Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Arduino

Indította gaben, 2025 február 03, 18:09

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Csak az Old bootloaderrel megy föl ( 1 perce megnéztem )

000000000

A i/o te definiálod programból minek használod input akor
vagy külső ellenállással felhúzod 10k 5v tápfesz vagy másik programból bekapcsolod a belső felhuzokat de lebegve nem maradhat akor jön a zavarodót alapot önálló életet él az 328 példánkba nem csak azon a lábon lesz probléma!

000000000

soros kötés
UNO.......NANO
RX--------TX
TX--------RX

serial begin egyforma baund mindkét szoftvernél?

dezsoe

No, még egyszer elölről. A kütyü csak ad, tehát kimenetről beszélünk. A program működik régóta hibátlanul egy UNO-n, de mivel az nagyméretű, át kell tenni egy Nano-ra. Azon valamiért nem jól megy a kimenet, a vevő oldal nem veszi az adást.

000000000

ok!
De min komunikál hadveres vagy szoftveres soros port ?
soros port definiciok jók?
serial begin() baund jók mindkét oldalon?

ANTAL GÁBOR

Adtatok egy ötletet , azt megnézem ,  Holnap beszámolok ...

000000000

Van egy rossz hirem!
Ha terminálba (soros program) nyitva van a nanod az foglalja
hadweres rx/tx lábat másik eszközt ilyenkor nem fog működni egy szere vele párhuzamosan![#vigyor]

000000000

de ez is megoldható soft serial hívjak ha több soros port kell de ennek vannak hátrányai sajnos nem olyan fürge ha sebesség kell...

ANTAL GÁBOR

Ok de miután felprogramoztam az egységet  (UNO ill nano) az közelében sincs PC nek .

000000000

Ezt is csak most tudom!:)
De tudnál monitorozni (soft serial) is hol akad el a nanod programilag egyenlőre a hardveresed foglat leszz ha pcn nézed hol jár a nanod programja !
program részegbe szurkálsz megjegyzéseket pl
Serial.println("itt valami 1 tortenik");....stb[#vigyor]

s7manbs8

Más programmal sem jön ki rajta a jel ? Mert a panel is lehet rossz én már találkoztam olyan példánnyal, ami hibás volt.

dtb

Ha két (szinte bármilyen) arduino egység között akarsz kommunikálni, akkor nézd meg az SPI kommunikációt. Lassabb, de egyszerűbb.

dezsoe

Úgy néz ki, hogy megvan a megfejtés. Nem a kommunikációval van baj, hanem annak a tartalmával. Az eredeti UNO-n nincs a 13-as lábon LED, ezért azzal működik, a Nano-n viszont van, így azt a lábat a LED és az 1k-s ellenállás le tudja húzni a belső pull-up ellenére. Délután lesz teszt, várjuk az eredményt Gábortól. :)

000000000

UNO-n sample led a 13 lábon van ....:)

dezsoe

Persze, a klónokon. Gábornak eredeti van, ahol a 13-as lábról egy LM358-on keresztül kap jelet a LED, míg a klón Nano-n simán rá van kötve a lábra egy 1k-s ellenálláson keresztül.

Lásd UNO kapcsrajz.