LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Szerintem 5i25+7i77 akart a második lenni.  
A 7i77 kezel 6 szervót (+/-10V/enkóder) és még van 48 I/O is rajta.

http://www.retrofit-plus.at/index.php/shopping/komponenten/mesa-electronics/mesa-7i77-plug-n-go-detail" TARGET=_fnew>Itt egy rövid leírás árral

A 7i48 csak 6 szervo (PWM be, +/-10V kimenet és 6 enkóder bemenet).

3ztiz2p39

Valóban elírtam. :(

A 7i48-at a honlapodon olvastam az összefpglalóban:  
"6 csatornás analóg szervó meghajtó enkóder bemenetekkel"
Akkor ez mire jó?

x4rhew5r3

Na szasz! Itt jó a hangulat:) Megpróbálok koncentrálni. A Rabindranath Tagore kimondva már nem menne, de az talán még összejön:)
Mire jó? A pozíció hurok ebben az esetben a Linuxcnc-ben záródik. Az FPGA kártyán vannak a pwm generátorok, a 7i48 meg csinál belőle egy analóg beavatkozó jelet. Ez a beavatkozó jel analóg bemenetű vezérlőn hajtja motort, aminek az enkódere megy a 7i48 enkóder bemenetére. Az FPGA kártyán keresztül ez megy vissza a Linuxcnc-be, és ott a PID teszi a dolgát. Ez eddig trivi. Ami még hab a tortán, hogy még a DRO-n is az enkóder által detektált pozíció jelenik meg, tehát ha elakad a tengely, akkor a beállított hibalimit miatt leáll az egész kóceráj.
Ne az nem volt valami nagyigényű szakmai eszmefuttatás, de most ennyire tellett. Majd holnap én is elolvasom:)

Ja, és itt köszönöm rc-nek a párlat különlegességeket:)

7snm9r7t

Szia Sneci! küldtem mailt!de visszapattant egy hosszú, angol nyelvű szöveggel az elején!
Hibaüzi van!  
Eszterga .hal.Pin'abs.1.in' was alredy linked to signal 'spindle-cmd񟥨[#wave]

x4rhew5r3

Szia, ha a vnet-esre küldted, az már nem létezik. A nevem alatt van a jó.
net spindle-velocity => abs.1.in
ezt írd át:
net spindle-velocity => abs.2.in

008py5n5y

Meg tudná valaki mondani, hogy az "A" tengely milyen billentyűvel mozgatható klaviatúráról alap esetben?

k439jucz4

Szia!  
Ez nekem is probléma volt...
Én úgy oldottam meg, hogy az alábbi kódot bemásoltam az ".axisrc" fájlba:

root_window.bind("<Prior>", lambda e: jog_on(3, get_jog_speed(3)))
root_window.bind("<Next>", lambda e: jog_on(3, -get_jog_speed(3)))
root_window.bind("<KeyRelease-Prior>", lambda e: jog_off(3))
root_window.bind("<KeyRelease-Next>", lambda e: jog_off(3))  

Ezzel PGup PGdn -al tudod mozgatni az a tengelyt.

u.i:
az .axisrc fájlt a home könyvtárad alatt (pl. lari/) találod és mivel rejtett így a view menüpontban a "show hidden files" ki kell pipálni, hogy lásd...

4utepsca

Szia Lari!

4.-ik vagy "A" tengely kiválasztása: "3" vagy "A"
4.-ik vagy "A" tengely mozgatása: "[" és "]"

k439jucz4

Szia János!

Ezt én is láttam a leírásban, de magyar billentyűzeten nekem nem sikerült, mert ezek ([]) altgr-es karakterek...

4utepsca

Szia Áron!

Jogos amit mondasz a magyar billentyűzettel kapcsolatban. És a Z tengelyt mivel mozgatod? Mert a PgUp, PgDown az alapesetben a harmadik tengelyt viszi.

k439jucz4

Igazából nekem esztergára van csak linuxcnc, így a Z és az X az a nyilakkal megy...
Ezért nekem a pgup pgdown áll kézre orsó forgatásra. De persze lehetne bármilyen más billentyűket beállítani...

k439jucz4

válasz gomblemaradt...

008py5n5y

Szia János!

Én a "Z"-t tudom mozgatni marógépen a page up és down gombokkal.
Akkor a szögletes zárójel alt gombbal kombinálva működteti az "A" tengelyt? Gyorsjárattal mozgatva pedig 3-as billentyűkombináció szükséges?

3ztiz2p39

Amit leírtál a 7i48-ról az jó, ez kell nekem az analóg bemenetű szervokhoz.

De akkor most írd le  mit tud a 7i77!

4utepsca

Lari!

Szerintem ANGOL billentyűről fog működni a [ , ]. Én nem teszteltem, de ahogy Fman írta, neki nem ment magyar billentyűről a [,]. Neked azért nem jó a .axisrc-os megoldás, mert már használod a Z tengely vezérlésre a PGup PGdown-t.