcsolás időzítését meg onnan kezdve, hogy bekapcsolt, már szinte bármivel meg tudod oldani.

Devecz Miklós

A feladat nagyon egyszerű lenne (ha értenék hozzá).
Telefon kijelzőn beállítom az időt, ameddig használni akarom a generátort, egy gombnyomással elindítom a telefonon, wifin keresztül, majd a beállított idő elteltével magától leállítja a generátort.
Azért nem akarom kész dolgokkal megoldani, mert erre is sokat kellett várnom, ESP32 és Relay Module megtalálható a fiókomban.
Találtam ki/be kapcsoló programot és külön időzítő programot is, de sajnos nem tudom a kettőt összevonni.

PSoft

Igaz, hogy inkább világítástechnikában használatos, de pld. EZ a kapcsoló. tudná teljesíteni az általad elvártakat.
Egy gyakorlati alkalmazás...

Világítástechnikában alkalmazva előnye a kétvezetékes használat, nem kell nullavezető a működéséhez.
Így gond -bontás, +vezetékezés- nélkül építhető be pld. egy  régi világításkapcsoló helyére.

TBS-TEAM

App In ventor elkészítheted a telefon kijelzőjét.

Nézd meg a Remote XY itt konfigurálhatod mid van ESP32 Wifi stb..
és legenerálja a kodot alapnak kezdésnek jó.
József

2vkx6unz

Ezekkel a csodálatos kínai eszközökkel az a bajom, hogy a távoli kapcsoláshoz a jel megjárja kínát is oda vissza mert a kapcsoló az állapotát oda jelenti le, onnan vezérelhető. Az alaklamazás ami a telefonon van is kínai minden engedélyt megkér és meg is kap. Persze a kínai szerver azt is tudja, hogy éppen milyen állapotban van az adott kapcsoló azaz éppen van-e otthon valaki.

Az AppInventorral lehet cél alkalmazást is fejleszteni, de ahhoz is az kell, hogy a webszerver a kapcsolón fusson, ha nem akarod, hogy idegen szerveren keresztül fusson a kommunikációd. Amit én linkeltem ott egy sima böngésző elegendő a ki-be kapcsoláshoz.

Amúgy a feladathoz egy sima ár ezer forintos kapcsoló óra nem elegendő? beállíot mikor kapcsoljon be mikor ki aztán hagyod dolgozni...

PSoft

Valószínű igazad van a "csodás" kinai eszközökkel kapcsolatban...

Hogy egy "mezei" kapcsolóóra megfelel-e Miklósnak, nem tudom.
De nyilván nem, -mert/talán- nem előre programozott intrvallumokat akar, ezért keresi a "más", rugalmasabb megoldást.

Devecz Miklós

Nem vagyok gyakorlott programozó, mondhatnám azt is, hogy se milyen, csak ami rám ragadt.
Ezért kerestem a neten valami elfogadható megoldást, de nem nagyon találni.

svejk

"Csak fázisvezeték szükséges a bekötéséhez, nulla vezeték nem, minden hagyományos kapcsoló helyére beköthető okoskapcsoló.
A termék része egy terhelő ellenállás, mely megakadályozza a LED-lámpák villódzását/vibrálását."

Oszt' hova terhel ha nincs nulla? [#nemtudom]

svejk

Ja, hogy a lámpába kell kötni!

No akkor nem része a terméknek hanem tartozéka. [#violent]

svejk

No meg szerintem kondi lesz az nem ellenállat.

PSoft

svejk

Ha így nézzük. :)

Az RT1 egy PTK a bekapcsolási áramot korlátozza, a két kondér közti R1 meg valószínű egy MOhm nagyságrendű ellenállás csak arra való hogy ne maradjanak töltve  a kondik, mert csípős lehet a madzag.

De alapjában a villódzásmentesítésért a kondik a felelősek.

svejk

bocsi, PTC helyett NTC.

PSoft

Jogos és igaz. :)

Ha már LED és villódzás...

Élvilágítós kapcsoló glimmel, faszán be-be villan a LED.
Mondom, kiveszem a glimmet, előlről hozzáférni egy csőrös fogóval.
Nem igen akart jönni, mélyen ül a kapcsolóban, nem tudtam jól megfogni.
Aztán egy kósza ötlet, kicsit megszorítottam az üvegbúra elején a "szemölcsöt"...
Rögtön megszűnt a LED villogása. [#vigyor]