LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

Sziasztok!
Gondom van a kimenetekkel.Legalább 9 relés digitális kimenetre lenne szükségem, a mostani kettő helyett. Elegendő lenne lassú kimenet is.
Nem akarok csak alaplapi 1 drb lpt portot használni, és a meglévő Motion féle illesztő kártyámat szeretném bővíteni.
Arra gondoltam, hogy ha van 3 drb szabad kimenetem akkor abból lehetne akár 9 is.
Ehhez egyrészt kellene egy kis áramkör, másrészt pedig a 9 kimenetemet meg kellene valahogy címeznem. Erre van is lehetőség az M kódok között van valami, ha jól nézem M62...M65.
Remélem érthetően le tudtam írni mit is akarok.
Van e erre már esetleg kész megoldás valakinél a fiókban ?
Vagy esetleg van e valami más út ami egyszerű és olcsó.:))
Kösz és Üdv. M

4utepsca

Szia Misi!

Most tesztelek egy ilyen port bővítőt.
Kell neki 1 bemenet meg három kimenet és 8-16-24 (összesen 48) be/kimenetet kezel.

Viszek egy prototípust Fehérvárra.

4im2adcie

Kösz! akkor találkozunk Fehérváron. :))

7snm9r7t

Szegelgeteknek!
http://www.youtube.com/watch?v=BoMqbisElc8&feature=c4-overview&list=UUwQa42KxydjGL8K_sTorODA" TARGET=_fnew>g33.1 menetfúróval és g76 külső menet műanyagban

7snm9r7t

Anno, nagyon sokszor ráküldtem a kész db-ra a kódot, nem tévesztette el, és a mai napig őrizgetem ezt az első próbát!
Ha eljössz Fehérvárra a talira elhozom, hogy lásd!

000000000

Nem értem, hogy mit akarsz bizonyítani vele?
Itt is elhangzott már párszor, hogy vannak, akik nagyüzemileg Windows, Mach párosban nyomják, csak nem erőltetik a témát.
Ettől persze, lehet ezerrel nyomatni a téveszméket.

7snm9r7t

Itt arról van szó hogy,ha elkezded a technikát visszafejleszteni! akkor hol van az alsó határ?
Meddig tudunk visszaereszkedni egy vezérlővel, a hobbi szint felé,a gyári gépekhez képest,hogy még megfeleljen az eredmény az elvárásainknak?
Mivel én eddig, csakis esztergával foglalkoztam, a hobbi cnc terén,ezért a LinuxCnc, szerintem messze lekörözi alapban a Machot! ezt, az M8-s menetfúrást oldja meg valaki a Machal! 20 szor ismételve!
Persze lehet tuningolni! stepdir főorsó hajtással! és máris tud menetet vágni a Mach! vagy drága kütyükkel kiváltani a szinkronmozgás funkcióját!de ezt már nem a Mach tudja!
Ezt a LinuxCnc tudja alapban! 'ingyen'!

000000000

Én tényleg egyik rendszert sem szeretném leszólni.
Pusztán azt mondtam, hogy a különbséget oprendszernek tulajdonítod.
Legfeljebb, csak a Windowst nem sikerült úgy belőnöd, hogy az jól működjön.
Ami még szintén nem baj.
Ha a Linux esik a kezedre, használd. Csak ne tálald úgy, hogy egyedül üdvözítő megoldás.
Mert hát, csak egy a sok közül.
Ahogy figyelgettem régen a témát, ott szerintem agyon "szinkronizáltatok" mindent, amiből aztán káosz lett.
Olyan lengésekbe kezdett az egész vezérlés, hogy abból tényleg nem talált ki szegény.
Lényeg az, hogy van tapasztalat erre a vezérlésre.
De ebből, még nem lehet "országos" következtetéseket levonni.

7snm9r7t

Erről a nagyüzemileg, Windows Mach párosról,a plazmavágó gépünk jut eszembe! Nagyon stabilan működik, de több mint 100Mb a Mach3 mappa, és bitmap mappában több ezer kép van, talán ide rejtette a fejlesztő az okosságait!
Itt viszont nincs szükség a főorsóval szinkronizált mozgásokra úgy hogy a főorsó jeladó diktálja a tempót!

7snm9r7t

Valószínűleg úgy van ez hogy, akik a Machot fejlesztik, marógépből indultak ki! így aztán elhanyagolták azt az apróságot hogy az esztergán belassulhat a főorsó menetvágáskor,valsz nem is volt ilyen tapasztalatuk!nem gondoltak erre az eshetőségre!
Itt a LinuxCnc-nél is mostoha gyerek az eszterga üzemmód kicsit! de ipari környezetben is használható, régi vezérlők kiváltására! az NGCGUI lehetőségei határtalanok a gyakorlati felhasználás során!

000000000

A Mach szerintem sem egy nagy durranás. A vélemény persze elnagyolt, mert én még nem használtam és nem is karom.
A linuxcnc lánykori motorját, mikor még windows -os volt, annak én is láttam a forráskódját. Tényleg átgondolt egy program.

Én elvagyok a saját kis rögeszméimmel ezen a területen is. Inkább az elve érdekel, mint sem hogy üzembe állítsam.
Megbízható működést inkább a DOS alatt működőkre tippelek. A Windows -al lehet persze egészen jó dolgokat összehozni. Csak a magam részéről én feleslegesnek gondok. Ami persze, szubjektív vélemény. Egyszer neki fogtam a nagy felbontású kinézet összehozásának, de aránytalanul nagy meló. Ezért felhagytam vele.

000000000

A nagy felbontásút DOS -os környezetre értem.
(Hiszen a Windows alapból az).

s7manbs8

Az iparban kifejlesztett rendszerből kéne kiindulni, azok mik is mi a nevük stb. azokkal kéne összehasonlítani itt mi nem stimmel.

4im2adcie

Én örülök az eredményednek, főleg a G33.1-nek és annak is, hogy stabilan működik.
Az nagyon fontos dolog, hogy ami benne van arra lehessen számítani.  
Nekem az a véleményem a Linuxcnc-ről hogy amikor készült, akkor a felhasználókkal folyamatosan ment a konzultáció, és ami hasfájásuk volt azt belerakták. Nekem eddig nagyon bejött az eszterga része.
És ami a legkényesebb rész --a menetvágás--az is jól megy ezek szerint.:))  
A Turbocnc is egy real-time-os progi, de ott sajnos az eszterga rész már nem lett teljesen készre faragva, pedig nem sok hiányzott.

7snm9r7t

"Ezek szerint" akkor Te is a Linuxcnc-t használod az esztergádon, csak nem szoktál menetet vágni?
Úgy írtad mintha még nem próbáltad volna!mik a tapasztalataid?