LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

k439jucz4

Az általam beillesztett kódot át lehet írni bármelyik billentyűre.
Csak azt kell kideríteni, hogy mi a neve.
Esetemben a PgUP = Prior a PgDown = Next...
Ha a terminálba beírjuk hogy "xev" akkor a minden gombnyomásra kiír egy csomó adatot. Az utolsó zárójel utolsó szava ami nekünk kell és erre kell átírni a "Prior"-t és a "Next"-et.
Szerintem mennie kell így, bár az igaz, hogy a gyorsjárat (shift) így nem működik...

7snm9r7t

Sneci![#eljen]

008py5n5y

János!

A keychoice programmal meg tudom változtatni azt, hogy a  tengely mozgató billentyűk fordítva működtessék a tengelyeket. Ez eddig OK!
De ha gyorsjáratba akarom működtetni a tengelyeket a shift és a megfelelő nyíl billentyű lenyomásával, akkor már nem jó irányba mozdul a tengely.
Mit tehetek annak érdekében, hogy a gyorsjárati mozgás is  megforduljon?

4utepsca

Szia Richárd!

Pontosan milyen billentyűket írtál át és melyek nem működnek?

008py5n5y

Szia!

A tengelymozgató nyilak funkcióját cseréltem fel.
Tehát X , Y, Z tengelyeket. Ez sikerült is, megfordultak az irányok. Viszont ha Shift-el együtt nyomom meg valamelyik gombot az említettek közül, akkor is működnek a tengelyek gyorsjáratban, csak éppen ellentétes irányba.

x4rhew5r3

Ha csak az irányt kell megfordítani, akkor sokkal egyszerűbb a hal-ban invertálni a DIR pineket. Például:
setp parport.0.pin-01-out-invert 1

x4rhew5r3

Ha van homing, akkor az ini-ben írd át a sebességeket is ellenkező előjelre...

008py5n5y

Szia!

Ezen már túl vagyok Laci! Nem ez a problma.
Az a probléma, ha a hall-ban megfordítom a pineket, akkor megfordul ugyan a tengely mozgási iránya, de a DRO fordított irányba számol.
Ezért javasolta egyszer a János ezt a kis "keychoice" segédprogramot.

De kicsit fura nekem ez az egész , mert úgy tűnik, mintha a LINUXCNC csak azokat a gépeket támogatná, ahol a főorsó mozog.
Nálam viszont a szánok mozognak és a főorsó áll.

x4rhew5r3

Akkor valóban nem a dir negálás a megoldás.
A professzionális szektor a szerszámtól nézi a világot, míg az amatőr szektor a tárgyra vonatkoztatja az irányokat. Ez sajnos így alakult.
Egy próbát még tehetünk, talán megéri:)
Vedd ki a keychoice módosításokat és az ini-ben a [DISPLAY] szekcióba írd be a következőt:

GEOMETRY = -X-Y-ZA

(nem nézem vissza, de rémlik mintha lenne A tengelyed is)

008py5n5y

Igen én egy gyári hagyományos gépet alakítottam át...Mach3-náé semmi probléma.mert tudok állítani mindent, tehát ott tökéletesen működnek a tengelyirányok és a DRO számlálása is....
Megtettem amit írtál, töröltem a keychoice módosításokat, beírtam a GEOMETRY = -X-Y-Z-A sort a DISPLAY szekcióba, de nem történt semmi változás.

x4rhew5r3

Akkor ez a 2.5.x-ben nincs benne...
Nálam (2.6) megfordítja az irányt is meg a DRO-t is.

008py5n5y

A 2.6-os még nem véglegesített verzió?
Érdemes lenne váltani szerinted?

x4rhew5r3

Csak fejlesztgetek vele, termelésre nem használom. A kisördög nem alszik, termelésre talán jobb a stabil verzió.

4utepsca

Sziasztok!

Egy kis ízelítő: http://linuxcnc.hu/igazan-utos-kartya/" TARGET=_fnew>bankkártya méretű gép LinuxCNC-vel..

w9rn9a2ej

http://bb-lcnc.blogspot.hu/2013/07/machinekit-2013-07-13-available.html" TARGET=_fnew>MachineKit Image for running LinuxCNC on the BeagleBone