Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem bootloader lesz a ludad...
uno van 3 uart meghajtoval szerelt ezeket mind más bootloader kezeli..
ft232,ch340,atmega8...

Virbo

Szeretnék kicsit belemélyedni az Arduino lelkivilágába, 1-2 saját elképzelésemet szeretném megvalósítani.

Létezik magyar nyelvű oktatóbázis, elsősorban írott anyag, ami végigvinné az embert a használható parancsokon, a program felépítésébe? Ami elmagyarázza hogy mik azok a libary-k, és miért pont úgy használjuk ahogy?

Az alapokon túl vagyok, tudok LEd-et villogtatni, meg a standard LCD kiíratás is megy (bár itt ugye már belépnek azok a bizonyos könyvtárak vagy mik...).

vadember

Virbo

Köszi, feliratkoztam. :)

dezsoe

Nem kell ezt túlelmélkedni. Tudom, hogy ez a hiba, 100%-ig biztos vagyok benne, de majd Gábor megerősíti. :)

000000000

Vannak magyar nyelvü könyveim pdf alapon arduino programozás alá ha érdekel...

B.Zoltán

A Gábor ezt írta:
IdézA kontroller kimenetei két ledet hajtanak ( a felhúzó ellenállások 1 kohm ) és ugyancsak 1 kohm os soros ellenállásokkal mennek a CH340 chiphez.

Akkor most mi van felhúzva?
Ez a baj, hogy nem világos a probléma, mert már rég meg lehetne a megoldás.
Ha a felhúzó ellenállás az a LED soros ellenállása, még akkor is működhet, mert a program, ha magas szintet ad, akkor azt nem a belső felhúzó ellenállásával teszi.

Ha egy Arduino kimenet hajt meg egy másik bemenetet, akkor ott egy 1k-val bekötött LED-nek nincs jelentősége.
Ha egy bemenet nyitott, és vár egy mechanikus kapcsoló zárására, és csak belső felhúzó ellenállással van felhúzva, akkor oda nem illik LED-et tenni.
De ebben az esetben nem erről van szó.

dezsoe

De, pont erről van szó. A kezdeti probléma felvetéskor még a soros kommunikáció volt meggyanúsítva, de az rendben van. A küldött adat hülyeség, mivel a 13-as lábon a belső felhúzó nem bír el a lábra rákötött LED-1k párossal, emiatt úgy veszi, hogy az a bemenet mindig aktív. És igen, nyomógomb van rákötve, eltaláltad. :) Gábor le fogja szedni a LED-et a panelről és - gondolom - megírja a tapasztalatait. És igen, nem illik így rátenni egy LED-et, de a kici kínai ettől még rátette a Nano-ra. :) (Ezt írtam, hogy az eredeti UNO-n nem közvetlenül hajtja a LED-et.)

000000000

nanora rá megy a program az meg kétirányu![#vigyor]

ANTAL GÁBOR

Tegnap kitaláltam hogy megnézem az önálló NANO  és UNO boardokat soros monitorral .  Különböztek a kiirt értékek .

Ezeket elküldtem még az éjjel  Dezsoenek aki reggel 10 kor mondta a megoldást . A kínai nano 13 as lába egy ellenállással egy föld felé kötött ledet hajt  Ez (szerencsére ) nem tették bele az ugyancsak kínai UNO-ba  . Az UNO szépen küldte a táviratot de a NANO  az nem mert a programozott felhúzó nem tudta felhúzni az egységet   .

10 kor már biztos voltam hogy minden OK lesz .  Most értem haza , kiirtottam a ledet a 13 as lábról és minden OK ..

MŰKÖDIK a dolog. ( természetesen nálam a 13 as mint bemenet lett volna használva a többi digitális bemenettel egyetemben ). A Ruzsinszki féle bibliát használom de az is az eredeti olasz verziót tárgyalja.  Tegnap megkerestem a kínai klón rajzát is ,de a CH340 környezetére koncentráltam

Tanulság : virtuálisan a NANO megegyezik az UNO val de mégsem !

ANTAL GÁBOR

Túl gyorsan küldtem el az iménti beírást  és nem köszöntem meg az értem tett dolgokat .  Még egyszer köszi . Már ráment a vasárnapom  és magamtól nem tudtam volna rájönni , én fordítási hibára gyanakodtam

ANTAL GÁBOR

Én a CH340 kapcsolatát vizsgáltam a kontrollerrel  Arra gyanakodtam hogy a két board különbözik vagy legalábbis az alkatrészek értékei lesznek mások .  De szóról szóra egyforma minden    ( ellenállás, led , ellenállás )

000000000

Mini sem kűlömb unon tesztelek a minin az d2...d3 láb fordítót logikát vesz fel unos programmal valamit a mini bootloader másképp kezel nem derült rá fény sajnos mi az oka (de nem kapcsolási nyüg) ...

ANTAL GÁBOR

Azt írom hogy nem tették bele az ugyancsak kinai UNO ba :  Hát ez az első UNO-m . Elvileg olasz ( fehér a háta és rá van szitázva hogy made in Italy  de fogalmam sincs hogy Kínai vagy olasz  mert minimum 5 éve meg van  lehet hogy a TME től vettem de az is lehet hogy Kínából de ezt úgy klónozták hogy abs olasznak nézzen ki .  Nagyítóval keresem az LM358 at

B.Zoltán

Az a gond, hogy nem tudom, hogy mi a gond.
A nyomógombot most hallom először, de akkor húzza fel 1K-val a +5V-ra.
Mire szolgál az a gomb, indítja az adást?