Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

svejk

Eh... én raktam  egy X2-es kondit az előszobaiba, de úgy 1-2 év után újra villogni kezdett.
(gondolom megdöglött a kondi, de lég vacak szerelni a lámpát)

Kicsíptem én is glimmet, de azóta meg nekimegyek a falnak. :)

Bocs

Sziasztok!

Van némi problémám egy picurka új lézer gravírozóval. Itt a fórumon vettem nemrég. Aurdino Nano alaplapon 2 hűtés nélküli motorvezérlő van, amiből az Y 2 motort visz. A mechanikát átalakítottam nagyobbra és pontosabbra, ezért a kábeleket is hosszabbra kellett cserélnem.
 Próba közben észrevettem, hogy az X motor égetően forró. Sikerült a potival beállítanom, már nem melegszik. Valószínűleg gyárilag rossz volt a beállítása. Próbálgattam pici körökkel, vonalakkal fél órán keresztül,rendben is volt, majd ráengedtem egy 30x40 mm-es jpg képet. Az első sor végén beadta a kulcsot. Azóta csak az Y megy akadozva a világ végéig, vagy csak Bécsig ha le nem állítom valahogy, pedig ha karikát rajzolnék, elkanyarodhatna Szerencs felé. Programból (Benbox) nem áll le. Újraindítás után a nyilakkal "gyorsjáratozva" az Y rendesen megy, az X-re meg elkezd az Y oda-vissza rángatózva, akadozva mozogni, és akkor már semmire nem reagál amíg szét nem húzgálom a kábeleket.
 Számítógép, Benbox újraindítása nem változtat semmin.
Az egész cucc túl egyszerű, gyakorlatilag semmi nem állítható. Amit a Benboxban lehet állítgatni, a nagy részére nem reagál. Mármint az elejétől fogva. Ha kinyírtam valamit, jó lenne a javítást fejlesztéssel összehozni, de ha csak javítani sikerül, annak is örülnék.
Tudtok segíteni?
Üdv.: Laci

Bocs

Arduino[#nyes]

morvfer7

Jó a történet, tele van humorral, de nem derül ki belőle, milyen motor, milyen vezérlő. Így elég nehéz segíteni. Arduino nano annyira pici, hogy nem fér el rajta semmilyen motorvezérlő. Így gondolom valami shield van. A vezérlőn levő potit állítottad? Kiszámoltad, hogy mennyire kell, vagy csak tekergetted saccra? A motorvezérlő nem melegedett csak a motor?

Bocs

Természetesen shield. Még tanulom, de igyekszek.
A motoroknak is utána kell néznem. Nem tudom az értékeit, ezért azt sem, hogy mit várhatok tőlük. A hiba most este történt, a gépre is csak esténként van időm, de majd utána nézek aminek tudok. A topikokat is buzgón olvasom.

A potit részben saccra tekergettem mert türelmetlen voltam. Azért volt mögötte gondolat. Elég komoly tartó árama van, mert bekapcsolva jól tartja a pozíciót. Mivel az Y rendben volt, ahhoz a tartó erőhöz igyekeztem hasonlót elérni, hiszen korábban a próbálgatás, állítgatás túlnyomó része álló helyzetet eredményezett, és a forrósodást ekkor vettem észre. 2,5V-ot mértem az Y-on, 2,35-re sikerült az X-et beállítani, de ezt utólag mértem. Sok apró tekerés, a végén kb 50 fokkal módosult a poti pozíciója az óra járásával ellentétes irányba.
Szívesen kiszámolnám a beállítását, kell még pár év tanulás hozzá.[#fejvakaras] (folyamatban van)
Sem a shieldek, sem az alaplap (?) nem melegedett, az állítás után már az X motor sem.

Bocs

A gép munkaterülete kb 150x150-ről 300x500-ra nőtt. Nem a gravírozás mérete miatt alakítottam át, hanem így nagyobb tárgyak felületéhez is hozzáfér.

Bocs

Antal Gábor korábbi hozzászólásán is megakadt a szemem, mert itt is a CH340-es chip működik.
 Vagy nem működik.

[#t244p1407#]

morvfer7

Itt tudod kiszámolni, mennyire kell a vezérlőt állítani.

A motor adatait megnézve, ez egy 0.5A motor, gondolom azért nincs a vezérlőn hűtőborda, de azért én tennék rá a helyedben.

0.5A motorra kiszámolva a Vref 0.64V, szóval az a 2.35 amire beállítottad ennek a többszöröse.

Első körben állítsd be a megfelelő értéket, ha nem lesz jó, akkor a 2 vezérlőt cseréld fel és nézd meg mi lesz az eredmény.

sastas

Azt a "nagyonforrót" is definiálni kéne. A léptető azért 80 fokon még vígan elvan. A kezed azt már rég nem bírja.

Bocs

Köszönöm, este ezeket megcsinàlom.

Bocs

Igen, ezt nem tudom pontosan meghatàrozni (egzakt módon definiàlni új magyarul). Az biztos, hogy ha rajta tartottam volna a kezem, pàr napos sérülést okozott volna. Ha kibírja is a 80 fokot, a màgnesek nagyon nem szeretik, meg talàn az ellenàllàsa is nagyon megnövekszik. Talàn. Emellett köszönöm az információt, nagyon hasznos a maró gépemmel kapcsolatban is.

morvfer7

Így állítod be:

B.Zoltán

A vezérlőn, ha középállásba teszed a kis potiját, akkor sokat nem tévedsz.
A méréssel én nagyon megszívtam, mert különbözőek lehetnek az áramfigyelő ellenállások, attól függően mikor gyártották.
a nyomtatóknál nekem közép állásban van, ott 0,7A körül van.
A hűtőborda tényleg nem ártana.

B.Zoltán

Ezzel a beállítással lehet nagyot szívni, ha nem olyan az ellenállásérték a panelon, mint a hapsinak.
[#t9p26134#]
Ezt olvasd el.
[#t9p26135#]
Ez egy értelmes videó. Bocs, neked mindenképpen javaslom a megnézését, a fordítás elég jó érdemes bekapcsolni.

morvfer7

Belinkeltem, hogy kell kiszámolni, ott az oldalon fel van tüntetve, hogy melyik vezérlőn milyen ellenállás értékek vannak, de tény, hogy érdemes megnézni egy nagyítóval a sajátot és nem bízni a sárgákban.

Itt a link külön, mert úgy látom [#t244p1648#]
kattintva nem igazán nyitja meg, javaslom [#1194@MoparMan] -nak nézzen rá, hogy miért.

https://v6zmvq5nk5.codesandbox.io/