Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

MoparMan

semmi baj vele, működik

B.Zoltán

Csak a segítő szándék vezérelt, mert nekem 1 napom ráment.
Valahogy nekem sem jön be ez a link, sehogy sem, de én már nem csodálkozom, nem vagyok mai gyerek.

Bocs

Köszönöm mindenkinek! Egészen màs úgy betonozni, hogy az ember tud a cementről. Így màr kapisgàlom, hogy miért kell tekergetni a szép kis csillogó bogyót. De tényleg.
Emellett én arra gondolok, hogy valami ic hiba is lesz, mert az össze vissza mozgàs, ràngatózàs, a tengelyek eltévesztése nekem erre tereli a gondolataimat. Persze tök laikusként az alaplapi vezérlésére gyanakszom így elmélàzva.

sastas

Kontaktos kábelek is lehetnek, hibás forrasztások, rosszul érintkező "csoki". Ahogy korábban javasolták cseréld ki az X Y vezérlőket (szigorúan áramtalanítva-feszültség alatt lévő léptetőmotorvezérlő zaklatása könnyen a vezérlő halálához vezet). Ha a motorvezérlő a ludas akkor ez megfordul.

tibs

A betonba vas is kell.

Kösd össze az összes mozgó alkatrészt egy dróttal hogy közös
potenciálon legyen és azt meg a földre.

Bocs

Na ez érdekes. Nincs semmilyen földelése vagy árnyékolása. Rendben, megpróbálom.
Köszi![#taps]

Bocs

A kábeleket leellenőriztem. A csatlakozásokat a figyelmeztetésed alapján holnap fogom leellenőrizni. A csere is tervben van.
Köszönöm!

PSoft

Nagyon ne lepődj majd meg, ha esetleg...rosszabb lenne az állapot a mostaninál.

Bocs

Gyanítom, hogy valamit cserélni kell. Rendben, igyekszem faarccal hozzáállni, csak derüljön ki a hiba. Az elektronika nekem kínai[#nyes].

Bocs

Kedves Fórumtársak!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!!! Szeretném továbbra is igénybe venni, de most más előjellel. Felcseréltem a 2 shieldet, ami változást nem okozott, azaz az Aurdino elektronika romlott el.

Szeretném fejlesztéssé változtatni a javítást, ezért lecserélném a szükséges alkatrészeket, hogy a léptető motorok gyorsabbak legyenek, a lézer amennyiben alkalmas rá vezérelhetőbb legyen és az Arduino jobban, bővebben kommunikáljon a számítógéppel.

morvfer7

Felcserélted a drivereket és továbbra is az egyik motor megy, a másik nem?
A motor bekötése megfelelő?
Esetleg cseréld fel a 2 motort is.

Bocs

Rosszabb, a 2 Y motor indul el az X jelére is leállíthatatlanul. Megy, mint a Duracell nyuszi.

Bocs

Először megpróbálom kideríteni, hogy a léptető motorok mit tudnak, mert az egész cucc iszonyú lassú volt alapból. Amilyen lézeres mozgásokat látok, annak az 1%-át ha tudja a gép. Ha ez a motorokon múlik, akkor először azokat kell lecserélnem.

2vkx6unz

Nem tudom milyen lézeres holmikkal hasonlítod össze, de ez egy félvezető lézer 1,5-2W max teljesítménnyel. Nyilván nem fog úgy dolgozni mint egy kW teljesítményű ipari.

Ekkora mechanikához ezek a motorok elegendőnek tűnnek mivel viszonylag kis tömeget kell mozgatni. Mivel léptetőmotorok a méretével nem fog nőni a fordulatszám... ezáltal a sebesség sem ahhoz kicsit komplexebb megközelítés kell. A sebességet befolyásolhatja, a léptető impulzusok frekvenciája vagyis ha nem tud kellően sok impulzust adni a vezérlő és nagy a beállított mikrolépés akkor lassú lesz a mozgás cserébe viszont nagy lesz az elméleti felbontás. A motoráramot be kell állítani rendesen, műszerrel a motornak megfelelően. Persze kérdéses, hogy közben nem ment-e tönkre valami... Az persze lehet kérdés, hogy mekkora ellenállást képviselnek azok a görgők amik a nútokban futnak... Ha szorulnak akkor lehet gond...

Bocs

Igen, lehet, hogy az öszehasonlítás hibás. Viszont nem a munka közbeni sebességgel van gondom, hanem adott esetben mondjuk egy 100x100 mm-es tájkép gravírozásánál ami ugye pixelgrafikus és minden sort balról jobbra éget, jó lenne, ha a gyorsjárat a sor elejére valóban gyors lenne.
A lézer egyébként elvileg 15/7W. Lehet, hogy ez nem valós, de az egész fej vagy 4x akkora, mint a másfél W-os elfekvő lézer fejem. Vágás közben számomra impozánsan dolgozik, igazából én sokkal kisebb teljesítményre számítottam.

A lényeg, hogy a gyorsjárati sebessége biztosan legalább a duplája egy éti csigáénak.
"a méretével nem fog nőni a fordulatszám..." ezt tudom, csak arra gondoltam, hogy nagyobb nyomatékkal könnyebben mozgatja a cuccot, később veszít lépést a gyorsulásnál, ha sikerül alaposan megpörgetnem.

Egyébként köszönöm, elsőre ilyesmi hozzászólások kellenek, hogy mindent megértsek, később "jöhetnek a képletek"
A görgő is jó gondolat, arra már korábban rájöttem, hogy ne feszítsem túl a húrt -szíjat-. Éreztem, hogy úgy sokkal nehezebben megy kézi mozgatáskor.

Köszönöm az észrevételed! Hasznát fogom venni.